Dünyanın En Genç Ninesi

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
25
Geçenlerde yabancı bir Telegram kanalında "World's youngest grandma was only 17 years old." ifadesine denk geldim. Tamam ben bunu yazarım Enler ve İlkler'e deyip ekledim yazılacaklara. Biraz araştırma yaptım ve Google Amcama Sordum. Evet tarihte 17 yaşında nine olan biri varmış. Günümüzde yaşayan en genç nineden de bahsedeceğim sizlere bu yazımda.

Konuya devam etmeden önce bir açıklık getirelim. Nine kelimesinin kullanımı gün geçtikçe azalıyor artık. Niye anneanne ve babaannede bu kadar ısrarcı olduk anlayamıyorum. Ne güzel nine varken neymiş o zorlama kelimeler öyle? İtalyanlar gönül rahatlığı ile "nonno" derken biz "nine" demekten imtina ediyoruz. Nine dersek modernlikten çıkar köylü oluruz öyle değil mi? Benim kayınvalidem de sevmez kendisine "nine" denmesini. Bakın bu güzel kelime önümüzdeki üç beş sene içinde kaybolup gidecek haberiniz olsun. Dilim Dilim Türkçe'de görürsünüz bundan sonra artık.

İnsanlık tarihinde kayıtlara geçen en eski nine sadece 17 yaşındaymış. 17 yaşında nasıl nine olur bir insan aklımız almıyor öyle değil mi? Şimdiki 17'lik kızlar Teoman'ın "Daha 17" şarkısıyla dolanıyor ortada. 17 yaşında nine olan ninemizin adı Mum-zi imiş. Nijerya'nın Akwa Akpa isimli yerleşim bölgesindeki Chief Akrri isimli bir adamdan 8 yıl 4 aylıkken 1884 yılında kızını dünyaya getiriyor. Akwa Akpa denilen yerin şimdiki bilinen adı ise Calabar.


Mum-zi ismini yazarken İngilizce "anne" anlamına gelen "mum"ı çağrıştırıyor demiştim kendi kendime ki zaten isim ona göre verilmiş. Gerçek ismi değil yani. "Zi'nin Annesi" şeklinde kullanılmış bu isim. Yani dünyaya getirdiği çocuğun adı Zi imiş. Zi de annesinin yolunu takip etmiş ve 8 yıl 8 aylıkken bir çocuk dünyaya getirmiş. Böylece kendisini dünyanın en genç anneleri sıralamasına yazdırırken annesini de dünyanın en genç ninesi yapmış. Üstteki fotoğraf gerçekten onlara mı ait yoksa temsîlî mi bilemiyorum. İnternette hep o paylaşılmış çünkü.


Mum-zi bu ünvanla bu dünyadan göçüp gitmiş ama günümüzde de erken yaşta nine olanlar var. Onların en genci ise Romanya çingenelerinden Rifca STANESCU. Rifca 1985'li Rumen bir çingene kadını. Çingene kültüründeki erken evlilikten nasibini almış ve 12 yaşındayken anne bile olmuş. Kendi doğurduğu kızı annesinden daha hızlı çıkmış ve o da 11 yaşındayken doğurmuş. Dolayısıyla 23 yaşında 2008 veya 2009 yıllarında Rifca dünyanın yaşayan en genç ninesi ünvanına sahip olmuş. Rifca "Nine olduğum için mutluyum ancak kızım için daha güzel hayallerim vardı." demiş.

Dünyanın en genç ninesini araştırırken dünyanın en genç annelerine de ulaştım. Onu da yazarım sonraki yazılarımda. Sizin etrafınızdaki en genç nine kaç yaşında acaba? Bu bilgileri öğrenince #BirYaşımaDahaGirdim dediniz mi siz de benim gibi? Yorumlarınızı bekliyorum.

Yorum Gönder

25Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Nine kelimesi daha sıcak bence de :)
    Seneler önce bir belgesel izlemiştim en genç annelerle ilgili. O belgeseli bulamadım bir türlü.. Sanırım Ortadoğu taraflarında çekilmişti. 9 yaşında evlenip 10 yaşında doğum yapan çocuk... Kendi çocuğu da 9 yaşında evleniyor ve o da 10 yaşında doğum yapıyor. Böylece 20 yaşında nine olmuş oluyor. Üstelik bu durum orada gelenekmiş. Ben dünyanın en genç ninesi ve nineleri 20'li yaşlarında zannederken daha da vahimi varmış meğerse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En genci 17 imiş evet. Şu anda yaşayan ise 23 yaşındaymış. Belki bizim bilmediğimiz duymadığımız birileri de vardır bu alanda. Gerçekten çok ilginç bir tablo. Dünyanın en genç annelerini de yazacağım daha çok şok olacağız.

      Sil
  2. 1884 de olan böyle Bi olayın hala biliniyor olması beni daha çok şaşırttı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarih ilmi bunun için var Ali, öyle değil mi? :)

      Sil
  3. Nine kelimesini çok severim :) eşimin anneannesi kesinlikle nene demezsen bakmazdı kızardı birde rahmetli. Eşimin nenesi 100 yaşında vefat etti hem de ayağında hala ince çorapları ve hafif diz altı eteğiyle:) baska turlu de gormezdik zaten. Benim ninem 97 yaşında vefat etti eskiler bir başka ya tam hanımefendiydi ikisi de . Sayenizde ikisinide anmış oldum . Ama bizim nine kavramıyla dünyanın en genç ninelerini öğrenince ağzım açık kaldı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah her ikisine de rahmetiyle muâmele eylesin.

      Dediğiniz gibi bir bizim ninelere bakın bir de onların ninelerine. :)

      Sil
  4. Nine kelimesi hakkında söylediklerinize katılıyorum, daha samimi geliyor. :)
    Bilgileri ve ait olduğu tarihleri okuyunca ben de hayret ettim ve #biryaşımadahagirdim dedim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz şaşırdık ve yaşımız arttı. #BirYaşımaDahaGirdim diye diye yaşlandık ya hu! :)

      Sil
  5. Çok ilginç bir tarih bilgisi, evet nine kelimesi sıcak bir hissiyat oluşturuyor, sizin sayenizde bu farklı bilgiyi öğrenmiş olduk, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bana da çok ilginç gelmişti dünyanın en genç ninesinin nine olma yaşını öğrenmek. Yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  6. Sahih-i Buhari okurken karşılaşmıştım ben de. Sahabe efendilerimiz r.a bahsediyordu böyle bir vakadan. 20 yaşında nine gördük diyorlardı. On yaşında çocuğu olmuş bir kızın. Sonra onun çocuğununda on yaşında bir çocuğu olmuş.
    Böyle gidecek olursa insan torununun torununu bile görebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Buradan da şu çıkıyor aslında insan anatomisi buna uygun. Çocuk yaşta zorla evlendirmeleri bir kenara bırakarak konuşuyorum kendi rızasıyla evlenenlere karışılmamalı bence.

      Sil
    2. Bizim ülkemizde nadir ama bazı ülkelerde 9-10 yaşında ergenlik çağına ulaşabiliyor insanlar. Dinen mükellef sayılıyor bir çok konuda haliyle. Bizim ülkemizde 30-40 yaşında namaza başlanıyor o ayrı.

      Sil
    3. 30 - 40'ta başlayanlar da azaldı artık. :(

      Sil
    4. kusura bakmayın ama sizinle aynı fikirde değilim. insan anatomisi uygun diye de çocuklar evlendirilmemeli! 9-10 hatta 15 yaşında bir çocuğun rızası vardı diye bir şey yok!! adı üstünde ÇOCUK!!! evet eskiden bizim ninelerimiz de çocuk yaşta evlendiriliyordu ama bu bunu doğru kılmaz. zaten bu RIZASI vardı muhabbeti yüzünden yüzlerce hatta binlerce çocuk istismar ediliyor! asıl ben sizin bu RIZASI varsa düşünceniz yüzünden #biryaşımadahagirdim

      Sil
    5. Aso Hanım siz benim yazdığımı sanırım tam anlamıyla okumamışsınız veya anlamamışsınız. "Çocuk yaşta zorla evlendirmeleri bir kenara bırakarak" demişim. 18 yaşındaki birisi çocuk mu sayılıyor? 15 yaşındaki biri evlensin veya evlendirilsin demiyorum zaten ki onlara çocuk diyoruz zaten biz de. Benim rızasından kastım 18 yaşındakilere ki o yaşta evlenmeler fazla ve bundan dolayı rızası olmasına rağmen hapisanelerde yatan bir sürü genç var.

      Sil
    6. Gayet güzel okuyup da anladım. bence evet 18 yaşında biri hala çocuk sayılıyor 17 yaşından 1 günde 18 yaşına geçince hemen büyümüş sayılmıyor hala çocuk hala çocuk.
      ayrıca son yazdığınız cümlede 18 yaşında rızası olduğu halde hapishanelerde yatan bir sürü genç var diyorsunuz o konuyu ufak bir açıklık getireyim isterseniz.
      öncelikle kanunen kişi 18 yaşına girdikten sonra evet reşit sayılıyor (ki bence bu yaşı en az 20e yükseltilmeli) 18 yaşına bastıktan sonra rızası ve kendi isteği ile kaçan, giden, evlenen vs. kişiler için hiç bir suç işlenmiş olarak görülmüyor AMAAAAA diyelim fatma adında bir kızımız var ve 17 buçuk yaşındayken kendi isteyerek sevgilisine yada onu kandıran yaşça büyük birine kaçıyor ve bu adam onun hala 18 yaşına girmemiş olduğunu bile bile kabul edip birde üstüne cinsel ilişkide bulununca fatma kızımız 18 yaşına girince rızam var demesiyle karşısındaki kişinin bu kız daha reşit olmadan önce suç işlemediği anlamına gelmiyor... sizin örnek verdiğiniz durum da o aslında. 18inden önce kızı alıyor kız 18 yaşına bastıktan sonra rızam var seviyorum diyor ama onu alan kişi bu kız reşit değilken suç işlemiş oluyor ve bana kalırsa içeride hepsi çürüsün! 18 yaşına bastı diye bir gecede bu çocuklar olgunlaşmıyor aksine hala ergen kalmaya devam ediyor bu bir süreçtir. yani 17 yaşında olması da rızası var evlensini haklı kılmıyor ve yine çocuk istismarına giriyor. çok uzattım ama kanun ve mantık suçun işlendiği yaşa odaklanıyor sonrası çok ayrı hatta kaçırılan kişi kaçıran kişiye aşık olma gibi sendromlar yaşıyor onlar da ayrı konu. sağlıcakla kalın.

      Sil
    7. Çok haklısınız Dert Anası Aso.

      Sil
  7. Çok ilginç anne yaşında bile değilken nine olmak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Hem ilginç hem de düşündürücü aslında...

      Sil
  8. Nine kelimesi hakkında söylediklerinize katılıyorum. Bir de haminine denilirdi eskiden. Genelde annenin anneannesi sağ ise onun için söylerlerdi. :) Buradaki olay ilginçmiş ama 8 yaşında çocuk sahibi olmak korkutucu bir durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8'den daha genç yaşta anne olanlar da var maalesef. Dediğiniz gibi gerçekten korkutucu bir durum Gülhan Hanım.

      Sil
  9. Artık 30'a kadar yolu var. Evlenmiyor şimdiki gençler. :)

    YanıtlaSil
  10. Daha çocukluklarını yaşayamadan anne olmaları kötü be abi.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!