100 Yıl İçinde Dünyanın Değiştiğini Gösteren Fotoğraflar Nelerdir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
18
Quora'yı gerçekten çok seviyorum. Çok güzel paylaşımlar yapılıyor. Değişik sorulara değişik cevaplar geliyor. Mesela geçenlerde karşılaştığım bir soruda diyor ki "100 yıl içinde dünyanın değiştiğini gösteren fotoğraflar nelerdir?" Siz olsanız bu soruya nasıl cevap verirdiniz? Bu sorunun tek bir cevabı yoktur tabii ki. Sizler yorumlara fotoğraf ekleyemiyorsunuz ancak size göre 100 yıl içindeki değişimi gösteren örnekleri yazabilir misiniz rica etsem?

Ben Quora'da görüp etkilendiğim cevabı ve fotoğrafı sizlerle paylaşacağım. Sizin de bu fotoğraf ve cevapla ilgili muhakkak söyleyecekleriniz vardır diye düşünüyorum.


Fotoğrafta gördüğünüz kişi Big Joe. Altındaki ifade de ne mi yazıyor? "The Largest Man In The World" Yâni "Dünyanın En Geniş Adamı" Yıl 1903. 1903'te dünyanın en geniş adamı bu arkadaş imiş. Bu genişliğinden para da kazanıyormuş. Bu şekilde fotoğraflar verip arkasını imzalayarak satışlar yapılıyormuş. (O zamandan kalan bir fotoğraf gördüm Etsy'de 500 lira civarına satılıyor. Meraklısına duyurulur.) Sirklere katılıyormuş ve insanlar onu izlemeye geliyormuş.

Buraya kadar her şey bir nebze normal gibi ama dikkatinizi çeken bir şey oldu mu? 1903'te dünyanın en geniş adamı diye tanıtılan adamın memleketi Amerika'da, günümüzde nüfusun yarısından fazlası bu şekilde artık. Hatta alıntı yaptığım yazıda diyor ki bu kilolarda polislerimiz bile var. Güvenliği sağlayacak polis böyle olursa vay hâllerine. 5 Eylül 1903'te öldüğünde 854 pound (387 kg) imiş.


Şimdilerde TLC'de görüyoruz yüzlerce Ağır Yaşamlar. Gerçi dikkat ettiyseniz üstteki fotoğrafın altında "the largest man" diyor, "the fattest man" demiyor. Bu adamın en şişman değil de en geniş olarak lanse edilmesinin sebebi de üstteki ölüm haberinden anlaşılıyor çünkü abimizin boyu da 193 cm imiş. Şimdi fark ettim de Quora'da bu paylaşımın altında hararetli bir tartışma dönüyor tam da bu noktada. Bu en şişman değil en geniş diye falan. Neyse bu kadar yazdık, silmeyelim artık değil mi? :) Beni de yanlış yönlendiren yorumu yazan arkadaşın genişlik üzerinden değil de şişmanlık üzerinden gitmesi oldu zaten.

Kendisini sevdiyseniz bir fotoğrafını daha ekleyeyim ve bu yazıyı da sonlandırmış olayım. Pehlivan gibi evlatlar yetiştirmeniz dileklerimle. Forumda Corona'dan Sonra Yapılacaklar diye bir yazı dizisi başlattım. Siz de gelsenize...


Yorum Gönder

18Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Benim de severek izlediğim bir siteydi Quora fakat epeydir girmedim. İlginç haberler ve hayat hikayeleri çıkıyor bazen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğiniz gibi Kaystros Tyrha, Quora'da ilginç bilgiler fazlasıyla var. Ufuk açıyorlar.

      Epeydir sizleri de görmüyordum hoş geldiniz...

      Sil
  2. Quora'yı bilmiyordum. Üye oldum ve baya beğendim, teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Takip ederseniz takip etmek isterim sizleri de :)

      https://www.quora.com/profile/Recep-Hilmi-Tufan

      Sil
    2. Bildirim gelmedi ama. Bakıyorum şimdi...

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Yazılarımda zaman zaman bahsederim aslında ben. İngilizce ile aranız iyiyse beklerim.

      Sil
  4. Siteyi ilk defa duydum ama birazdan incelemeye gidiyorum :)

    YanıtlaSil
  5. O zamankiler şimdiki ağır yaşamları görseler ağızları bi karış açık kalırdı herhalde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Cem. Zamanlar arası farklılık gerçekten şaşırtıcı...

      Sil
  6. siteyi duymamıştım. Adamın boyu da çok uzunmuş bayağı iri yarı biriymiş

    YanıtlaSil
  7. Quora'yı uzun zamandır takip ediyorum. Ara ara girer ne var ne yok diye bakarım. Genelde bir girdim mi en az 1 saat çıkamam. İlginç konular, tartışmalar yakalamak hoş oluyor bazen :D

    Dünyanın en geniş adamı aslında o kadar da geniş görünmedi gözüme. Boyu da öyle çok uzun değilmiş. O dönemin insanlarına göre bu durum olağanüstü bir durumsa, demek ki gerçekten de bir şeyler değişmiş. Zira şu zaman daha geniş, daha uzun insanlar zamanı...

    100 yıl içinde dünyanın değiştiğini gösteren birçok şey vardır elbette ama şu an zihnim biraz yorgun. Toparlandığımda aklıma gelirse tekrar döner bir yorum daha bırakırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Quora şu sıralar canımı çıkıyor. Abone olduğum çok Spaces var. Eskiden özet olarak sunardı ve her girdiğimde 20-25 bildirim olurdu. Şimdilerde bir giriyiorum 250-400 arası bildirim. Okuyacağım varsa da okumadan hepsini okunmuş say diyor geçiyorum. :)

      Adam dönemine göre iri yarı imiş ama dediğiniz gibi şimdilerde özellikle Amerika'da o hantallıkta polisler bile var. :)

      Bekliyorum aklınıza gelen bir şey olursa Deniz Hanım.

      Sil
  8. çıta gibiymiş delikanlı, gerçekten fark ediliyor. :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!