En Pis 10 Yer

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
12
Hijyen konusu her zaman çok önemliydi ancak son günlerde dünya genelinde yaşadığımız Corona Virüs salgınından dolayı herkesin daha çok dikkat ettiği bir konu olmaya başladı. Aslında bu, bu musîbetin sevindirici tarafı. İnsanların kişisel hijyenine dikkat etmesi zaten olması gereken bir şey ancak bu konuda gereken özeni göstermeyen de bir sürü insan vardı etrafımızda öyle değil mi?

Özen göstermeyenler kimler mi derseniz bir çırpıda bir sürü örnek sayabiliriz. İlk başta aklıma taharetini doğru düzgün yapmayanlar geliyor. Sonrasında sadece kendi sağlığına değil başkalarının sağlığına da zarar verecek şekilde umûmî tuvaletleri kullananlar geliyor. Adam klozete oturmadan sanki pisuvar gibi kullanıyor ya hu! Sağa sola sıçrayan idrar umrunda değil! Çıkışta elini de yıkamıyor mesela. Sabunla 20 saniye mi dediniz? Hayır, hayır musluğa dokunmuyor bile! Musluğa dokunmaması da bir nebze iyi diye düşünüyorum bir yandan. Çok mu Polyannacılık yapıyorum, ne dersiniz?

Dediğim gibi bu virüs iyi bir şeye vesile oldu ve herkes kolonyadır, dezenfektandır, duş almadır derken kişisel hijyenine aşırı dikkat etmeye başladı. Ellerini yıkaya yıkaya 1984'te yazdığı kopyalara ulaşanlar bile var. Ne güzel öyle değil mi? Ha bunu fırsat bilip bu hijyen ürünlerinin fiyatlarını artıranlara da arkalarından okumak mı lâzım gelir bilemedim.

Neyse İnsan ve Hayat Dergisi'nde denk gelmiştim zamanında. Geçenlerde bir paylaşımda da görünce buraya yazmak istedim. Hijyen Konseyi, 2015'in en pis 10 yerini belirlemiş ve paylaşmış. 2015'ten sonrası için bir çalışma da yapmamışlar işin garibi. Biraz araştırdım websiteleri ve Twitter adresleri güncel değil. 2015'te pis olan 2020'de de pistir değil mi? Dünyadaki çiğköfteciler ve berberler ayaklanıp adamların faaliyetlerine son verdiler herhalde! Neden mi çiğköfteciler ile berberleri dile getirdim? Listede onlar da var çünkü. Buyurun:



  1. Teneke kutu içeceklerin ağız kısımları
  2. Tuvaletlerin sifon, musluk ve kapı kolları
  3. Fastfood ve çiğköftecilerde verilen garnitürler
  4. Mâdenî ve kağıt paralar
  5. Toplu ulaşım alanlarındaki merdivenlerin trabzanları
  6. Restoran ve kafelerdeki menü kitapçıkları
  7. Beraber kullanılan su sebilleri
  8. Nargilelerin marpuç kısımları
  9. Düzenli denetimi yapılmayan buz makineleri
  10. Kuaförlerdeki havlu ve âletler
Sizin bu listeye eklemek istediğiniz pis yerler var mı? Sizce en pis yer neresidir? Hijyen seviyesinin en üstlerde olduğu sağlıklı günler dilerim.

Yorum Gönder

12Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bu musibet bize hakikaten temizliği öğretti.. Şer görünende de bir hayır varmış....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Sibel Hanım. Her şerde bir hayır vardır. Hakkımızda her şeyin hayırlısı...

      Sil
  2. Elleri yıkaya yıkaya 84 teki kopyalara ulaşma cümlesine koptum :))))
    O listedekilere epey şey eklenmiş. bence dışarda bir şey yemenin de kesinlikle sakıncası var. Mutfaklarını görmediğim her yer benim için muamma. Teşekkürler ve sağlıklı günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışarıda yemenin neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor zaten. Hijyen, helal - haram, lezzet vs. gibi konuları hep bir muamma!

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Ah o eller, ah o eller! Her dâim temiz tutulması gereken eller. :)

      Sil
  4. Hepsi de çok pis gerçekten. Yalnız 3. maddedeki şaşırttı, onu listeye almazdım ama öğrendiğim iyi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef doğruluk payı var aslında. Sadece çiğköfteciler veya fastfoodcularda da değil aslında diğer tüm mutfaklarda da durum aynıdır sanki Duo.

      Sil
  5. Bence en pis yerler sauna ve hamamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimin hamamlara gittiği hâli aklıma geldi. Gider gitmez dip köşe her yeri sterilize eder kendisi. :)

      Sil
  6. Bu virüs çıkmadan önce de düşünüyordum. Bir makineyi herkeste kullanıyor berber. O zaman berberde traş olmamamız lazım abi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten 2-3 yıldır berbere gitmiyorum. Berberlerde de bir sterilizasyon makinesi var ama asıl o makinenin steril olmasına ihtiyaç var o derece kötüler. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!