Dünyanın En Yüksek Şelalesi: Angel Şelalesi

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
18
Geçenlerde Telegram'da takip ettiğim yabancı kanallardan birinde Angel Şelalesi'nin harika videosunu görünce biraz araştırdım ve sizlerle de paylaşmak istedim. Angel Şelalesi, dünyanın en yüksekten akan şelalesi imiş. Tam tamına 979 metre yükseklikten sıfıra akan Angel Şelalesi, Venezuela'da yer alıyor. Angel Şelalesi'nin adı da Amerikan pilot Jimmie Angel'den geliyormuş. Pilot Jimmie, bu şelalenin üstünde ilk uçuş gerçekleştiren pilotmuş ve tarih 18 Kasım 1933 imiş. O üstünden uçana kadar kimsenin haberi de yokmuş bu şelaleden. Angel Şelalesi'ni başka türlü isimlendirenler de varmış. O isimlerden biri İspanyolca'da Salto Angel iken yerli halkın dilinde ise Kerepakupai Meru olarak geçiyormuş. 


Angel Şelalesi'nin debisinin en yüksek olduğu dönem olarak Haziran - Kasım ayları belirtiliyor ve eğer ziyaret edecekler varsa bu tarihlerde gidilmesi öneriliyor. Sair vakitlerde akıntı daha az oluyormuş. 979 metre yüksekten akan bu şelale, bu mesafenin 807 metresini hiçbir engele çarpmadan hızlı bir şekilde akarken kalanında çıkıntılara çarparak sıfır seviyesine iniyor ve oradan da Churun Nehri'ne karışıyor.


Jimmie Angel'ın keşfi ile bu isim verilmiş demiştik. Aslında bunun da bir hikayesi var. Angel, buraya ilk defa gelip keşfettikten sonra ülkesine dönüyor. Sonrasında bu güzelliği eşi ve iki arkadaşına da göstermek için tekrar havalanıp geliyorlar ancak bu sefer o noktada uçak düşüyor. 11 gün boyunca bir şekilde hayatta kalıyorlar ve bir kasabaya ulaşıyorlar. Kasabalılara durumu anlattıklarında çok şaşırıyor insanlar. Çünkü o bölgeye insanlar Şeytan Kanyonu diyormuş. Bu adamın soyadı da Angel (Melek) olunca Şeytan'a karşı koyup ayakta kalabilmiş bu adam diye Angel'ı kahraman ilan ediyorlar. Adını da bu şekilde vermiş oluyorlar.



Bu şelaleye gitmek istiyorsanız öyle atlayayım bir arabaya gideyim deme şansınız yok çünkü tam anlamıyla balta girmemiş ormanlarda yer alıyor burası. Tek ulaşım deniz yolu. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Angel Şelalesi, Canaima Millî Parkı sınırları içerisinde yer alıyor. 

Siz nasıl buldunuz şelaleyi? Daha önce bilgi sahibi miydiniz bu şelale hakkında? Şöyle bir gezip gelmek ister miydiniz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Yorum Gönder

18Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bayıldımmmm.
    Tek kelimeyle mükemmel .
    Ama adamın ölmemesine şaşırdım.
    Ve ven dn büyük şelaleyi nigara şelesi sanıyordum öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niagara Şelalesi hakkında şu bilgilere ulaştım:

      Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir. Niagara Şelalesi'nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar.

      Rakım: 99 m
      Yükseklik: 51 m

      51 metre imiş yüksekliği sadece. Bu neredeyse bir kilometre yüksekliğinde. :)

      Sil
  2. ay çok güzelmiş bayıldıım :) adamın ve yanındakilerin sağ kalma hikayesi şelale kadar ilginçmiş film olsa çok heyecanlı olurdu :)

    YanıtlaSil
  3. Ne müthiş yer özgürlüğün zirvesi sanki . Hikaye gerçekse gerçekten ilginç

    YanıtlaSil
  4. Oradan akan o su buz gibidir. Harika bir yer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koyacaksın karpuzu o suyun altına. Başlayacaksın hemen yanında pikniğe öyle değil mi? :)

      Sil
  5. Daha önce duymuştum fakat hiç araştırma yapmamıştım. Gerçekten güzel bir yermiş.

    YanıtlaSil
  6. Aynen öyle Sn. Müfred. 1 km gibi bir yükseklikten bahsediyoruz. İbretlik...

    YanıtlaSil
  7. Hikayesi çok güzelmiş ama şelalenin kendisi daha da güzel :)

    YanıtlaSil
  8. tam tepesine oturup çay içmelik şelaleymiş :D

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!