Su, Bursa'da Çeşmeden mi İçilir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
39
Evliya Çelebi'nin Seyahatnâmesi'nde "Sular Şehri" olarak bahsettiği Bursa'ya taşınalı 5,5 yıl oldu. Hatta taşınırken başımıza gelenleri yazdığım şu yazımı da dilerseniz okuyabilirsiniz. Bursa, tam da Evliyâ Çelebi'nin bahsettiği şekilde bir "Sular Şehri". Biz ailecek severek yaşıyoruz bu memlekette. Gerek Türkiye'nin 4. büyük ili olması, gerek doğayla iç içe olması gerekse de mânevî açıdan çok zengin olması bizim sevgimizin temel nedenleri. 

İşte bu Sular Şehri Yeşil Bursa'da geldiğimden beri kulağıma en çok çalınan Bursa Büyükşehir Belediyesi sloganı ise "Su, Bursa'da çeşmeden içilir!" sloganı. Bursa'da merkezî yerlerdeki çeşme ve musluklarda da bunu görebilirsiniz.


Bu sloganla Bursa halkının sempatisini toplamaya gayret eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, daha birkaç sene önce yeni geçtiği merkez binasına binlerce lira masraf ederek sağlam bir su arıtma sistemi kurdurduğu ise kamuoyu tarafından bilinen bir gerçek. Haydi bunu da geçelim; mâdem su, Bursa'da çeşmeden içilir neden Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait iki ayrı su markası var? Birisi herkesin bildiği Muradiye Su, diğeri de 1 ay önce lansmanı yapılan Bursa Su. Peki bizim evin musluklarından akan su hangisi acaba? Bursa Su mu, Muradiye Su mu yoksa meyve suyu mu? Yoksa çamurlu su mu? Ne dersiniz? Videoyu izleyelim lütfen:

@rehitu

Bursa'da su çeşmeden mi içilir? ##su ##Bursa ##çeşme ##sukesintisi

♬ orijinal ses - Recep Hilmi Tufan

Şimdi lütfen siz söyleyin; su, Bursa'da çeşmeden mi içilir? Eğer su, Bursa'da çeşmeden içiliyorsa, bizim evin çeşmesi Bursa'ya dâhil değil mi? Hangi çeşmelerden su içilebilir mesela? Erikli'nin çeşmesine mi gidelim yoksa Pınar'ın mı? 

Üstteki videoyu dün çektim. Açıkçası şu suyu görünce normal işlerde dâhi kullanmaktan imtina etmeye başladım. Brita marka bir sürahimiz var ve onu kullanıyoruz ancak filtresi değişmesi lâzım. Ona filtre alacağıma taksitle su arıtma cihazı mı alsam bilemedim, kararsız kaldım. Sizin önerileriniz nedir? Su arıtma cihazı kullanıyorsanız veya biliyorsanız uygun fiyatlı ama iş gören bir ürün tavsiye eder misiniz?
Tags:

Yorum Gönder

39Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Merhabalar.
    İçme sularının bozulmadığı memleket kaldı mı ki? Bursa'nın bile ev çeşmelerinden akan suları bozulduysa, artık gerisini düşünemiyorum. Bizim de gerçekten evlerimiz de kullandığımız terkos dediğimiz çok güzel şebeke içme suyumuz vardı. Suyun kaynağı "Başpınar" mevkiinden çıkan yeraltı suyuydu. Ne zaman ilçenin suyu yetmedi, başka yerlerden getirilen kaynak sularla suyumuzun tadı tuzu bozuldu.

    Demek Bursa'da ikamet ediyorsunuz. Bursa'nın eski Bursa olmadığı, havasının da suyunun da bozulduğunu, yine orada ikamet eden bir yakınımdan öğrenmiştim. Demek ki doğruymuş.

    Recep bey, Ankara'nın terkos şebeke suyu da pek içilir gibi değil. Bizler hazır su alarak içme suyu ihtiyacımızı karşılıyoruz. Arıtmayı hiç düşünmedik. İhlas'ın ürünlerini piyasaya sürdüğü ilk yıllarda tek üniteli bir su arıtma cihazı vardı. O kadar güzel arıtıyordu ki, ben daha o ürün gibi bir arıtma cihazı ile karşılaşmadım.

    Su sorununuzu çözmek için, su arıtma cihazına ihtiyacınız olduğu görünüyor. Ama bu konuda size önereceğim bir arıtma cihazı bilmiyorum.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi maalesef sadece Bursa'da değil her yerleşim yerinde çeşme suları bozuldu artık. Özellikle büyükşehirlerde susuzluk sorunu da kapıdayken artık buna çözüm olması için yağmayan yağmur yerine nasıl çözümler bulunuyor bilemiyoruz.

      Detaylı cevabınız için teşekkür ederim Recep Bey. Uygun bir arıtıcı bulana kadar hazır sulara devam edeceğiz sanırım.

      Sil
  2. Su arıtma cihazı kullanmadım. Bir ara düşündüm annem yaptırmıştı bir süre sonra o da kaldırdı. Yıllık bakımı oluyor geçen sene bakımını yaptirdi sonra şu çok yavaş akmaya başladı. Tekrar aradığında bir parcasinin değişmesi gerektiğini söylediler. E daha bir hafta önce gelip bakım yapmışlar ekstra para almak için herhalde görmezden geliyorlar ki insanlar arasin yaptırsın tekrar paralarını alalım diye. Ben de ondan sonra vazgeçtim. Damacana yıl bırakalı yıllar oldu. Şişede şu alıyorum yapacak çok fazla bir şey yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen arıtma cihazlarında da bahsettiğiniz sıkıntılar var Yelda Hanım. İşini dürüst bir şekilde yapanlar muhakkak vardır ama nasıl bulunur onu bilemiyorum.

      Sil
  3. Sevgili rehitu. Uzun bir cevap yazmıştım ama bir şekilde reklam vs. derken oraya buraya tıkladım bozuldu mu yoksa gitti mi bilmiyorum. Reklamları bir tık azalt lutfen😄 sonrada aritmaya gecin mutlaka derim ben. Biz yazin gectik aritma cihazı taktirdik. Herhangi bir markanın herhangi bir ürünü öyle rastgele. Cok da memnun kaldık. Yüzde yüz fiyat performans verdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklamlar otomatik belirleniyor açıkçası; benim bir dahlim yok.

      Rica etsem marka belirtebilir misiniz? :) Uzun yazdığınızda muhakkak belirtmişsinizdir belki, zahmet oluyor ama kusura bakmayın.

      Sil
    2. Mail yoluyla bildiriyim size, tabi ki.

      Sil
    3. Teşekkür ederim Bigudili Anne. Mail adresim recephilmitufan@gmail.com :)

      Sil
  4. blogunuz çok güzel, bende beklerim :)

    YanıtlaSil
  5. Didim’de deniz suyu karışıyor dediklerinden beri Ankara’da da içmedim. Kimisi kaynıyor bir şey olmaz diye düşünsede kesinlikle sağlıksız, ispatlayamam ama öyle :) Çeşme suyu dediğin içilmez gibi bi bilinç oluşturdular artık. Brita harika bir cihaz ama filtresi bir aylık. Su günlerinde de indirimde oluyor :) ama kesin çözüm arıtma olur diyebilirim çevremdeki herkes çok memnun biz de düşünüyoruz bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o ömrü geçmiş filtre bile işe yaradı açıkçası ama dediğiniz gibi net çözüm için arıtma alınması gerekecek sanırım. Bir marka tavsiyeniz olursa lütfen yazınız.

      Sil
  6. Dediğiniz olabilir ancak bizim evde de su her zaman böyle akmıyor tabii ki. Sular kesilmişti, tekrar gelince böyle aktı bir müddet.

    YanıtlaSil
  7. Memleketim Ünye'de de ben çocukken mahallelerdeki çeşmelerden akan suyu bidonlara doldurur götürürdük evlere ve onu içerdik içmesuyu olarak, daha eskilerde evden de akarmış o su ve o yumuşacık güzel suyun adı nedense Acı Su'dur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O su yolunu açanlar ne acılara katlanmıştır belki de o yüzden Acı Su koymuşlardır adını Mavianne. :)

      Sil
  8. Orta okulda bir arkadaşım çeşme suyundan dolayı zehirlenmişti. Bu nedenle hiçbir şekilde çeşme sularından su içemiyorum... Pek anlamam ben arıtma sistemi vs ama o suyun görüntüsü de içler acısıymış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman böyle değil tabii. Su kesintisi olmuştu bir süre; onun üstüne böyle aktı maalesef.

      Sil
  9. Çeşmeden içilme eskidenmiş abi. Şimdi el mahkum damacana su alıyoruz. Su arıtma cihazı falan sen bu işe kesin çözüm bulursun abi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çözüm buluruz da bulduğumuz çözümün cep yakmaması gerekir. :)

      Sil
  10. Britayı bende 3 yıl kullandım. İki ay önce arıtma taktırdım kurtuldum her ay kartuş almaktan

    YanıtlaSil
  11. Senin yorumuna cevap veremiyorum abi. O yüzden yeni yorum bıraktım. Sen bilinçli bir tüketicisin. Cep yakmayanını bulursun ve onu da blogda yazarsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim eski temada da aynı şeyi yazmıştın sen; sırf sen yanıtlayamıyorsun diye temayı değiştirdim ancak sanırım sen hızlıca bakıp geçiyorsun. Çünkü "Yanıtlayın" ibaresi ana yorumda oluyor; alttaki cevap yorumlarında olmuyor. Sen üstteki ana yorumun altında yer alan "Yanıtlayın" tuşuna basarsan zaten senin yanıtın ikinci cevap yorumu olarak yerini alacak. Mesela benim bu yorumuma cevap yazabilmen için üstteki kendi yorumundaki "Yanıtlayın" kısmına tıklaman gerekiyor. Dener misin?

      Sil
    2. Aman diyeyim bana tema değiştirtme gene. :)

      Sil
  12. Şu pandemi olmasa seninle tanışmak isterdim Bursa'dayken abi, artık buradan devam nasip başka zamana..

    Yazmayalı uzun zaman oldu, bir selam yorumu bu, yeniden artık buradan devam nasipse; Kıraatane | Dijital Okuma Platformu

    Selamlar


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursa'daysan eğer ben de tanışmak isterim Selimhan. Sosyal mesafeye uyduğumuz sürece sorun olmaz. Bu arada Kıraatane bir efsane olmuş. Tebrikler...

      Sil
  13. Çok teşekkür ederim abi, oradaydım ama tekrar döndüm memlekete, bir dahaki sefere nasipse :)
    Eyvallah, daha da iyi olacak site İnşallah

    Selamlar

    YanıtlaSil
  14. Damarıma bastın be ya, Aydın'da kireç ve klor kokusundan gına geldi iyice. Bursa'da çalıştığım zamanlardan biliyorum satın suların rezil durumlarını. Testlere giden bir arkadaş vardı, "banyo bile yapılmaz bırak içmeyi" demişti. Tahmin edemiyorum çeşmeden içilebilen bir şehir.

    YanıtlaSil
  15. İzmirdede sular kesildikten sonra ilk gelen sular kirli olarak geliyordu,sonra da düzeliyordu..Aradan zaman geçmiş,umarım sizinkide düzelmiştir..Düzelmöediyese,Belediyeye başvurun,"bu ne hal,gelip düzeltin" falan filan diyin,diğer komşularda da aynı problem varsa,beraber gidin derim..Sıkıntıyı belediye halletmek zorunda..Belediyeler,sular için dünyanın parasını alıyorlar, temiz suyu evlere göndermekte belediyelerin görevidir..Geçmiş olsun.. Yeni yılınız kutlu olsun.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi oldu ve sorun düzeldi Ertuğrul Bey. İlginiz için teşekkürler...

      Sil
  16. Biz çocukken İstanbul'da musluktan su içerdik ancak bırakın şimdi böyle bir şey yapmayı, düşünmek bile imkansız. Su arıtma cihazları var ancak onlar da suyun tadını bozuyor kardeşim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapacağımızı şaşırdık artık. Umarım sağlığımızdan olmayız.

      Sil
  17. Yıllarca Bursa`da yaşadım, o reklamları da iyi bilirim. Bir proje için arıtma tesisine çocukları götürmüşlerdi, gerçekten modern ve güzel bir tesis. Ama musluktan su içemedik, hatta ben çay demleme suyuna bile kullanmadım. Tadını hemen anlıyordum. Arıtma cihazını etrafımda kullanan çok oldu ama hep masraftan bahsettiler. Şahsen araştırmadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine hazır suya devam etmek en iyisi sanırım.

      Katkı için teşekkürler Mutlu Eller!

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!