Nasıl Blogcu Oldun Adamım Sen? - MİM

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
38
Blogların Hürgenerali HürPost beni 2 hafta önce mimledi bu konuda ancak, yazmaya vakit bulamamıştım. Bir pazar sabahında, soğuk bir odadan yazıyorum şimdi size. Doğalgaz çok gelmiş de her odayı yakamıyoruz be abi! :)

HürPost'un beni mimlediği yazıya şuradan ulaşabilirsiniz. Mimin ana kaynağı ise İnciden Notlar imiş. Onun yazısına da buradan ulaşabilirsiniz

Şimdi geçiyoruz mim sorularını cevaplamaya:

  • Blog dünyasına nasıl adım attın? Haydi anlat bize!
Ben blog dünyasına yanlış hatırlamıyorsam ilk olarak MSN Spaces döneminde adım attım. Lise yıllarımdı. Bundan yıllar yıllar evveldi. Yahoo Chat'te İngilizce geliştirmek adına Filipinliler, Pakistanlılar, Amerikalılar ve Hindistanlılar ile konuşurken "MSN?" sorusuyla karşı karşıya kalırdım. Nedir ki bu MSN diye Google Amcama Sordum ve sonrasında kendime lets_come_to_me@hotmail.com adresini aldım. Liseli bir ergen olduğumu tekrar hatırlatmak isterim. İşte o MSN'i kurcalarken MSN Spaces açtım kendime. O zamanlarda da böyle korkunç videolar falan meşhurdu. Onları eklerdim. MEHCA diye bir adam vardı hacker olduğunu söylerdi. O değişik tasarımlar falan yapardı. Kurcalarken kurcalarken ben de kendi Space'imde o korkunç videoları, değişik bilgileri yayımlamaya başladım. Buralar da blog dünyası idi aslında. 

MSN Spaces'ten sonra Azbuz mu vardı? Yoksa Blogger mı idi tam anımsayamıyorum ancak Blogger'a atıldığım ilk günü hatırlıyorum. Üniversitenin ilk yılıydı. İtalyan Okutman Roberto Bovo ile "Anadolu" kelimesinin nereden geldiğini tartışmıştık. Ben cahil cesareti ile "Ana (ayran) dolu!" hikayesini savundum. O da "Anatolia"yı anlattı bana. Neyse yurtta araştırdım biraz ve hocamın haklı olduğunu öğrendim. Araştırırken sevdim bu işi ve etimolojiye merak sardım. kelimelerinsoyagaci.blogspot.com adresinde yazmaya başladım. İlk amatörüstü bloga girişim burada olmuştur. O blogla çok iyi bir ivme yakalamıştım aslında ama sonradan ilgilenememeye başladım ve kapattım. Tabii ki pişmanım!

  • "Blogunu kısaca tanıt" desem neler söylemek istersin?
Bu blogumu mu tanıtayım yoksa tüm alt blogları mı tanıtayım? :) Ben genel bir şeyler yazayım en iyisi. Ben her şeye blog açma hevesinde olan biriyim açıkçası. Bir ara lakabımı da "Ota B.ka Blog Açan Adam" mı yapsam diye düşünmedim değil. Bloglarımda beğendiğim ve ilgilendiğim her şeye yer vermek isterim ancak bu mümkün değil. 

  • Yazarken olmazsa olmazların nelerdir?
Klavye vs. yazacağım şimdi beni linç edersiniz. O yüzden o konuya hiç girmiyorum. Öyle olmazsa olmaz diyebileceğim bir şey yok açıkçası. Vakit ve ilham olsun yeter bana. :)

  • Ne sıklıkla yayın giriyorsun?
Açıkçası belli bir düzende yayın giremiyorum. Vakit ve konu buldukça yayın giriyorum. Alt bloglarımı açınca ReHiTu'yu biraz boşlamış gibi oldum ancak hedefim tüm bloglarıma haftada bir konu girmek. İkinci üniversite işi çıktı bu sene o yüzden bu hedeften uzak kalıyorum maalesef.

  • Değiştirebilme imkanın olsaydı Blogger'da neyi değiştirirdin?
İlk olarak mobil uygulama işini hızlıca çözerdim. Tumblr'da harika bir mobil uygulama var mesela. Öyle bir şey yapardım. Bir de tema olayını çözerdim. Ücretli yapılabilen o harika temalardan örnekler barındırırdım tema bölümünde.

  • Yazıların içinde en fazla fayda sağlayan yazın veya yazıların hangisidir?
En fazla fayda sağlayan yazıları herhalde Google aramalarından gelenlerden çıkarabiliriz. Yazıldığı günden bu yana her gün onlarca tıklama alan yazılarım var. İşte onlardan ilk üçü:


  • Senin sevdiğin blog türleri hangileri?
Kişisel blogları seviyorum. Esprili dille yazılan blogları seviyorum. Yorumlara dönüş yapan, nezaket örneği gösterip iade-i ziyâret gerçekleştiren blogları daha da çok seviyorum. 

  • Blogunla ilgili içine sinmeyen veya değiştirmek istediğin bir şeyler var mı?
Daha iyi bir temaya denk gelsem muhakkak değiştiririm. Belki de yine fevrî bir kararla Blogger'ın kendi temalarına dönerim. Biz temaları masaüstü görünüşüne göre seçiyoruz ancak günümüzde ziyaretçilerin çoğu mobilden geliyor. Buna dikkat ederek en iyi temayı seçmemiz lâzım aslında.

  • Blogunla ilgili hedefin nedir?
Açıkçası net bir hedefim yok. Daha fazla kişiye erişmek tabii ki en büyük hedefim. Bunun için aşırı bir gayret de sarf etmiyorum. Yazıyorum yazımı ve paylaşımlarımı da yapıp kenara çekiliyorum. Umarım yazabilme yetimi kaybedene kadar bloglarımda bir şeyler karalamaya devam ederim. 

Sorular güzeldi. Aslında daha detaylı cevaplar verebilirdim ancak hem bulunduğum durum uygun değildi hem de uzun yazıları okumak daha zor geliyor okuyucuya. O yüzden bununla iktifâ edelim lütfen. 

Mimin doğası gereği ben de birilerini mimlemeliyim. Son yazıma gelen yorumlardan seçiyorum:

Yorum Gönder

38Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. May Allah grant you success. Aameen

    YanıtlaSil
  2. Okudum mimini beni de mimlemişsin ama ben mimlere pek katılmıyorum..Yine de saol tşkr ederim..🙂 Mim de samimiydi bence,blog dünyasına adım atma maceran çok ilginçmiş,gençliğimi hatırladım şimdi..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençliğinizden bahsedersiniz siz de Ertuğrul Bey bir gün ve okumak isteriz.

      Sil
  3. Yazının başlığını okuyunca yeni bir mim sandım ama blogger mimi imiş. Ve neden bu başlığı seçtiğini ilk sorudaki nasıl blogcu oldun sorusuna verdiğin detaylı cevabı okuyunca anladım, teşekkürler, ufuk açıcıydı. Sevdiğin bloglar kategorisine giriyorum gibi hissettim kendimi:) Blog hedefin olan daha fazla insana ulaşma hedefin gerçekleşir inş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duo Diyet'i ayrı bir severiz ailecek. :)

      Duânız için de teşekkürler... :)

      Sil
    2. Ben teşekkür ederim, o zaman tüm aileye selamlar:)

      Sil
  4. Yok yok sana kelimeler yakışıyor hocam. Birde wp 'ye geç bence. :) Zor oluyor ama güzel oluyor kanısındayım. Yardımcı oluruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. WP'ye geçmeyi hiç düşünmedim. Burada iyiyim ben ya teşekkür ederim.

      Sil
  5. Hilmi hocam kırmayıp yazdığınız için teşekkür ederiz. Siz asıl generalsiniz sonuçta okuduğuma göre benden eskisiniz evet temalar biraz sıkıntılı bakalım şimdilik idare şeklinde gidiyoruz. evet sanki birazcık rehituyu aksatıyorsunuz gibi sonuçta amiral gemisi burası ellerinize sağlık bir şeyler daha öğrendik hakkınızda saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben oldukça eskiyim ama ReHiTu olarak 3-4 yıllık bir blogum.

      ReHiTu'yu aksatmamaya gayret edeceğim bundan sonra.

      Teşekkürler.

      Sil
  6. hepimizin hikayesi farklı değil mi:) Ben de anne olunca başladım ve 10 yıl oldu; şaka gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuğunuzla birlikte büyüttünüz blogunuzu desenize. Ne güzel! Yazmak isterseniz zevkle okuruz bu mimi...

      Sil
  7. Amerikan filmlerindeki replikler gibi olmuş abi başlık 😉 Mim için çok teşekkürler. Daha önce yapmışım bunu.

    YanıtlaSil
  8. Hımm bu mime katılsam mı diye kaç kez düşünmüş ama karar verememiştim. Beni de mimlemişsiniz teşekkür ederim🤗Demek ki yazmam gerekiyormuş, en kısa zamanda yazacağım o halde.. Bu arada başlığa bayıldım ben 👍Evet sayfanızı ilk ziyaretimde bir sürü blog görünce ne yapacağımı bilememiş, sonra ana bloğunuz olduğunu düşündüğüm Re Hi Tu 'da karar kılmıştım. Emeğinize, kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekliyoruz sizin yazınızı da efendim.

      Yorumlarınız için teşekkürler...

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Sen de bilirdin demek Azbuz'u abi. Güzel bir sistemdi, nedense kapandı.

      Sil
    2. Üni de ki ilk yıllarımdı kullandığımda, bayağı bi sonra bakayım dediğimde yerinde yeller esiyordu:)

      Sil
    3. Abi demişsiniz ama ben bunu samimiyet olarak algıladım yoksa o kadar yaşlı değilim:) 88 liyim bu arada

      Sil
    4. Abi ağzımıza yapışmış yoksa yaşla alakası yok ki ben de 88'liyim. :)

      Sil
  10. Okumanın keyifli olduğu bir mim, eski platformları anmak güzel oldu. İyi ki başlamışsın o halde :)) Mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Beyaz Yakalı. Keşke o eski platformlar da devam etselerdi bizimle birlikte. :(

      Sil
  11. Sevgili Dostum Hilmi, genelde Mim yazılarını okumak bana işkence gibi gelir, genelde de katılmam. Ama bu Mim ile ilgili fade tarzın ve samimiyetin hoşuma gitti. Senin bu yazını okuduğumda bu işlere girmekte neden geç kaldım diye hayıflandım doğrusu, ayrıca MSN dediğinde daha önceki platformları bilen birisi olrak yaşlandığımı da anladım :)) Keyifli yazın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı okumaya değer gördüğün için ben teşekkür ederim abi. 32 oldum ben artık. Yolun yarısına az kaldı. :)

      Sil
  12. Nasıl blogger adamım sen harikasın rehitu blogger olma maceramız aynı yolda başlamış bir farkla ben siyah dokuzu çok bekledim

    YanıtlaSil
  13. Okurken zevk aldım çok akıcı ve samimi süpersiniz

    YanıtlaSil
  14. Blogger olmak ayrıcalıktır

    YanıtlaSil
  15. Çok eğlenceli ve çok güzel bir mim olmuş :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!