508: Ultra Ortodoks Yahudi Düğünü'nde Eli Bağlı Gelin

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
3
#BirYaşımaDahaGirdim etti 508!

Ben açıkçası buna benzer bir videoyu daha önce de görmüştüm. Videoyu tekrar görünce de sizlerle de bu konuyu paylaşmak istedm. Ultra Ortodoks Yahudi dediğinizde ilk akla gelenler Hasidik Yahudiler. Geleneklerine çok sıkı sıkıya bağlılar. Türkiye'de olsalar gerici diye nitelendireceğiniz tarzda bir hayatları var. Çok aşırı tutucular. CNN Türk ve BBC'deki bilgilendirici yazıları üzerilerine tıklayarak okumanızı tavsiye ederim. Hasidik Yahudiler'in düğünleri ve günlük yaşamları hakkında #BirYaşımaDahaGirdim dedirtecek bilgiler öğreneceksiniz.

Biz gelelim kendi spesifik konumuza. İşte bu değişik âdetleri olan Ultra Ortodoks Yahudiler'in düğün törenlerinin bir yerinde gelin eli bağlı(!) bir şekilde erkek davetlilerin önüne çıkıyor ve gelinin elinin bağlandığı(!) ipin diğer ucunu da damat tutuyor ve böylece erkeklerin önünde dans ediyorlar. Damattan sonra kızın babası veya dedesi ile ileri gelen hahamlardan biri de kızın bağlı(!) olduğu ipin ucundan tutarak danslar ediyorlar. Gelin videoyu izleyelim ve sonrasında devam edelim:

Benim izlediğim videolardan birinde kadının yüzü tamamen kapalıydı. Burada ise açık. Evet videonun başlığından da fark etmişsinizdir ki Yahudiler'in bu geleneğinin adı Mitzvah Tanz. "Mitzvah"ın kelime anlamı İbrânice'de Allâh'ın emrettiği ilkeler ve emirler demekmiş. "Tanz" ise dilimizdeki "dans" işte. Mitzvah Tanz için "Allah tarafından emredilen dans" diyebiliriz sanırım. 
Videonun üstündeki paragrafta her "bağlı" kelimesinden sonra (!) ünlem işareti koydum ki duruma açıklık getireyim. Burada kadınla ten teması olmaması için videoda da gördüğünüz gibi uzunca bir ip, kuşak veya Yahudiler'in namaz esnasında kullandıkları "gartel" adı verilen kuşağın bir ucundan gelin tutarken diğer ucundan ise erkek tutuyor. Buradaki tek amaç fiziksel temas olmaması. 
Şu konuya da açıklık getirmek isterim. Bu videolar paylaşılırken işte Yahudiler kadınlarını bağlayarak dans ediyorlar falan deniyor. Ben bu doğru bilgiyi paylaşarak Yahudiler'i savunmuyorum. Kadını bağlama diye bir şey yok. Sadece bir ucunu o tutuyor, diğer ucunu ise karşısındaki erkek. Zaten şu hâli bile hoş değil. Türkiye'de olsa kadın hakları şu, bu diye kıyamet kopardı. Ne diyor Hasidik Din Adamı Gaby LOCK:
 "Uyulması istenen kurallar, dışarıdan birinin kolay kolay anlayabileceği, hazmedebileceği şeyler değildir."

Kadının yüz ifadesinden bu seremoniden hoşlanmadığı apaçık ortada. Müzikleri hareketli de sanki ortamı biraz yumuşatıyor. Biraz daha gergin bir müzik olsa yorumlar daha kasvetli olur bu törenle ilgili. Siz ne düşünüyorsunuz bu Hasidikler hakkında? Daha önce duymuş muydunuz? Özellikle bu Hasidik Yahudi âdeti hakkındaki fikirlerini paylaşırsanız sevinirim. 

Yorum Gönder

3Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Aslındaki buradaki görüntü dansa da pek benzemiyor. Belki gelinin fazla iştirak etmemesi bir edep göstergesidir. Bizde de olması gereken bir şey ama müslüman olmamıza rağmen bizim düğünlerimiz nasıl? Onu sorgulamak lazım. Hanımlarımız bir ton makyajla, dekolte elbiselerle ve erkeklerle karışık hatta kolkola dans ediyorlar. Akrabalarımızın nişanları, düğünleri oluyor gidemiyorum. Çünkü islama uygun değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış anlaşılmasın. Yukarıdaki yorumumda "Bizde de olması gereken bir şey" derken sadece edep kısmından bahsettim. Yoksa İslam'dan başka bizim beğendiğimiz bir şey yoktur.

      Sil
    2. Bizim düğünlerimiz daha kötü durumda maalesef. İşte bu tarz düğünlere gitmediğiniz zamanlarda ve benzeri durumlarda "dışarıdan birinin kolay kolay anlayamayacağı" bir seviyeye geliyorsunuz.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!