Yengeçler Neden Yan Gider?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
16
Bu soruyla ilk olarak Türk Telekom'un yeni reklamlarında karşılaştım. Önce bana ilham veren o reklamı izleyelim sonra da Google Amcama Sordum deyip cevapları inceleyelim.



Türk Telekom'un bu yeni reklamları güzel olmuş. Açıkçası beğendim. Benzer reklamlardan 3 tane yapmışlar. Yengeçli olan benim fikir babam oldu yeni yazı için. Reklamdaki çocuğun sorduğu soruyu ben de Google Amcama Sordum. Sahi bu yengeçler neden düz değil de yan yan gider ya hu? Daha önce benim hiç aklıma gelmemişti. Bu soruyu sorarken yengeçler hakkında başka "neden"lerin de aratıldığını gördüm. 


Aslında tek bir soruya cevap arayacaktım ancak yukarıdaki soruları görmüşken klavyeme mi yapışacak onları da cevaplandırıvereyim diye düşündüm ve tek tek hepsini Google Amcama Sordum.
  • Yengeçler neden canlı pişirilir?
Kabuklu deniz canlıları genellikle öldüklerinde vücutlarında hızlı bir şekilde toksik madde salgılıyorlar ve yenmeleri imkansız hâle geliyor, bu nedenle canlı haşlanarak bunun önüne geçiliyor. Canlı canlı bir canlıyı pişirmek caniliktir! Yemeyin kardeşim yengeçle ıstakoz!
  • Yengeçler neden ölür?
"Külli nefsin zâikatü'l-mevt", yani "Her nefis ölümü tadacaktır."

  • Yengeçler neden yan gider?
Allah tarafından bu şekilde yaratılmış bu arkadaşlar. Bacakları sadece yana doğru bükülebildiği için yengeçler ön veya arka yönlü ilerleyemezler. Sadece yan yan gidebilirler. Bu durum muhtemelen onların yaşamlarının bir noktasında artı bir özelliktir diye düşünüyorum.
  • Yengeçler neden kabuk değiştirir?
Yengeçlerin tüm türleri mi kabuk değiştiriyor o kadar bilemiyorum ancak edindiğim bilgilere göre kabuk değiştiren türleri de yan yan gitmiyor. Bunlar bildiğiniz dümdüz ilerliyorlar yolda. Kabuk değiştirenlerin türleri Pagurus Hermit Crab diye geçiyor. Kabuk değiştirmelerinin sebebi ise hayatlarına devam edebilmek. Çünkü büyüdükçe kabukları kendilerine küçük geliyor. Hayatlarına devam edebilmeleri için ise sürekli kabuklu bir şekilde düşmanlardan korunaklı olarak dolaşmaları gerekiyor. Bu yüzden de kendilerine uygun büyük bir kabuk bulduklarında hemen değiştiriyorlar. Bildiğimiz deniz kabuklarının büyüklerinden bahsediyoruz evet.
  • Yengeçler neden kendi kolunu koparır?
Bu yengeçler de cidden garip hayvanmış arkadaş. Okudukça Bir Yaşıma Daha Girdim deyip duruyorum. Yengeçler bir saldırı ve tehlike anında, canları yandığında kolunu koparıp işine devam edebiliyor. Koparttığı kolu daha sonra yerine geliyor. Bu şekilde kopan uzuvları yerine gelen farklı hayvanlar da var! Şu kainatı gördükçe insan şaşırmadan edemiyor. Allahım neylerse güzel eyler! Kendi kolunu koparan bir akrebin videosunu da paylaşarak noktayı koyalım:


Siz yengeçler hakkındaki bu ilginç bilgileri biliyor muydunuz? Siz de benim gibi Bir Yaşıma Daha Girdim dediniz mi? 

Yorum Gönder

16Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Benim için farklı bir bilgi oldu. Reklamı da görmemiştim henüz.

    YanıtlaSil
  2. Yengeçler hakkında güzel bilgiler edindiğim bir yazı olmuş emeğinize sağlık blog sitenizi beğeniyle takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve takibiniz için ben teşekkür ederim Uğur Bey.

      Sil
  3. YENGEÇLER HAKKINDA KAPSAMLI BİLGİLER ÖĞRENDİM, ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Fatih Bey.

      Sil
  4. Gerçekten Google Amcama sorulacak cinsten bir soru. Bu tarz konuları severim, ilginç gelir ama bilgi kokar, insana tecrübe katar. Sizlerde araştırmış, bizlere sunmuşsunuz, bu konuda sizlere teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Blogsavar Bey...

      Sil
  5. Aslında bende bir ara merak edip öğrenmiştim ama bilgi tazelemesi yaptık. Ama canlı pişirilmek hayvanda olsa bence biraz merhametsizce başka bir çzöüm yolu bulanabilir bence kıymetli bilgilendirmeler için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi tazeleme faydalı oluyor tabii ki. Hiç pişirilmesin daha iyi bir çözüm bence...

      Sil
  6. Yengeçler neden yan gider? sorusu hiç aklıma gelmemişti sayenizde hem bu bilgiyi öğrenmiş olduk hem de yengeçlerin neden kollarını kopardıklarını öğrenmiş olduk. Yengeçlerin kabuklarını değiştirdikleri de ilginç geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep birlikte birer yaşımıza daha girdik öyle değil mi? :)

      Sil
  7. yengeçleri pişirmeleri bana da canilik gibi geliyor yiyenler kızmasın bana:) 43 yaşındayım bu yaşıma kadar yemedim merak da etmiyorum zaten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 31 yaşımdayım ben de hiç yemedim ve yemem de sanırım. Günah ya hu!

      Sil
  8. Öncelikle bir vejetaryen olarak canlıların her türlüsünü yemeye, pişirmeye onları öldürmeye karşıyım. Bu bence vahşet!!!! yengeçlerin kabuksuz hali bana kabuklu halinden önceki sürümü gibi geldi evrimini tamamlamamış henüz o grup. Kendi kollarını koparmaları da normal bir hareket her canlı gibi bir savunma mekanizmasına sahip, kendini başka şekilde savunamıyorsa bu şekilde geliştirmiş kendini. Biraz garip hayvanlar olduğunu kabul ediyorum...))))

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!