İnsuyu Mağarası'nı Görüntüledim

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
26

Daha önce de muhakkak yazmışımdır; Bursa'da yaşıyorum ancak çalıştığım şirketin merkezi Antalya'da. O yüzden zaman zaman Antalya'ya gidiyorum. Son gittiğimde dönüş yolundayken sürekli önünden geçtiğim İnsuyu Mağarası'nı da ziyaret ettim. Sürekli görüyordum ve ziyaret etmek istiyordum ancak bu ziyaret geçen hafta mümkün oldu. İnsuyu Mağarası'nı çocukken ziyaret ettiğimi anımsıyorum ancak çok fazla detay canlanmıyordu gözümde. Aklımda kalan bir bilgi ise İnsuyu Mağarası'nın, Türkiye'nin en büyük mağarası olduğu idi ancak yanlış bilgi imiş. İnsuyu Mağarası'nın en önemli özelliği, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası olmasıymış. 1965 yılında açılmış turizme. 


Burdur - Antalya karayolu üzerinde yer alan İnsuyu Mağarası hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kültür Portalı'nda yazan bilgiler şöyle:

İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur’a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardandır (1965). Mağara 597 metre uzunluğunda olup deniz seviyesinden 900 metre yüksekliktedir. İnsuyu Mağarası'nda karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucu, mağara içinde sarkıt ve dikitler meydana gelmiştir. Ayrıca girintili çıkıntılı çeşitli yönlere açılan dehlizler bulunmaktadır. Mağaranın suyu karbonatlı maden suyudur. İnsuyu Mağarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı (1976) ile 1. derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.

Kaynak: Kültür Envanteri, Ankara 2007

Kısa bir bilgi geçilmiş orada da. Dikkatimi çekti de öylesine yapılmış geçilmiş kulturportali.gov.tr, kimse özenmemiş. Neyse ki ben biraz video çektim sizler için. İzleyip yorumlarsanız sevinirim. 


Siz daha önce hiç ziyaret ettiniz mi İnsuyu Mağarası'nı? Mağara hakkında bildiklerinizi aktarmak ister misiniz yorumlarda?



Yorum Gönder

26Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Antalyalı olmama rağmen hiç gitmedim. Gezilecek birçok yerine de gitmedim. Harika yerler buralar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Kuzgun. Ülkemizin her yerinde gezilecek çok yer var.

      Sil
  2. Şahane gözüküyor. Daha önce Ben de Antalya’da Karain mağarasını gezmiş ve çok etkilenmiştim. Fırsat buldukça da gezmek isterim gezenlerin dediği gibi önce güzel ülkemizi tanısak keşke. Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karain Mağarası da aynı mevkilerde imiş aslında şimdi baktım. Bir dahaki sefere oraya da gitmek lâzım.

      Sil
  3. Mağaraya ulaşması yorucu, bir yerden sonra yürüme mesafeniz var araçla çıkılmıyor ama çıktığınıza değiyor tavsiye ederim yolunuzun üstüyse bir dahaki sefere uğrayın derim Recep Bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlerin durumuna göre bakacağız o zaman. :) Bu arada siz ve sizden önce birkaç arkadaşım eski temada "yanıtla" kısmını göremediği için temayı değiştirdim. :)

      Sil
    2. Evet evet aradım bulamadım, yeni temanız çok güzel olmuş :)

      Sil
  4. İnsuyu mağarasına gitmek nasip olmadı.

    YanıtlaSil
  5. İnsuyu Mağarası görülmesi gereken meşhur bir yer. Yazınızı ilk gördüğümde orayı görmüş olmam lazım dedim ama sanırım benin gördüğüm Damlataş Mağarasıydı. Bu tür doğal yapıların içindeki havayı teneffüs etmek astım gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmişti yanlış hatırlamıyorsam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damlataş'ı ben de anımsıyorum sanki. Evet dediğiniz şeyi ben de duydum. Sanırım bilimsel olarak da kanıtlanmış astım, bronşite iyi gelmesi.

      Sil
  6. Maalesef bazen öyle oluyor. Ben de izmirliyim ve izmirde yaşıyorum ama bir turlu yolumu Efese düşünemedim. En son 15 yıl kadar önce gitmiştim sanıyorum.. hayal meyal hatrımda.. İlk fırsatta gitmek istiyorum. Sizin de böyle bir fırsatı değerlendirmiş olmanız güzel. Insuyu mağarası videonuzu da izledim. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efes'e ben de bir kere gittim sadece. Giriş ücretleri biraz yüksekti sanırım ama görmeye değer.

      Yazıya ve videoya değer verdiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  7. muhteşem bir yermiş, bir türlü gidemedim ama inşallah bu yaz :)

    YanıtlaSil
  8. insuyu mağarasını çok duydum ama bir türlü gitmek nasip olmadı en uzunu olmasada bayağı uzunmuş teşekkür ederiz bilgilendirme ve video için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. İyi akşamlar HürPost.

      Sil
  9. İnsan keşfetmeye yakınından başlaması gerekirken sanırım her zaman görüyorum diye alışıldık kabul edip orayı keşfetmeyi daha sonraya bırakıyor. Bu arada videoda belirtmişsiniz, ben de anlamıyorum neden yazı yazıyorlar böyle kültürel zenginliklerin üstüne. Keşke yazılmasa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız; keşke yakınımızdaki yerlerden başlayarak keşfetsek çevremizi.

      Kendince orada bir iz bırakmak istiyor ama bu tam bir kültürsüzlük. :(

      Sil
  10. Çok güzelmiş ben de ilk defa görüyorum mutlaka gidilmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ederim Simge Hanım. Muhakkak ziyaret edin yolunuz düşerse.

      Sil
  11. Merhabalar.
    Böyle bir mağaradan ilk defa sayenizde haberdar oldum. Kim bilir bu güzel ülkemizin daha böyle gezilecek ve görülecek ne değerli hazineleri vardır. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Paylaşım için ayrıca teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve teşvik edici yorumunuz için teşekkür ederim.

      Saygılarımla...

      Sil
  12. gitmiştim buraya bir zamanlar:)
    Nostalji oldu bana teşekkürler:)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!