Paramız Ne Kadar Değerli?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8

Paramızın her geçen gün değer kaybettiğini sağır sultan bile duydu ve biliyor artık. Bir ülkenin parasının değeri neden kaybolur sorusunun tek bir doğru cevabı da yok aslında. Evet üretmek lâzım diyoruz ancak aşağıda da paylaşacağım üzere adı sanı duyulmamış ülkelerin para birimleri bile bizim paramızdan daha değerli. O ülkelerin bir üretim ülkesi olmadığını da az çok biliyoruz. Demek ki sadece üretimle ilgili değil paradaki değer kaybı. Dış mihraklar (nâm-ı diğer dış minnaklar) işin kolayına kaçıp uydurulan birtakım bahanelerden başka bir şey değil. 

Sosyal medyada görmüşsünüzdür; Türk LirasıPapua Yeni Gine Kinası ile Bolivya Boliviyanosu ile kıyaslamışlar. Ne hâllere düştük öyle değil mi? Ben de bir bakayım dedim ve paramızın diğer dünya paralarına karşı olan değerini listeleyen bir siteden kontrol ettim.

 
Paramızın en değerli olduğu para birimleri sırasıyla Venezuela Bolivarı, İran Riyali ve Vietnam Dongu. Paramızın en değersiz olduğu para birimleri ise Kuveyt Dinarı, Bahreyn Dinarı ve Umman Riyali. Üstteki tablodan siz de detaylı bir inceleme yapabilirsiniz. Peki sizce neden Türk Lirası bu kadar değer kaybediyor? Neyi yanlış yapıyoruz? Neyi beceremiyoruz? Kuveyt, Bahreyn, Umman gibi ülkelerde üretim yok ancak petrol yatakları hep adamlarda. Bizde üretim var da acaba boşuna mı var? Fasonculuk yaparak kendimizi mi kandırıyoruz acaba? Siz neler düşünüyorsunuz bu konuda?
 
Sadece para birimleri karşısında değil değerli madenler karşısında da Türk Lirasının değer kaybı önlenemez bir şekilde devam ediyor. "Eskiden asgarî ücretle ne kadar altın alınıyordu; şimdi ne kadar altın alınıyor?" sorusunun cevabı ne demek istediğimi tüm çıplaklığıyla ortaya koyacaktır. 2003 Şubat ayının 3'ünde gram altın 19.454.910,00₺ imiş. Asgari ücret ise 225.999.000,00₺ imiş. Yani bir asgari ücretle 11,62 gr altın alınabiliyormuş. Bugüne baktığımızda ise net asgari ücret 2.324,70₺, altının gramı ise an itibariyle 474,64₺. Yani bir asgari ücrete 4,9 gr altın alınabiliyor. 18 yılda geldiğimiz tablo ortada.

Amacım felaket tellallığı yapmak değil ama hâlimiz ortada. Artık her geçen gün ekonomi daha da kötüye gidiyor. Buzdolabı üzerinden bakarsak olaya toz pembe tablo çiziliyor ancak buzdolabı bir para birimi değildir. Hem nasıl bir buzdolabı olduğu da belli değil? Çift kapılı mı yoksa tek kapılı mı? Dondurucu kısmı altta olan mı, üstte olan mı? Akıllı mı, akılsız mı? Bir sürü bilinmeyeni var buzdolabı karşılaştırmasının. O yüzden buzdolabı ile ekonomi karşılaştırması ekonomistler tarafından kabul görmedi. Başka metalara yönelelim bence. Korkarım yakında cep telefonu üzerinden de bir karşılaştırma furyası başlayacak ki o konuda kesin haklı çıkarlar. Yazımı şu görselle bitirmek istiyorum:
 
Audi A6 vs. Sol Farı

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Lower currencies could be mean good for export....

    Have a great day

    YanıtlaSil
  2. Good to know about currency..

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle öyle :(( maalesef daha ilerisini düşünemiyorum artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha ilerisini ben de düşünemiyorum Lerzan Hanım. Hâlimiz duman olur...

      Sil
  4. Üzücü gerçekten fiyatlar çok pahalı.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!