Ermenistan'daki Kışkırtıcı Heykel

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
23
Şu heykeli açıkçası ben ilk defa gördüm. 2015'te dikilmiş aslında ancak ilk dikildiğinde böyle değilmiş. Ekşi Sözlük'teki bir yorumda heykelin şu anki hâli için şöyle bir yorum yapılmış ki doğru bir tespittir:

"Türkler olarak ne kadar tepkisiz, ne kadar pasif hâle geldiğimizi gösteren heykel"

Ermenistan'daki Heykel
İşte O Heykel!

Bu heykel Ermenî terörist Soğomon (Solomon) Tehliryan'a ait. Berlin'deki suikastinden dolayı "milli kahraman" ilan edilmiş birisi. Ayağının altındaki baş ise maalesef ki Osmanlı'nın son sadrazamlarından Mehmed Talat Paşa'ya ait. Suikaste kurban giden kişi. 2019 Ağustos ayında bu hâline getiriliyor heykel. Aslında heykeli 2015'te dikiyorlar ancak ayağının altındakini bir baş gibi değil de sanki mermi gibi gösteriyorlar. Veya bana mermi gibi geldi, bilemiyorum neyi amaçlıyorlardı ancak bildiğim tek şey var ki bu Ermenîler bu heykeli ilk dikmeyi hedeflediklerinde üstteki görüntüyü planlayarak tasarım yapıyorlar ancak aralarından birisi de çıkıp "Olmaz, böyle bir şey yapamayız; yaparsak büyük bir infial çıkar. Hem Türkiye hem de dünya ayağa kalkar." diyor ve yüzündeki detayları iptal ediyorlar.


Heykelin imalat aşamasındaki hâlini solda görüyorsunuz. Merhum Talat Paşa'nın yüzü ve bıyıkları gayet belirgin. Sağda ise 2015'ten 2019'a kadar, yüz hatlarının olmadığı hâlini görüyorsunuz. Benim mermi dediğim hâli yani. 

2019'a gelindiğinde Ermeniler kendilerinde heykeli orijinal planlandığı hâline döndürme cesareti buluyorlar ve yapıyorlar da. Ülkemizde gündem oldu mu bilmiyorum ancak üstteki yorum hâlimizi özetliyor maalesef. Ne geçmişimize sâhip çıkıyoruz ne de olaylara tepki veriyoruz. Meclis gündemine geldi mi onu da bilmiyorum. Dış İşleri Bakanlığı bu konuda bir nota verdi mi acaba Ermenistan'a? Hani biz büyük bir devletiz ya ne yapabildik acaba Ermenistan'a karşı bu konuda? 

Ermenîler arasında benim de tanıdığım çok iyi insanlar var. O yüzden bütün Ermeniler'e laf atmamız mümkün değil ancak bu yapılan Ermenistan'a hiç yakışmamış. Google Haritalar'dan heykelin olduğu yeri gezmek görmek istedim ancak tam adresi bilmediğim için mümkün olmadı. Gidip gören var mı? Duruyor mu hâlâ bu iğrenç heykel? Veya ben kaçırdıysam da öğrenmek isterim siyâsiler bu heykel ile ilgili bir girişimde bulundu mu hiç? Ülkemizde böyle bir heykel yapılmaz ama yapılsaydı dünyanın tepkisini çeker miydik? Ermenistan'da niye tepki çekmiyor sizce?

Yorum Gönder

23Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. bilemedim. bir fikrim yok valla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bir soruştur Deep vardır senin oralarda tanıdıkların.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Sen de benim gibisin desene. Aslında sen gündemi iyi takip ediyorsun demek ki o dönemde hiç gündeme gelmemiş bu konu.

      Sil
    2. Gelse dediğin gibi senin de benim de haberimiz olurdu abi.

      Sil
  3. Macaristanda da var benzer bi olay. Resmi makamlarca tepki verince geri adım atılıyor.

    YanıtlaSil
  4. Ben de ilk defa duyuyom..Bizde olsaydı dünyada kıyamet kopardı herhalde..Ama Ermenistan böyle birşeyi tek başına yapamaz,arkasında büyük olasılıkla ya ABD vardır yada Rusya..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten böyle bir yazı da var Aydınlık Gazetesi'nde. Konuyu araştırırken denk geldim. Onlar da bu iddiaları dile getiriyorlar Ertuğrul Bey

      Sil
  5. Ben de ilk defa görüyorum. Gerçekten tüylerim diken diken oldu. Nasıl sinir oldum. Tabi aynısı burada olsa ekonomik ambargo yerdik. Yaptırımları dizerlerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef tarihimizden çok koparıldık. Osmanlı'yı şiddetle reddeden ve kendini farklı gören bir grup var ki hiç de azımsanacak kalabalıkta değiller. Hiç sesimiz çıkmıyor böyle şeylere. :(

      Sil
  6. O da doğru ya! Ne kadar da çabuk unutuyoruz her şeyi öyle değil mi? :(

    YanıtlaSil
  7. feriha hanım yeni bölüm geldii. okuyodun galpaağ :)

    YanıtlaSil
  8. Bir kaç uzman tepki göstermişti duymuştum bir ara ama televizyona veya gündeme getirmediler. O kadar çok şeye tepki gösterilmediki buna da şaşmamalı. Kaldırılıp kaldırılmadığını merak ettim. Bir tek bu değil ki Bizde ki ağrı dağı da onlarda önemi çoktur. Dağı seyredebilmek için bir tepe bile vardır. Onlarda ki ismi yanlış hatırlamıyorsam Ararat olması lazım. Ağrı dağına en çok tırmanış ermeniler tarafından. Ayrıca 11 metrelik kılıcıyla türkiye sınırına bakan Ermenistan ana adında bir heykel var. Daha bir çok şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ararat, Ağrı Dağı'nın diğer bir ismi evet. Tamam gelsinler tırmansınlar güzelce de bu düşmanca hareketler niye? Ermenistan Ana heykelini de ilk defa sizden duyuyorum şu anda.

      Teşekkürler bilgiler için...

      Sil
  9. Asalayı nasıl çökertik zamanında yine zamanı gelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asala'yı çökerttik mi yoksa isim mi değiştirdiler ve karşımıza başka bir isimle mi çıktılar sizce?

      Sil
  10. Ben ilk defa görüyorum bu heykeli ve Türkiyenin sessiz kalmasına şaşırdım doğrusu :(

    YanıtlaSil
  11. Daha önce de bu haberi okuduğumu hatırlıyorum, o zaman da çok şaşırmıştım bu ne cüret diye demek hala duruyor bu heykel. Çok yazık sessiz kalınması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hâlâ durmadığını ümit ve temenni ettiğim için yazımın sonuna bilenler yazsın dedim ancak yazan çıkmadı. Umarım durmuyordur. Umarım Türkiye, "Eyyyy Ermenistan" demiştir.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!