Belkim Yapçak Bişey Yok(!)

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
2
Şimdi sizlerle küçük bir çocuğun kendisine telefon alınması için uyguladığı taktiklerin fotoğrafını paylaşacağım. Bu taktikler oldukça akıllıca ve okuyanları güldürüyor. Bakalım sizin tepkileriniz nasıl olacak?

3 ayrı fotoğraf paylaşacağım ancak altlarına neden bu blogda yer verdiğimi de yazacağım. Evet küçük bir çocuk akıllıca davranıp telefon isteğini çeşitli mesajlarla anne ve babasına iletmeye çalışmış ancak benim üzerinde duracağım konu ise çocuğumuzun Türkçe yazım becerisi. "Bu işe de bulaştırma şu Doğrucu Davutluğunu" dediğinizi duyar gibiyim ancak balık baştan kokuyor arkadaşlar. Şimdiden bu yanlışlar okullardaki öğretmenler tarafından dikkate alınmazsa sonrasında o çocuk büyüse bile doğru olarak kalıyor bilgi hazinesinde.


Akıllı bıdık ilk mesajında

"Anneceğim;

Ben bu soğukta dışarı çıkıyorum çünkü evde yapçak bişey yok. Belkim telefonum olsa çıkmazdım."

"Anneceğim" kısmına hiç değinmeme gerek yok. Gözden kaçmış olabilir ancak "yapçak, bişey, belkim" gibi hatalar gerçekten vahim hatalar. Doğrularını zaten biliyorsunuz da ben yine de yazayım. Sırasıyla "yapacak, bir şey, belki"



Üstteki iki görselde öyle göze çarpan ciddi hatalar yok. Büyük küçük harf kullanımlarını görmezden gelebiliriz herhalde. "Ayphone 6" kısmına takılalım mı? Aslında "Ayfon 6" yazsaydı "Helal olsun!" diyecektim ancak yine de yabancı kelime olduğundan çok da takılmaya gerek yok. Biliyorsunuz Cumhuriyet'in ilk zamanlarında yabancı kelimelerin Türkçe okunuşu ile yazılması kararı alınmış ancak tam anlamıyla uygulanamamış. Hatta bu konuda daha önce bir yazı kaleme almıştım. Okumak isteyenler şuraya tıklayabilirler.

Çocukların ekran önünde geçirdiği vakitler tabii ki kısıtlanmalı ancak yaşadığımız çağda bu çok da mümkün olamayabiliyor. O yüzden ebeveynlerin kendi çocuklarını çok çok iyi tanıyıp ona göre hareket etmesi gerekiyor. Çocuklarının Türkçe yetkinliklerine de önem vermeli tabii ki veliler. Sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Yorum Gönder

2Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İkinci nottaki çocuğun egosu yüksek olmalı. Ben'i büyük yazmış.

    Ben de yanlış yazıyorum bazı şeyleri. Mesela yukarıdaki Ben kelimesinin kesme ile mi yazılacağını düşündüm doğrusu. Böyle mi yoksa farklı mı yazılacak diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün notlar aynı çocuğa ait. Evet yazımda da değindim büyük - küçük harf yanlışlarını es geçtim diye. :)

      Keşke herkes sizin gibi kafa yorsa. "Ben" veya 'Ben' şeklinde özellikle o kelime vurgulanabilir. Dolayısıyla ayrılabilir.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!