En Çok Gol Atan Kaleciler

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
20

Bir futbol maçında kalecinin görevi sizlerin de bildiği üzere rakip takımın kaleye gelen şutlarını gole çevirmeden savuşturmaktır. Peki asıl görevi gol attırmamak olan bu kaleciler hiç gol atmışlar mıdır? Atsalar da 1 - 2 tane atmışlardır o da penaltıdan mı diyorsunuz yoksa içinizden? Dünya futbol tarihine şöyle bir baktığınızda kariyerleri boyunca onlarca gol atmış kaleci görebilirsiniz. Bunlardan ilk 10'a girenleri gelin birlikte inceleyelim:

10. Dragan Pantelić



9 Kasım 1951 doğumlu Yugoslav kaleci, attığı 26 golün çoğunu penaltılardan atmıştır. 1971 - 1981 yılları arasında formasını terlettiği Radnicki Nis takımında 15 gol atmıştır. Hatta onlardan bir tanesi vardır ki degaj yaptığı top doğrudan rakibin kalesine gitmiştir ve takımına maç kazandırmıştır. İşte o gol:



9. Álvaro Misael Alfaro



6 Ocak 1971'de doğan El Salvadorlu kaleci, kariyeri boyunca 31 gol atmıştır. 31 golün 11 tanesini penaltıdan atan Alfaro, şu an kariyerine teknik direktör olarak devam etmektedir.

8. Hans-Jörg Butt



28 Mayıs 1974 Almanya doğumlu olan Butt, kariyeri boyunca 32 gol atmıştır. Almanya'nın en iyi takımlarında görev yapan Butt, en çok golü Hamburg forması giyerken atmıştır. Gollerin çoğunu penaltıdan atan Butt, kariyerini Bayern Münih'te noktalamıştır. Butt'un dikkat çeken farklı bir özelliği ise Juventus'a karşı 3 defa penaltıdan gol atmış olmasıdır. Bu 3 golün ikisinde karşısında Buffon'un olduğunu da belirtmek isterim. Ayrıca maçların da Şampiyon Ligi maçları olduğunu da es geçmemek lâzım. 

7. Márcio Luiz Silva Lopes Santos Souza




2019'un sezon sonuna kadar aktif futbol kariyerine devam eden Souza, 24 Ocak 1981 Brezilya doğumlu. En son ülkesinde Goiania isimli takımda forma giymiş. Kimi kayıtlara göre 34, kimi kayıtlara göre ise 39 gol atmış olan Souza, sonuç olarak bu listeye girmeye hak kazanmış görünüyor.

6. Johnny Vegas Fernández



9 Şubat 1976'da Peru'da doğmuş olan kaleci; bazı kayıtlara göre 39, bazı kayıtlara göre ise 45 gol atmıştır. Profesyonel futbol hayatını 2017'de sonlandıran Fernandez, şimdilerde ise teknik direktörlük yapıyor.

5. René Higuita



Higuita denince herkesin ilk aklına gelen şey onun müthiş ve meşhur akrep kurtarışıdır. Herhalde kendisi futbol dünyasının en renkli simâlarındandı desek abartmış olmayız diye düşünüyorum. 27 Ağustos 1966'da Kolombiya'da doğmuştur. Kariyeri boyunca 41 gol atmıştır. Onun o akrep kurtarışı videosunu izlemeden de geçmemek lâzım:


4. Dimitar İvankov



30 Ekim 1975 Bulgaristan doğumlu olan kaleci, kariyeri boyunca 42 gol atmıştır. Bazı kaynaklara göre ise bu sayı 43'tür. İvankov ismi bazılarınıza tanıdık gelebilir çünkü kendisi Kayserispor'da ve şampiyon olduğu yıl da dâhil olmak üzere Bursaspor'da oynamıştır. Bursaspor formasıyla Fenerbahçe'ye attığı gol ise unutulmazlar arasındadır. 

3. Jorge Campos



15 Ekim 1966'da Meksika'da doğmuştur. Bazı kayıtlarda hiç yer almayan golcü kaleci, bazı kayıtlara göre ise kariyeri boyunca 46 gol atmıştır. 40 gol diyenler de var. 

2. José Luis Chilavert



"Kılayvırt" şeklinde telaffuz edilen ismini futbola ilgi duyan herkes duymuştur sanırım. 27 Temmuz 1965'te doğan Paraguaylı kaleci, kariyeri boyunca 67 gol atmıştır. 67 golden 3'ünü tek bir maçta attığı için dünya tarihine adını "İlk ve Tek Hat-Trick Yapan Kaleci" olarak yazdırmıştır. 

1. Rogério Ceni



İşte geldik listemizin en başına. Ceni, kırılması zor bir rekora sahip gibi görünüyor. Çünkü en yakın takipçisinden bile neredeyse 2 kat fazla gol atmış bir kaleci kendisi. Toplam attığı gol sayısı 131'dir. 22 Ocak 1973'te doğan Brezilyalı kaleci 2015 yılına kadar aktif futbol kariyerine devam etmiştir. Futbol hayatının çoğunu ülkesinin takımı Sao Paolo'da geçirmiştir. Serbest vuruşlardan en çok gol atan kaleci de Ceni'dir. 5 maçta ikişier gol atma başarısı göstermiştir ancak 3 gol hiç atamamıştır. Böyle olduğu için Chilavert'in rekorunu egale edememiştir.

Bu yazıyı hazırlarken yakın dönemden ve Türkiye'den böyle kalecilerin artık yetişmediğini düşündüm. Türkiye'den listeye girebilmiş tek kaleci en son Aksarayspor'da top koşturmuş olan Ekrem AYDIN. Kariyeri boyunca toplam 9 gol atmış ve hepsi de penaltıdan atılmış gollerin. 

Şu an aktif olarak futbol hayatına devam eden ve gol atan kaleciler var mı sizin bildiğiniz? Katkılarınızı bekliyorum.

Yorum Gönder

20Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Gol atan kaleciler başlığını görünce aklıma ilk Volkan'ın gelmesi nasıl bir ironidir hahahahahaa

    YanıtlaSil
  2. Bu adam serbest vuruş ustasıydı Chilavert, neden orta saha oynamıyor diye hep düşündüm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen çocukluğumuzda kaleye geçince hep Kılayvırt olurduk. :) Sağlam adamdı.

      Sil
  3. Gol atanları pek bilmem ama Türkiye'de kaleci denince akla ilk FENERBAHÇE gelir Recep Bey:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden ki? Kapıcı Rüştü'den dolayı mı?

      Sil
    2. Rüştü den önce Engin vardı, sonra Rüştü, Volkan ve şuan da Altay;)

      Sil
    3. Son yıllarda çok sıkı takip etmiyorum o yüzden Altay'ı bilemiyorum ancak Volkan çok da iyi değildi be abi.

      Sil
    4. ben de katılıyorum, yerli kaleci fenerbahçe'de engin ile başlayan ve fire vermeyen bi furya.

      Sil
    5. Haftasonu ne olur peki Beşiktaş - Fenerbahçe maçı Burcu Hanım? Tahmin alayım.

      Sil
  4. Campos, Chilavert, Ceni ve Higuita... efsaneler listesi olmuş. Konudan bağımsız olarak kaleci deyince aklıma 90'larda bol kalıp ve aykırı desenli formalara sahip olanlar geliyor. Listeye Muslera'yı ekleyebilirim. Manisa'ya penaltı golü :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aykırı desenli kalecileri de ayrı bir yazıda ele almak lâzım. Hatta blogunuzun formatına uygunsa siz de ele alabilirsiniz Semih Bey, seve seve okuruz.

      Sil
  5. Eğlenceli bir yazı olmuş ama listenin tepesinde bulunan kaleci kaç gol atmış hâlâ öğrenemedim ben. Gözden kaçtı sanırım. 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bilinçli okur. Teşekkür ederim uyarınız için. Ceni, 131 gol atmıştır Bir Edip!

      Sil
  6. 2 ve 5 numaralar benim favorilerim:-) İnanın youtube da en çok izlediğim videolar, inanılmaz kurtarışlar ve gol atan kaleciler:-)) Harika bir yazı olmuş, ellerinize sağlık:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Youtube bu konuda bize günlerce izlenebilecek kaynaklar sunuyor zaten. Ben de ara ara izlerim.

      Sil
  7. Hiçbirini tanımıyorum:))
    Futboldan anlamayan biri olduğum için tabii..Ama sayenizde öğrenmiş oldum Recep Bey teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi yarışmasında çıkarsa karşınıza en azından aklınızın bir kenarında yer etmiş olur Sevil Hanım. :)

      Sil
  8. Higuita çok dengesiz bir kaleciydi bakmışsın bir anda çalım atmaya başlamış

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!