Tanzanya'nın İlk Kadın Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
21

Ne zamandır "Enler ve İlkler" kategorisinde yazmadığımı fark ettim. Bu kategoride yazmayı düşündüğüm bu blog yazısı da bazısına göre gereksiz bir bilgi olabilir ancak "Bilgi Yayıcı" biri olarak bu genel kültür bilgisini de paylaşmak istedim sizlerle.

Gündemi takip ediyorsanız eğer geçen hafta Tanzanya'dan bir haber geldi ve (eski) Devlet Başkanı John Magufuli'nin öldüğü açıklandı. İki hafta nerede olduğu bilinmiyordu bu devlet başkanının. Meğer adam COVID-19'a yakalanmış, ölünce de gizleyemeyip açıklanmış (aslında hâlâ iddia ediliyor) artık. Peki neden gizleme gereği duydular diye düşünüyorsunuzdur haklı olarak; çünkü Magufuli, Coronavirüs'e inanmıyordu ve şu açıklamaları yaparak halkı 3 günlük duâya çağırmıştı:

"Aşılar ve hastalıklar Afrika'nın zenginliğini çalmak için birer komplo. Tanrımız şeytandan çok daha güçlü. Her zaman farklı hastalıkları kullanan şeytan başarısız olacak. Tanzanyalılara Tanrı'ya güvenmeleri ve buhar soluma gibi alternatif çareleri kullanmaları çağrısında bulunuyorum."

Ben de rahmetli gibi düşünüyorum. Hz. Allah, Şeytan (aleyhilla'ne)'den tabii ki çok daha güçlü. Bu hastalıkların da bazı küresel güçler tarafından çıkarılan birer kitlesel imha silahı olduğunda da hemfikiriz. Rabbim dermansız dert vermesin ve kötülere de fırsat vermesin.

Neyse işte Magufuli öldükten sonra yerine (eski) yardımcısı Samia Suluhu Hassan yeni Devlet Başkanı olarak geçmiş. Samia Suluhu Hassan'ın yazımıza da konu olmasına sebep olan en büyük özelliği Tanzanya'nın ilk kadın devlet başkanı olmasıdır. 

Samia Suluhu Hassan (ortada)

 Tanzanya'yı küçükken hep Tazmanya Canavarı'ndan dolayı olsa gerek "Tazmanya" olarak bilirdim. Gelin biraz Tanzanya hakkında da bilgilenelim ve yazıyı sonlandıralım. Bu arada Tazmanya diye bir yer de var tabii ki. 

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti. Afrika'nın orta-doğu bölgesinde yer alan bağımsız ülke. Ülkenin kuzeyinde Kenya ve Uganda, batısında Ruanda, Burundi ve Kongo DC, güneyinde Zambiya, Malavi ve Mozambik yer alır. Tanzanya'nın doğusunda ayrıca Hint Okyanusu kıyıları yer almaktadır. 
Başkan: Samia Suluhu
Başkenti: Dodoma
Zaman dilimi: UTC+3 (EAT)
Nüfus: 56,32 milyon (2018) Dünya Bankası
Para birimi: Tanzanya Şilini
Resmi dilleri: Svahili, İngilizce

Yorum Gönder

21Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Bende Allahu Teala'nın her şeyden üstün ve güçlü olduğuna inanıyorum ama aynı zamanda dinimizin ilim ve bilimden ayrılmamıza izin vermediğini de biliyorum:-) Duanın da gücüne inanan bir insanım ama çaba sarf etmeden bir şey olmayacağının da farkındayım:-)

    Bilgiler gereksiz değil, aksine çok faydalı ve bir Afrika ülkesinde Kadın Devlet Başkanı güzel bir gelişme. Mutlu pazarlar:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada yorumumda ki emojiler surat asıyor gibi çıkmış ama onlar sevimli tebessümler:-)))

      Sil
    2. Aynen öyle. Zaten biz Müslümanların en çok yanıldığı noktalardan bir tanesi de bu. Tam tevekkül etmiyoruz ve her şeyi Allah'a havale ediyoruz. Tembellikte üstümüze yok. :)

      Sil
  2. Demek bu yüzden açıklamamış ha :) Güldüm doğrusu. Ben seviyorum bu tarz yazıları. Teşekkürler bilgi için.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş,kaleminize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim her alanda yorumlayıp destek olduğunuz için Gülten Hanım.

      Sil
  4. Bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim, bu bilgiyi sizden yeni öğrendim en iyi arkadaşım, bir önceki başkanın o zamanki istikrarsız siyasi durum nedeniyle görevden ayrılmak zorunda kalmasından sonra göreve yükselen ülkemizin ilk kadın başkanını hatırladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Endonezya'da şu an bir kadın başkan mı var acaba?

      Sil
    2. Hayır, şu anda değil, ama sadece 2001-2004'te başkandı. Bundan sonra Endonezya şimdiye kadar bir erkek devlet başkanı tarafından yönetildi.

      Sil
    3. Anladım Naia Hanım. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. Bilgilendirici bir yazıydı. Emeğinize sağlık ve teşekkürler :):)

    YanıtlaSil
  6. Kadınların yönetim kademelerinde ilerdiğini görmek yüzümü gülümsetiyor.Malum dünya sistemi ataerkil ve cam tavan denilen bir olgu var.Kadınların yükselmesi kolay değil.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Cam tavan" olgusundan biraz bahseder misiniz Yurdagül Hanım rica etsem? Açıkçası ilk defa duyduğum bir terim.

      Sil
  7. Cam tavan, kişilerin belli bir seviyenin üzerine yükselmesini engelleyen görünmez mekanizmayı ifade eden bir metafordur. Metafor, son yıllarda yüksek başarıya sahip kadınların kariyerlerinde yükselememesini anlatmak için kullanıldı.Kişilere direkt yükselemeyeceği söylenmez ve bariyererle yükselmesi engellenir.Dünyada da kadınlar önemli mevkilere getirilmemek için uğraşılır.Mesela yıllar önce müfettiş alamı yapacak bir banka ilanında kadın olmama şartı geçmiyordu ama görüşmeye gidildiğinde kadın müfettiş tercih etmediklerini çünkü evlenip hamile kalmasının sıkıntı olduğunu ama bunu da ilana yazamadıklarını söylemişlerdi.Görünmez bir bariyeri anlatan metafor yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklama için çok teşekkür ederim Yurdagül Hanım. Cam tavan metaforu sadece cinsiyetçi değil kültürel, dış görünüm vs. gibi alanlarda da olabiliyor o zaman.

      Sil
    2. Azınlık olan farklı alanlarda da kullanılsa da en çok feminizm kuramcılarının kullandığı bir terimdir diye de eklemiş olayım :)

      Sil
    3. Verdiğiniz tüm bilgiler için tekrar teşekkür ederim Yurdagül Hanım.

      Sil
  8. Söz konusu virüs ise bilime başvurmak en akıllıca seçim olucaktır.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!