Mevlânâ Sözünden Şarkı Sözüne

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
12
Geçenlerde arkadaşımın biri sosyal medyada şu görseli paylaşmıştı.


Şu sözleri açıkçası ben bir şarkıdan hatırlıyordum ve böyle altında Hz. Mevlânâ yazdığını görünce paylaşan arkadaşa da yazdım bir yanlışlık olmasın bu bir şarkı sözü benim bildiğim kadarıyla dedim. Onun da net bilgisi olmayınca bunu Google Amcama sorayım en iyisi dedim ve işte gerekli sorgulamaları da yaptıktan sonra sizlerleyim. Biliyorsunuz olur olmaz lafların altına Mevlânâ, Necip Fâzıl KISAKÜREK gibi imzalar atıldıktan sonra paylaşmak moda oldu bizde. O yüzden bunu araştırmak boynumun borcuydu.

Ben bu sözleri bir şarkıdan hatırlıyordum ama şarkının adını falan bilmiyordum. Onu da öğrenmiş olduk. Berkay'ın İnanırım adlı şarkısı imiş bu. Şarkıyı da buraya koyuyorum:


Direkt şarkının başında "yıkıldık, çöktük" ve "döktük" fiillerini tekil birinci kişiye çevirerek "yıkıldım, çöktüm" ve "döktüm" diyerek söylüyor şarkıyı Berkay

Evet iki söz de birbirinin aynısı diyebiliriz. Acaba Mevlânâ'nın böyle bir sözü vardı da Berkay onu mu kullandı yoksa Mevlânâ'nın hiç böyle bir sözü yok ama muzip birisi bu sözleri yazıp altına Hz. Mevlânâ imzası mı attı? Araştırdım ve gördüm ki doğrusu Berkay, Hz. Mevlânâ'nın sözlerini değiştirerek kullanmış. Mesnevî de geçen dizelermiş çünkü bunlar. 

Berkay'ı hırsızlıkla ilk suçlayan kişi ise Söz Yazarı Günay ÇOBAN olmuş. Şarkı çıkar çıkmaz 2014 yılında bunu yazmış Twitter'a ve bunun üzerine Berkay da albümü toplatıp "Mevlânâ'dan alıntı yapılmıştır" ibaresi ekleneceğini yazmış haberler ama oldu mu olmadı mı bilmiyorum. 

Berkay bu hırsızlık konusuna nasıl cevap verdi bilmiyorum ancak 2014 Temmuz'da Pal FM'de konuk olduğu radyo programında şu sözleri sarf etmiş:

"Susarak atlatırım sandım ama olmadı!
Kişisel gelişimim açısından önemli bir dönem geçirdim son 6 ay.
Çok yıpranmıştım. Susarak, sakin kalarak, konuşmadan her şeyin geçebileceğini düşündüm. Ama olmadı! Bu süreç beni çok yordu kendi içime kapandım.
O zaman işte bol bol Mevlana okudum işte tam o zaman karşıma bu sözler çıktı.
Sanmasınlar yıkıldım
Sanmasınlar ben çöktüm
Bir başka bahar için
Sadece yaprak döktüm
Dedim ki çok büyük laf... Hiçbir acı öldürmüyor! Süründürüyor can yakıyor ama öldürmüyor! Kendi açımdan çok özel bir dönem geçirdim.
İnsanlar yıllar geçtikçe yaşlanmıyor insanların hayatındaki kötü acı tecrübeler onları yaşlandırıyor. Onların büyümelerine sebep oluyor."
Açıkçası bu sözleri Mesnevî'den değil de şarkılardan dolaylı bir şekilde öğrenmek bile ayıbımız. En azından benim ayıbım. Berkay'ın da ifâdesiyle gerçekten çok büyük laf! Berkay bu sözleri kullandığı için hırsızlıkla suçlanamaz bence ama bilemiyorum tabii ki detayları. Siz bu şarkıdan önce biliyor muydunuz Mevlânâ'nın bu sözlerini?

Yorum Gönder

12Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ben de yeni duydum ama Mevlana'nın sözü çok güzel. Tabi güzel giysiyi giyen de güzelleşir sırrınca şarkı da güzelleşmiş:) Birebir aynı olmadığından bence bi sorun olmaz ama belirtilseydi daha şık olurdu. Kekilli'nin kahrında hoş lutfun da hoş şarkısı da buna örnek olabilir belki. https://www.youtube.com/watch?v=Y07Chzey7Zo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahrında hoş lütfun da hoş sanırım Yunus Emre'nin sözü. Hem ilâhisi hem şarkısı yapılmış ha, vay anasına!

      Sil
  2. Mesnevi okumadığımız için bilmiyoruz malesef. Ben müzik dinlemediğim için şarkıyı da duymamıştım.

    Eskiden (ben çocukken) Orhan Gencebay'ın "hamdık, piştik, elhamdülillah" diye bir şarkısı vardı. O da belirtmiş miydi bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan GENCEBAY'ın şarkısını da ben duymadım. O da mı Mesnevî'den alıntı idi?

      Sil
    2. Hamdım, piştim, yandım. Mevlana hazretlerinin sözü diye geçiyor ama mesnevide midir bilemiyorum. Dediğim gibi okumadım.
      Üstün Dökmen' den dinlemiştim. Ne olursan ol gel sözü de mesnevi de yokmuş. Baştan sona okudum o meşhur sözü göremedim diyordu. :)

      Sil
    3. Aynen o Mevlânâ'nın sözü değil ve tescillendi ancak bu sözler geçiyormuş Mesnevî'de.

      Sil
  3. "Sanmasınlar yıkıldım
    Sanmasınlar ben çöktüm
    Bir başka bahar için
    Sadece yaprak döktüm" Mesnevi'yi okurken çok sevdiğim dizeler arasında olmuştu. Ama bu tarz yaaa olmasaydı böyle sevmedim .. Hey gidi Mevlana duysaydı ne düşünürdü acep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevlânâ derdi ki "Benim mânevî aşk için söylediğim sözleri adam maddî aşka çevirdi; daha çok ilgi gördü. Demek ki bu insanları maddi olgularla kandırmak daha kolay; mânevîyata bakan yok; çok yazık!"

      Sil
  4. Şarkının sözlerini biliyordum ama Mevlana'nın sözü olduğunu şimdi öğrendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu yazıyı yazmadan öğrendim ve sizler için yazdım zaten. :)

      Sil
  5. Bende bilmiyordum abi. Ama şarkıyı biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkı sâyesinde Mevlânâ mı tanınmış oldu şimdi? :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!