Aspava Ne Demek, Anlamı Nedir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8
2 hafta önce bir iş değişikliği yaşadım. 4,5 yıldır çalıştığım firmamdan istifa edip daha iyi şartlarda ilk iş hayatıma başladığım sektöre geri döndüm. Bu yeni firmamda da bu hafta hızlıca birkaç müşteri ziyaretim oldu. O müşteri ziyaretleri kapsamında Ankara'ya da gittim. Ankara'da dikkatimi çeken şeylerden bir tanesi her yerde Aspava isminde dönercilerin olmasıydı. İlk gün akşam Ankaralı Serdar arkadaşımla buluştuğumda kendisine sordum ve öğrendiğim cevap beni çok şaşırttı.

Ben her zaman diyorum ya bu konulara ayrılmış ayrı ayrı bloglarımda da blog diliyle yazmayı seviyorum diye o yüzden Aspava'nın açılımına geçmeden önce Ankara hakkında da bir şeyler yazmak istiyorum. Ankara'ya uzun zamandır gitmiyordum. Çok önceleri gittiğimde Ankara için "U Dönüşü Olmayan Şehir" demiştim. Bu sefer gittiğimde ise dikkatimi çeken şey İvedik - Ostim - Rüzgârlı gibi sanayi olan yerlerde kırmızı ışığa kimse dikkat etmiyor. Ben birkaç defa kırmızı ışıkta beklerken tedirgin oldum arkamdan gelip de niye geçmiyorsun diye kornaya basacaklar diye. O derecede bir kırmızı ışık ihlâli var Ankara'da. Ankaralılar iyice kabullenmiş ama. 

Ankara hakkında öğrendiğim diğer bir konu ise (efsane de olabilir) en taze balığın Ankara'da olduğu konusu. Hatta akşam yemeğimi balık ekmek olarak yedim ve gayet de güzeldi. Yakalanan tüm balıklar ilk olarak Ankara'ya getiriliyormuş ve buradan diğer illere sevk ediliyormuş. Belki Anadolu'daki en taze balık Ankara'da denilse daha doğru olabilir. Deniz kıyısındaki şehirlerimizdeki balıklar daha tazedir herhalde. 

Evet yazımızı yeterince uzattığımıza göre gelelim şimdi Aspava'nın anlamına. Aspava aslında güzel bir duanın kısaltılmış hâli imiş:

Allahım
Sağlık
Para
Afiyet
Ver
Amin

Ankaralılar bunu biliyordur belki zaten ama ben de buraya yazmış oldum. Ha bu arada tüm Aspavalar gerçek Aspava değilmiş. Bir daha gittiğimizde Ankaralı Serdar götürecek beni oralara. Gittiğimde yorumlarım artık oraları da. Siz daha önce duymuş muydunuz Aspava'yı ve anlamını?


Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bende şöyle biliyordum aşk sevgi para ver allahım

    YanıtlaSil
  2. izlediğim bir dizi vardı fi tarihinde , orada duymuştum aspava'nın ne manası olduğunu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamı benim yazdığım gibi miydi o filmde yoksa Gazete Kazan'ın bahsettiği şekilde mi?

      Sil
    2. Allahım
      Sağlık
      Para
      Afiyet
      Ver
      Amin

      Sil
  3. o zaman aspava! =) hayırlı olsun

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!