507: Google'ın Curie Adındaki Denizaltı Kablosu

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
4
#BirYaşımaDahaGirdim etti 507!

Az önce öğrendim ki Google'ın Curie adını verdiği bir denizaltı kablo sistemi varmış. Amerika'dan Şili'ye kadar uzanan 10500 km uzunluğundaki bu denizlato kablosu sâyesinde Google'ın hem Amerika'daki hem de Şili'deki veri merkezleri birbirine bağlanıyormuş.

Google, Curie adını ilk Nobel ödülü alan kadın olan Marie Curie'den esinlenerek vermiş.

Peki Google, Curie adını verdiği denizaltı kablo sistemi ile neyi transfer ediyor diye merak ettiniz mi? Bu kablo sistemi 4 ayrı 18 TBPS (terabit per second) fiber optik kablodan oluşuyor ve toplamda saniyede 72 terabayt veri iletebiliyor.


Üstte gördüğünüz haritada çizilmiş 10500 km uzunluğundaki bu hattın nasıl yerleştirildiği ve ne kadara mâl olduğu sorusu ilk aklıma gelen sorulardan. Google evet bir garajdan çıktı ve bugünlere geldi ama Google olarak kalmak da böyle yatırımlar istiyor demek ki! Acaba neden bu hattı karadan değil de denizden çektiler? Var mı bir fikri ve bilgisi olan?

Vay anasını sayın seyirciler!

Yorum Gönder

4Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İnsandan zarar görmeyecek şekilde bir fiber kabloyu karadan döşemek ki bu kadar farklı ülke ve mu mesafede çok zor olduğundan herhalde bu şekilde döşemişler. İlk defa duydum sayenizde tşkler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında dediğiniz doğru Gökhan Bey. Karadan döşese hem o kadar farklı ülkeden ayrı ayrı izin almak zorunda kalacaktı. Burada kıta sahanlığının hemen bitiminde döşemiş geçmiştir sanki.

      Sil
  2. Abi bu tür haberleri çok iyi yakalıyorsun. Vay anasını sayın seyirciler 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önümüze düşüyor biz de kendi yorumumuzla sizlere sunuyoruz efendim. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!