Allâsen Ne Demek Allah'ını Seversen?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8
Geçenlerde aklıma takılda bu "allâsen" kelimesi. Sondaki "n" de genizde biter. Geniz n'si veya nazal n derler. O sonraki n'yi söylerken dil arka damağa gelir. Öne giderse normal n olur zaten. Çıkardınız mı o sesi? Deneyin birkaç defa "allâsen" demeyi sonra devam edelim. Ha ikinci a'yı da hece düşmesini tamamlaması için azıcık uzatın lütfen.

Telaffuz dersini geçtiğimize göre ne demekmiş bu allâsen ona bir bakalım. "Allâsen" dilimizde örnekleri az olan hece düşmelerine örnektir. Aslında hece düşmesi az değil de bu kadar fazla hecenin düşmesine çok rastlanmıyor. 7 heceden 3 heceye düşürmüşüz baksanıza. Allâsen aslında "Allah'ını seversen" demek. Bunu hızlı hızlı söyleye söyleye "Allah'ını seversen", "allâsen" oluvermiş.


Bu konuda güzel bir yazı okudum ve onun adresini sizlerle paylaşacağım. Adam güzel güzel yazmış. Onun üstüne yazı yazmak bize yakışmaz. :) Bahsettiğim yazıya şuradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca o blogda da kelimelerin nereden geldiğine dâir oldukça güzel bilgiler paylaşılmış.

Siz kullanıyor musunuz günlük hayatta "allâsen" ifadesini? Aslında güzel bir kullanış biçimi öyle değil mi? Zamanla kullanımı azalıyor bu tarz kelimelerin. Kimse böyle eskimiş kelimeleri kullanarak modernlikten uzaklaşmak istemiyor herhalde. Allâsen okuduysan bir yorum da öyle git! Selametle... :)

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çok farklı hiç duymadığım bir kelime ,hiç kullanmadım:) bu güzel bilgilendirme yazısı için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Allâseni her duyduğunuzda bu blog aklınıza gelsin. :)

      Sil
  2. Evet Allasen çok duyduğum bir kelime ama ben pek kullanmam. "Allahını seviyosan söyle" falan derim bazen:)

    YanıtlaSil
  3. Ben tasvip etmiyorum. Zira Allah lafzı değişiyor.
    Allah aşkına cümlesini de severim.

    Yeşilçam filmlerinde Alasmaladık gibi ucube bir söz de kullanılırdı. Bu da Allah'a ısmarladık gibi güzel bir duanın bozulmasıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten burada dediğiniz gibi Allâh lafzı dışına çıkıyor ama bu da galat-ı meşhûr olmuş artık. "Alasmaladık" ifadesini ben hiç duymamıştım sizden duydum.

      Sil
    2. Siz daha doğmamışsınızdır o dönemlerde.

      Sil
    3. Bir sorayım ben bunu Google Amcama. :) Bilgi için teşekkür ederim.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!