Bir Uçağa Sığan En Fazla İnsan Sayısı Kaçtır?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
21
Hiç bu sorunun cevabını düşündünüz mü? Hiç aklınıza böyle bir soru geldi mi daha doğrusu? Bir uçakta aynı anda en fazla kaç kişi seyahat edebilir acaba? Bu soruyu sormuşlar aslında Quora'da ve cevabı da oldukça şaşırtıcı. Hikayesi de var. Gelin biz de birlikte okuyup bilgilenelim.

Yıl 1991. Etiyopya'da iktidarı devirecek cinsten bir iç savaş var. Her taraf kan gölü. Habeşistanlılar ne yapacağını şaşırmış durumdalar. Bu iç savaş dolayısıyla Etiyopya'da yaşayan herkesin olduğu gibi Etiyopya Yahudileri'nin de hayatı tehlikede idi. İsrail, dindaşlarının bu hâlinden derin üzüntü duymuştu. Onların refahlarından ve katledilme risklerinden duydukları endişeden dolayı adını Solomon Operasyonu verdikleri bir girişimde bulundular.

24 Mayıs 1991'de İsrail, özel bir uçak gönderdi. Binlerce insan o uçağı bekliyordu zaten. Uçağın geldiğini duyanlar da trenlerle, atlarla veya koşarak uçağın kalkacağı yere doğru hücum ettiler. Sonuç olarak uçağa tam tamına 1088 kişi sığdı. Günümüz teknolojisinde bile bu kadar geniş kapasiteli bir uçak yok. Biliyorsunuz uçak yolculuğunda kemerleriniz bağlı bir şekilde seyahat etmeniz gerekir ve ayakta yolcu almazlar. :) Ancak bu büyük bir istisna idi ve Etiyopya'dan kalkan El Al Boeing 747 isimli uçakta tam tamına 1088 kişi vardı.


Üstteki fotoğraftan da görüyorsunuz insanlar dip dibe oturmuşlar. Muhtemelen bu bir kargo uçağı imiş. Koltuk falan yok çünkü. 1088 sayısına uçakta uçuş sırasında doğan 2 çocuk dâhil mi onu bilmiyorum. Eğer dâhil değilse binişte 1088, inişte 1090 diyebiliriz. :) Uçuş toplamda 36 saat sürmüş ve dediğim gibi daha fazla insan sığsın diye koltuklar bilerek sökülmüş.

Guinness Rekorlar'a göre ise 1088 sayısı net değilmiş ancak 1078 ile 1122 arasında olduğu söyleniyormuş. O anki kargaşadan kimse sayamadı demek ki.

Şimdilerde böyle bir şey olsa Corona Virüs'ten dolayı 1088 değil 108 kişi ile yapılırdı sanırım o seyahat. Biliyorsunuz artık seyrek oturma düzenine geçildi. Hakkımızda hayırlısı. Ne düşünüyorsunuz bu güzel bilgi hakkında? İleride bilgi yarışmalarında karşınıza çıkar da eğer doğru bilirseniz beni de görün tamam mı? :) Haydi sağlıcakla kalınız...

Yorum Gönder

21Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Entebbe Operasyonu'nu hiç duymadım açıkçası. Araştıracağım mutlaka.

    Dediğiniz gibi can havli ile binlerce kişi umarsızca girmiş uçağa. Belki de aralarında Yahûdi olmayanlar da vardı. Kim bilir!

    YanıtlaSil
  2. 1088 nasıl sıgdırmışlar 36 saat o kadar insan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Binenler can korkusundan, bindirenler ise kimseyi geride bırakmama içgüdüsü ile hareket etmiştir. Rabbim kimseyi vatanından etmesin...

      Sil
  3. Sayenizde brşey daha ögrendik teşekkürleer

    YanıtlaSil
  4. Bu ilginç bilgi için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınızla yaptığınız katkılar için ben teşekkür ederim.

      Sil
  5. Korkunç! Nasıl bir koku vardır kim bilir!? Nazi'li filmlerdeki vagonlar gibi:( İyi ki, uçak düşmemiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koku? Kalabalıktan dolayı muhakkak aşırı havasız ve kokulu bir ortammıştır evet. Korku mu demek istediniz yoksa? O da vardır kesinlikle...

      Sil
  6. Çok ilginç Etiyopya zaten hiç gün yüzü görmeyen bir ülke.
    1971 Somalililer Etiyopya'nın başkentini falan işgal ettiydi .
    3 İlahi dinin bulunduğu karmaşık bir ülke .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi Etiyopya taa adı Habeşistan olduğu dönemden beri aslında birçok dinin beşiği olmuş bir ülke ancak nedense coğrafya kaderdir sözünü tetiklercesine hiç yüzleri gülmüyor. :(

      Sil
  7. korkunç bir olayı öğrendim. Maalesef görüyoruz ki her toplum için acılar var. Fakat şu an ki virüs dünya üzerindeki her toplumu tehdit ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Corona zengin - fakir, eğitimli - cahil ayırt etmiyor dediğiniz gibi herkesi tehdit ediyor. Sağlıcakla kalınız Yağmur Tozu.

      Sil
  8. merhaba:)
    düşünmesi zorken yaşaması daha zor olsa gerek :)

    YanıtlaSil
  9. Can korkusu abi bu. Başka şeye benzemez. Üst üste balık istifi bir süre yolculuk etmek ölmekten iyidir.

    YanıtlaSil
  10. Bunu merak etmiştim ve şuan sayenizde öğrendim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyin öğrenilmesine vesile olmak çok güzel bir duygu Kalemimden Dökülenler.

      Yorum için teşekkürler...

      Sil
  11. Pakistanda, Karaçiden yıl 2005 te İslamabad'a gitmek uçağa bindiğimde çok şaşırmıştım ortada dört sağ ve sol kenarlarda ikişer koltuk gördüm ne kadar tuhafıma gelmişti. O geldi aklıma

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyüklüğünden dolayı mı şaşırmıştınız Gazete06?

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!