Piggyback Pazarlama Nedir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
12
Daha önceki yazılarımda da değinmişimdir muhakkak; bu sene itibarıyla bir heyecanla kaydolduğum Açık Öğretim Fakültesi'nde Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Bölümü'nde okuyorum. 1. sınıftayım ve güz dönemini gayet güzel bir şekilde geçtim. Şimdi bahar dönemindeyiz ve içinde bulunduğumuz şu dönemde de vize sınavları yapılıyor. Bu sene vizeler COVID-19 dolayısı ile online yapılıyor. Yaklaşık 3 haftalık bir sürece yayıldı sınav dönemi. Ben de henüz girmedim sınava. Sanırım bugün gün içinde gireceğim. Derslerime çalışıyorum. Çalışmalarım sırasında "piggyback pazarlama" şeklinde bir terimle karşılaştım. Çıkmış sınav sorularında karşıma çıktı bu terim ancak kitapta yoktu. O yüzden ben de Google Amcama Sordum. Çok fazla yerli kaynakta cevabımı bulamayınca ben şu konuya bir el atayım dedim ve geçtim bilgisayar başına. İşte geldim buradayım... :)

Piggyback kelimesinin anlamını öğrenmekle işe başlayabiliriz. Piggyback, "sırtına alarak, sırtta, omuzda" gibi anlamlara gelmektedir. Pazarlama terimi olarak kullanıldığında ise tam olarak şu anlamı ihtiva etmektedir: 

Bir üretici/ihracatçı işletme, kendi ürünlerinin yanı sıra, başka bir üreticinin/üreticilerin ürünlerini de pazarlamakta, böylelikle kurulu olan dağıtım ağından maksimum yararı elde etme olanağı bulmaktadır. Anlaşma gereği, hazır dağıtım sistemi ağına giren firmalar ise, ürünlerini belirli bir satış noktası oluşmuş ağ aracılığıyla sunma olanağını yakalamaktadırlar. 

Genellikle gelişmiş ülkelerin büyük şirketleri tarafından uygulanan bir pazarlama tekniğidir. Taşıyıcı şirket olarak da tabir edilebilir. Dolaylı ihracat şekillerinden biri olarak kabul edilir.

Piggyback


Üstteki görselde de örneği oldukça güzel bir şekilde verilmiş. Singer firması dikiş makinesi üretimi / ihracatı yapıyor; bunun yanısıra yine kendi sektörü ile ilgili olan ama rekabet faktörü olmayan ürün gruplarının da satışını yapıyor. Bu satışını yaptığı ürünlerin imalatçıları da genellikle kendi başına bu kadar fazla satış yapamayacak olan işletmeler oluyor. Ortaklaşa ihracat adı da verilen bu piggyback işinde, bir taraftaki firma tek başına ihracat yapamayacak bir firma; diğer taraftaki firma ise hâli hazırda iyi bir şekilde ihracat yapan ve belli bir müşteri potansiyeli olan bir firma oluyor.

Piggyback'i de öğrendiğimize göre artık dersimiz burada bitiyor. Sıkıcı bir öğretmen olduğumun farkındayım. Formasyon da aldık hâlbuki. :) 

Yorum Gönder

12Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Recep bey tam olarak anlamadım satışta veya malın temininde piggyback aracımı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok aslında piggyback, aracılık demek değil. Şimdi iki firma düşünün. Birisi ihracatta oldukça iyi ve belli bir pazarı var. Diyelim ki bu adam dikiş iğnesi satıyor. Bir de ihracatta iyi olmayan ve dikiş ipliği satan başka bir firma var. Dikiş ipliği üreten firmanın ürünlerini de sattığı zaman dikiş iğnesi firması o zaman piggyback firma olmuş oluyor. Umarım bu sefer anlaşılmıştır. :)

      Sil
  2. Bu terimi öğrenmem iyi oldu endüstri mühendisliği okuyorum .
    Bizde de ekonomi vs.
    Dersler var .
    Seneye açıktan ben de bir bölüm okumayı düşünüyorum.
    Ekonomi veya girişimcilik .
    Sizin bölümü de merak ettim açıkçası pek bu bölüm hakkında bilgim yok.
    Açıktan öğretim okumak hakkınızda tavsiyeniz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhracat ve ithalat gibi alanlar ilginizi çekiyorsa bu bölümü okuyabilirsiniz.

      Ben üniversiteyi bitirdikten 10 sene sonra bir anda esince bu bölümü tercih edip okumaya başladım. Okumaktan zarar gelmez düşüncesi ile okumaya devam ediyorum.

      Sil
  3. Mezuniyetinizi ilk dönemden itibaren tebrik ediyoruz ... Umarım notlarınız her dönem iyi olur, Rehitu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Himawan. 3,5 yılım var daha mezun olmama.

      Sil
  4. Yeni bilgi için teşekkürler. Öğrenmekten ve okumaktan asla zarar gelmez bu bilgiyi de öğrendim sayenizde elbet bir yerde kullanırız. Bu arada bir hocam vardı 3. üniversitesini okuyordu. Sizi bir an o gibi hissettim öğretmenim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah. Dediğiniz gibi öğrenmekten ve farklı şeyleri okumaktan hiçbir zaman zarar gelmez. :)

      Sil
  5. AÖF'de okuduğunuzu bilmiyordum ben de AÖF mezunuyum işletme ama zamanım olsa yeniden devam ederdim.Umarım okulu başarıyla bitrirsiniz..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci üniversite olarak yazıldım ben de Ertuğrul Bey. Şu ana kadar sorunsuz devam ediyorum bakalım. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!