Caribou Matematik Yarışması Şampiyonlarımız

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
4
Geçen hafta muhakkak televizyonlarda veya sosyal medyada denk gelmişsinizdir. 10 yaşındaki bir kızımız matematikte dünya birincisi olarak bizleri gururlandırdı. Bize "Her yerde Türk var! As bayrakları as!" dedirten kızımızın adı Elanur AKINCI. Ama...

Evet bu haberlerin bir aması var. O bahsedilen matematik yarışmasında birinci olan sadece Elanur AKINCI değil. Neden Elanur AKINCI bu kadar ön plana çıkarıldı onu da bilmiyorum. Muhtemelen ailesi veya öğretmenleri bunu reklam malzemesi olarak kullandı ancak diğer şampiyonlara haksızlık yapıldığını düşünüyorum ben. Araştırmacı Blogcu Recep Hilmi TUFAN olarak bu konuya el attım ve bahsedilen matematik yarışmasını iyice araştırdım. Bizleri gururlandıran diğer şampiyonlarımıza da bu yazımda yer vereceğim. Doğru haber bloglardan alınır! :)


15 Ocak'ta online olarak yapılmış sınav. Sınavı düzenleyen kurum Caribou Contests diye Kanada merkezli bir kurum. Sınıf sınıf ayrılarak çocuklar online matematik testine tâbi tutulmuş. Elanur'un katılımcı olduğu sınav Grade 3 - 4 olarak ayrılmış. Yani ilkokul 3. ve 4. sınıfların katılabildiği bir sınav. Bu sınava toplamda 7328 kişi katılmış. 250 öğrenci ise birinciliği paylaşmış. Yani Elanur tek başına bu sınavda birinci olmamış. Elanur ile birlikte bizim ülkemizden birinci olanlar da var bu 250 kişi arasında. Şimdi tek tek bu 250 kişiden Türk olanları aradım ve aşağıya tek tek yazdım:


  1. İzmir Özel Yeşeren Ortaokulu'ndan Bartu UĞUR
  2. Ankara Şener ÇAKMAK Eğitim Kurumları'ndan Çınar ACIÖZ
  3. Karadeniz Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi'nden Ege KARAKAYA
  4. İzmir Şehit Fatih SATIR Bilim ve Sanat Merkezi'nden Elanur AKINCI
  5. Ankara Şener ÇAKMAK Eğitim Kurumları'ndan İpek SÜRMENELİ
  6. Karadeniz Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi'nden Işıl Ceylin DEMİRHAN
  7. Karadeniz Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi'nden Mustafa Rüzgar KOCAMANOĞLU
  8. İzmir Özel Yeşeren Ortaokulu'ndan Nihat Efe ESER
  9. Karadeniz Ereğli Bilim ve Sanat Merkezi'nden Yağız Selim KÖKLÜ
  10. İzmir Özel Yeşeren Ortaokulu'ndan Yiğit VATANSEVER
Türkiye'den sadece Ankara, İzmir, Kocaeli, Muğla ve Zonguldak illerinden toplamda 95 öğrenci katılmış bu sınava ve 10 tanesi birinciliği paylaşmış Elanur ile birlikte. Lütfen yanlış anlaşılmasın ben burada Elanur'un başarısına gölge düşürmüyorum ancak Elanur ile birlikte aynı sınavda Türkiye'den 10 kişi ve dünya genelinde de 250 kişi birinci olmuş zaten. Televizyonlar ve haber kanallarının her verdiğini direkt kabul etmemek gerekiyor. Hani bir görsel var ya medyayı tasvir eden o aklıma geldi. Medya size neyi nasıl isterse öyle gösteriyor ama siz inanmayın her gördüğünüze tamam mı?
Bahsettiğim medya görseli.
Aynı kurum tarafından Grade 2'dan başlayarak Grade 12'ye kadar her sınıfa uygun testler yapılmış aynı tarihte. O sınavlarda da küçük sınıflarda başarılı Türk öğrenciler var ancak asıl başarı göstermesi gereken büyük sınıflardan genç öğrencilerde maalesef derece yapan arkadaşımız yok diyebiliriz. 9. ve 10. sınıfların dâhil olduğu matematik testinde ikincimiz var. Adı Ege ÇINAR ve Galatasaray Lisesi öğrencisi.

Peki sen bu bilgilere nereden ulaştın derseniz cevabım çok basit. Buraya tıklayarak bahsettiğim tüm bilgileri asıl kaynağından teyit edebilirsiniz. 

Şimdi Elanur'a birçok ünlü isimden burs sözleri falan verildi. Aynı bursları diğer arkadaşlara da dağıtmak lâzım. Bir de burada pazarlamanın da önemi ortaya çıkıyor öyle değil mi? Siz ne kadar medyayı ve sosyal medyayı iyi kullanırsanız o kadar göz önüne çıkarsınız. Elanur kızımız iyi pazarlandı tabiri câizse. Yine tekrarlıyorum Elanur'un başarısına gölge düşürme çabasında değilim. Hepsine bundan sonraki eğitim öğretim hayatlarında başarılar diliyorum. Umarım nice nice uluslararası yarışmalarda dereceye girerler ve ülkemizi temsil ederler. 

Siz ne düşünüyorsunuz Elanur'un ve diğerlerinin başarısı hakkında? Sadece Elanur'un başarısının gündeme gelmesi hakkındaki düşüncelerinizi de yazar mısınız?

Yorum Gönder

4Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Evet bu yazıdan anlıyoruz ki elanur'un başarısını reklama çevirmek isteyen çok olmuş ama başarıları duymak iyi şeylerin olduğunu bilmek de bizi mutlu ediyor tabi ki siz çok değerli bir iş yaparak diğer başarılı arkadaşların es geçilmesini önlediniz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. As Bayrakları As isimli yavru blogumun bir yazısı idi bu. Elanur elbette başarılı ama diğerlerini de es geçmemek gerek diye uzun uzadıya yazdım.

      Yorum için ben teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Caribou Matematik Yarışması hakkındaki haberleri okumuştum. Ama detaylarını bilmiyordum. Elanur'u tebrik ediyoruz. Tabii diğer öğrencilerimizi de tebrik etmeliyiz. Ülkemizden böyle başarıların meydana gelmesi gurur verici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elanur'u çok öne çıkardılar evet ama diğer arkadaşlarımızı da ayırt etmeden hepsini tebrik ediyoruz.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!