Müebbet ile Ağırlaştırılmış Müebbet Arasındaki Farklar

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Geçenlerde Şule ÇET Davası karara bağlandı sizlerin de bildiği üzere. Bu haberler vicdanlardaki ateşi söndürmedi çünkü faillere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası değil de sadece müebbet hapis cezası verildi. Haberleri izlerken eşim bana sordu "Ağırlaştırılmış müebbet ile müebbet hapis cezası arasında ne fark var acaba?" diye. Ben de "Muhtemelen müebbet olduğunda ileride bir af falan çıkarsa yararlanabiliyor ancak ağırlaştırılmış müebbet olursa yararlanamıyor." dedim. Çok da bildiğim bir konu olmadığı için #GoogleAmcamaSordum ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.


Öncelikle kimlere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veriliyor ona bir bakalım:

Kasten öldürme suçunun;
a) Tasarlayarak,
b) Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama ya da nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak
suretiyle,
d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı,
e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
f) Gebe olduğu bilinen kadına karşı,
g) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla,
i) Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle,
j) Kan gütme saikiyle,
k) Töre saikiyle,
İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 2002'de idam kaldırılınca yerine ikame edilen bir ceza türüdür. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan kişi tüm cezasını tek başına bir hücrede geçirirken müebbet hapis cezalısı ise diğer mahkumlarla bir arada tutulur. Müebbet hapis cezası almış olan mahkumlar haftada bir telefon ve görüşme hakkına sahipken ağırlaştırılmış müebbet cezası almış olanlar bu hakları için 15 gün beklemek zorundadır. Müebbet hapis cezalısı birini üçüncü dereceye kadar hısım olan 3 kişi ziyaret edebilirken ağırlaştırılmış müebbete çarptırılmış bir caniyi sadece eşi ile alt ve üst soyu ziyaret edebiliyor. Bu kişilerle de teker teker görüşebildiği için ailesini bir arada görme şansı da olmuyor ömür boyu.

Müebbet hapis cezasına çarptırılanlar bir şekilde sosyal aktivitelerle vakit geçirirken müebbet hapis cezası almış olanların böyle bir hakkı da yoktur. Müebbet hapis cezasına çarptırılan suçluların cezaları ertelenmez ve cezalarına ara da verilmez. Tek kişilik bir hücrede ömür boyu tecrit edilmiş bir şekilde suçlarını çekerler. Yine benim bilmeden tahminde bulunduğum üzere müebbet hapis cezasına çarptırılanlar 24 yıl içeride kaldıktan sonra bir şekilde salınıverirken ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış kişiler eğer iyi hâl sergilemezlerse ölene kadar içeride kalırlar. İyi hâl sergilemeleri durumunda 30 yıl sonra salınma ihtimalleri var.

Bazen duyuyoruz ya "2 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı" gibi ifadeler. Burada da şöyle bir şey oluyor. Ağırlaştırılmış müebbet ceza alanlar 30 yıl içeride kaldıkları dönemde iyi hâl sergilerlerse içeriden çıkabiliyorlar. 2 kere ağırlaştırılmış müebbet aldıysa eğer birisi o zaman 60 yıl beklemesi gerekecek içeriden çıkmak için.

Zaman zaman aflar çıkıyor. Bu aflardan maalesef ki ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar da yararlanabiliyormuş. Alın size Türk Guguk Sistemi! Ben fazla bir yorum katmak istemiyorum ancak şu âyet-i kerîme tüm fikirlerime tercüman olacaktır:

"Kısasta hayat vardır!"

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Her suçun cezası hapis olmamalı zaten. İslama göre suçların cezaları farklılık gösteriyor. Bundurımda suç işlemeyen insanlar cezalandırılıyor sanki. Verdikleri vergilerle katilleri, hırsızları besliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İslam Ceza Hukuku uygulansa tüm dünyaya adalet gelir ama bu ne zaman olur bilemiyorum. :(

      Sil
  2. “Nahl Suresi, 126. ayet: Eğer ceza verecekseniz, size verilen cezanın misliyle ceza verin ve eğer sabrederseniz, andolsun bu, sabredenler için daha hayırlıdır.“ Ayrıca siyasallaşmış bir hukuk sistemi ne kadar hakkaniyetli olabilir o da ayrı tartışma konusu. Son olarak basın aracılığı ile algı ayarı ve linç kültürünü de unutmadan. Artık Hz.Ömer ya da Ebu Suud’lar yok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok haklısınız. "Siyasallaşmış hukuk sistemi" yerini şer'î hukuk sistemine bırakmadığı sürece de sıkıntılar büyümeye devam edecek sanki.

      Sil
  3. Bu haberleri duydukça vicdanım kanıyor be abi.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!