Palya(n)ço Nasıl Yazılır?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Bazı kelimeler var öz Türkçe olmadığı için telaffuzunda ve yazılışlarında sıkıntı yaşayabiliyoruz. O kelimelerden biri de "palya(n)ço".

Zaman zaman aklıma takılıyordu bu kelimenin doğru yazılış ve okunuş şekli nedir acaba diye. Birkaç hafta önce oğlum bize pandomim benzeri bir gösteri yaptı palya(n)ço kıyafetiyle. Orada tekrar aklıma takılınca notlarım arasına aldım hemen. Kısmet bugüneymiş. Araştırdım ve sizlerle de paylaşıyorum.


Kelimemizin doğru yazılışı "n"siz olanı yani "palyaço". Palyaço kelimesi dilimize İtalyanca "pagliaccio" kelimesinden geçmiş. Bizim insanımızda "palyanço" olarak yer etmesinin de bir sebebi var ki o da Reyting Hamdi. Benim gibi 88'liler ve akranlarım bilir eskiden Reyting Hamdi vardı Hamdi ALKAN tarafından yazılıp oynanan. Orada Gazman tiplemesi vardı. İşte o Gazman'ı sinirlendiren bir adam (Cengiz BÜYÜKAYVAZ) olurdu. "Ne diyo(rsu)n len sibop?" saçmalığından sonra yanındaki de "Sibop dedi, beğenemedin mi palyanço?" derdi. İnanmıyorsanız izleyin! :)


"Ya ne olacak ki, ne fark eder ki o kelimeyi yanlış yazsak, okusak" diyenler şu Gazman'daki "palyanço" muhabbetinin herkeste nasıl bir yanlış bilgiye sebep olduğunun farkında mıdır acaba? Siz bu yazıyı okumadan önce nasıl biliyordunuz "palya(n)ço"yu? Bu arada "pagliaccio" kelimesi İtalyanca "bostan korkuluğu, soytarı" anlamlarına da geliyor. Sizce palyaçolar bostan korkuluğu gibi mi duruyorlar yoksa sevimli mi? Yorumlarınızı bekliyorum. :)

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Geçen ki yazıda ağbi abi diye dönüşüm yaşadı. Bir tanede ben vereyim antrenmana yıllarca antreman dedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birebir uyan harika bir örnek oldu antrenman. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Gerçekten de ne kadar kötü televizyon programları vardı ve hala da var. Hatırlıyorum o Reyting Hamdi rezaletini. İnsanlar bir de izleyip gülüyordu buna ya zaten aklımın kesmediği de bu. Şimdi videolar var saçma sapan. Adam garip hareketler yapıyor ve gülüyor izleyenler. Ben gülemiyorum ve bir insanın bu aptalca hareketleri yapması bana tuhaf geliyor. Yeryüzündeki en akıllı canlılarsak, daha doğru düzgün davranmalıyız. Daha faydalı şeylerle uğraşıp, kaliteli şeyler izleyip, okumalıyız ki bize bir katkısı olsun... Çok uzattım ve konuyu farklı bir yere getirmiş oldum kusura bakmayın ama iç dökme olsa gerek. :) Bir de kelimelerin doğru yazılışlarına değinmeniz çok iyi oluyor bence. Herkes en azından kendi dilinde doğru biçimde okuyup yazmayı öğrenmeli. Bir ara -de ve -ki'nin yazımına değinin. Bir de "ler" çoğul ekinin ayrılmadığına "mi" soru ekinin her zaman ayrı yazıldığına da değinilmeli. Zira birçok kimse bunları yanlış yazıyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlara zamanında çok değindim aslında ama o güzel yazılarımın hepsi güzel atlara binip gittiler. Atların yularını ben bıraktım evet ama şimdi de pişmanım işte. :)

      Tekrar ele alacağım en kısa zamanda.

      Teşekkürler...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!