Faizsiz Ev Alma Sistemleri

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
25

Geçenlerde aklıma geldi "Ne kadar da çok bilmem ne evim ismiyle hizmet sunan firma türedi." dedim kendi kendime. Sonra da "Bunların sayılarını tespit etmek için bir blog yazısı da yazayım." dedim (yine kendi kendime.) :)


Faizsiz ev alma sistemi ülkemizde uzun yıllardır var aslında ancak son 3 - 5 yıldır farklı firmalar da girdi bu işin içine. Hepsi kendi sisteminin en iyisi olduğunu söylüyor ancak hepsi de temelde aynı sistemi kullanıyor. Farklı sayılardaki gruplar belirleniyor ve o gruptaki insanlar her ay belirlenen miktarı havuz tabir edebileceğimiz sisteme yatırıyor. Her ay bir kişi için ev parası yatmış oluyor havuza. Kurayla da o ay ev parasının kime verileceği belirleniyor. Altın günü gibi de düşünebilirsiniz ki zaten bu faizsiz sistemlerde sadece ev değil araba vs. almak için de finansman sağlayabiliyorsunuz kendinize. 

Benim çevremde bu sistemler ile ev sahibi olanlar oldu evet. Hatta bir ara ben de yeltendim ancak nedense tam bir alıcı motivasyonu yakalayamadım kendimde. Bir miktar peşinat da lâzım biliyorsunuz. E evler de artık yarım milyon lira değerlerine çıktığı için bu sistemler ile ilerlemek bile artık zor geliyor insana. Kira öder gibi ev sahibi olma günleri geride kalmış artık. :(

Neyse gelin biz birlikte sıralayalım bu faizsiz ev alma sistemlerini. Eksik kalırsa mutlaka yazın bana ve listeyi güncelleyeyim. 

  1. Emin Evim
  2. Fuzul Ev
  3. Bir Evim
  4. Destek Evim
  5. Katılım Evim
  6. Birikim Evim
  7. Mesken Finans
  8. Vizyon Evim
  9. İktisat Evim
  10. Finans Evim
  11. Hedef Evim
  12. Tasarruf
  13. Çözüm Tasarruf
  14. Final Evim
  15. Gerçek Evim
  16. İmece Yatırım
  17. Kolay Evim
Ben 17 tane bulabildim ancak eminim ki bunlardan bir 10 tane daha çıkar. Mantar gibi çoğaldılar çünkü. Bir de 10 gün önce yasal altyapıya da sahip oldular artık; bundan sonra daha da çok türeyecektir diye düşünüyorum. Yasal altyapıya sahip olmalarını da şöyle açıklayayım. Bu sistemler daha önce devlet denetimi altında değildi. Mecliste kabul edilen teklif sonrası artık bu sistemlere de BDDK tarafından takip getiriliyor. Kısacası artık devlet desteği ve güvencesi var bundan sonra bu sistemlerde de. Eskiden güvenemeyen çok fazlaydı ancak bir nebze insanlardaki güven problemi de böylece giderilmiş olur diye düşünüyorum. 

Bir de üstteki bu isimlerin birçoğunda "evim" kısmı birleşik yazılıyor; farkındayım; ancak ben bir bütün hâlinde olsun diye böyle yazdım. :) Peki benim unuttuğum ve sizlerin bildiği diğer benzer firmaların adlarını yorum kısmına yazar mısınız? Bu firmalardan herhangi biri ile yaşadığınız olumlu veya olumsuz tecrübeler varsa onları da paylaşır mısınız? Bir de şöyle bir şey de yapalım. Bu sektöre girmek isteyen firmalar için isim önerir misiniz? 

Hayırlı & Sağlıklı Pazarlar!

Yorum Gönder

25Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İnanır mısınız yazdıklarınızdan sadece ilk sıradakini duydum:-)) Hep duyduğum ama sistemin nasıl işlediğini bilmediğim kurumlardı, sayenizde öğrenmiş oldum:-) Daha önce böyle bir girişimim olmadı ama kira parasına taksite girer ve ev alırım günlerinin mazide kaldığı konusunda hem fikirim sizinle:-) Mutlu pazarlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminevim zaten bu sistemin mûcidi ve 1991'den beri varlar piyasada. Fuzulev de hâ keza öyle ama diğerleri çok çok yeniler.

      Sil
  2. Devlet güvencesi de olsa ev alamayacağız sanırım. Açıkçası aklımda deli sorular.
    - Kurada ismim ne zaman çıkacak?
    - Maaştan tasarruf yapamazken kirada otururken bir daha mı kira bedeli kadar para ödeyeceğiz?
    - Kaç ay daha çekiliş sonucu bekleyeceğiz?
    Gibi gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklındaki deli soruları en yakınındaki bilmem ne evime sor teyzo. :) Seninle ben ev mev alamayız bu gidişle. :)

      Sil
  3. Faizsiz ev alma sisteminde emin evim çok eski bir firma fuzul otomotiv vardı bir de yanlış hatırlamıyorsam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuzul Otomotiv, FuzulEv'in yan kuruluşu. EminEvim'in de EminOtomotiv'i var. :)

      Sil
  4. Gayrimenkul sektöründe çalışan biri olarak elimde böyle bir liste yoktu. Bu gayet iyi oldu. Eline sağlık. Bu sistem daha fazla yaygınlaşacak gibi görünüyor. Ülkenin ekonomik şartları ve bankaların kredi oranlarındaki artışları ile birlikte gayet mantıklı bir yol oluyor. Umarım listelediğin firmaların hepsi büyür ve daha fazla insan ev sahibi olmak fırsatını yakalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu listeyle okuyanlara bir faydam olacaksa ne mutlu bana Mehmet Bey.

      Sil
  5. Boşuna dememişler "Ev alma, komşu al" diye Müfred Hanım. Dediğiniz gibi evde rahat edebilmek büyük sorun günümüzde ama çok şükür biz o yönden şanslıyız.

    YanıtlaSil
  6. Çok duydum bende ama hep bi şüphe vardı, artık devlet güvencesi olması daha da rahatlatır insanları. Ev almak çok zor şu zamanda birçok kesim için en ideal yol bu olsa gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an öyle görünüyor. Diğer bir yöntem ise banka soymak. :)

      Sil
  7. devlet destegi olmadıgı için güvenilir bulmuyordum mevzuat farklılaştıgına göre güvenebilir miyim. Bilemedim. sistemden cıkmak istersen maddi kayıp var diye biliyorum..Allah ev alıcak güc versin önce..sistemi bulunur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Her şey ateş pahası. Benim oturduğum sitede evler 5 sene önce 200 bin lirayken şimdi oldu 600 bin lira. Paramızın değeri yok maalesef. :(

      Sil
  8. Peki, böyle bir ev satın alma sistemi de önemli bir peşinat belirlir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet belli bir peşinat isteniyor ancak elinizdeki peşinata göre de bir ödeme planı belirlenebiliyor Naia Hanım. Sizin oralarda var mı böyle bir sistem?

      Sil
    2. Ah evet, Endonezya'da tefecilik yapmadan bir ev satın aldığını hatırladım. Bu genellikle Şeriat bankaları veya Müslümanlara ait geliştiriciler tarafından yapılır, ancak ne tür bir ödeme sunduklarını henüz bilmiyorum.

      Sil
    3. Anladım, konuya dönüşünüz için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Eline sağlık abi çok güzel bir yazı olmuş. Özellikle şu anda hem ev fiyatları hem de kredi fazileri o kadar yüksek ki insanlar ister istemez böyle sistemlere yönelmek zorunda kalıyorlar. BDDK denetimine girmeleri de gayet iyi olmuş daha önce bu tür sistemler üzerinden dolandırılan bir çok insan haberi hatırlıyorum :) Mutlaka böyle bir sisteme başvurmadan da BDDK izni var mı? bakmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle kardeşim. Sistem güzel ama sistemi mahveden fırsatçılar olabiliyor her sektörde olduğu gibi. Uyanık olmak müşterilere kalıyor.

      Sil
    2. Emin evim batıyor mu yağını twitterde görünce hemen bu yazı geldi abi aklıma. Umarım şom agizlilik yapmamidimdir :)

      Sil
    3. EminEvim batıyor muymuş ki? Şirket avukatları seni arıyormuş şom ağızlılığın yüzünden. :)

      Sil
    4. Bende twitter'in yalancısıyım valla :D

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!