Dünyanın En Pahalı Balı Türkiye'den

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
27

Guinness'i herkes bilir herhalde. Aklınıza gelebilecek her türlü rekorları kayıt altına alırlar orada. 1,5 ay önce Türkiye'den de bir kayıt girildi Guinness Rekorları'na, dünyanın en pahalı balı Türkiye'den satıldı diye. Rekorun sahibi Ahmet Eren ÇAKIR, Centauri Honey markasının kurucusu aynı zamanda. Peki ne kadara mı satıldı bu bal? 

Dünyanın En Pahalı Balı
Centauri Honey

Bu balın kilogramı tam tamına 8.700,00 İngiliz Sterlini'ne (10.000,00 Euro / 12.000,00 Amerikan Doları / 98.000,00 Türk Lirası) satılmış. 16 Şubat 2021 tarihinde yapılan satışa istinaden bu rekoru kırmış Centauri Honey markası. Satan belli ama alanı bilmiyoruz. Muhtemelen yurtdışından bir müşterisi almıştır diye düşünüyorum. Peki siz bir bala bu kadar para verir misiniz? Verebilir misiniz mi demek lâzımdı acaba?

Balın özelliği ise deniz seviyesinden 2500 - 2700 metre yükseklikteki mağaralardan toplanması. Meşakkatli işlemler ile elde edilen bu baldan yılda 10 - 15 kg arası toplanabiliyor. Diğer arıcıların aksine senede bir defa bal alıyorlar bu arılardan. Eşine benzerine az rastlanılan bu balın magnezyum, potasyum, fenol ve antioksidan açısından çok zengin olduğu belirtiliyor. Diğer ballara nazaran daha koyu ve daha acımsı bir tatta olması da buradan kaynaklanıyor.



Bu rekor karşıma gelince ve buraya yazınca aklıma geçenlerde TRT2'de izlediğim Honeyland (Bal Ülkesi) belgeseli geldi. Onu da mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Hem film hem belgesel alanında Oscar adayı da olabilmiş ender bir yapıt. Biz ailecek izledik ve çok beğendik. Yeri gelmişken onun da fragmanını ekliyorum aşağıya:

 

Yorum Gönder

27Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Balın besin değerini yazmışsınız ama yedikten sonra ne oluyor acaba:-)) Mesela kanatlanıp uçabiliyor muyuz yada ne bileyim hasta isek bir anda şifamı buluyoruz:-)) 98 bin TL. gerçekten anormal bir rakam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir twite veriliyor şu aralar bu paralar Sezgin Bey. Bu adamların hiç değilse boğazından bir şeyler geçecek. :)

      Sil
  2. Maaşallah rakam dudak uçuklatıyor. Zengin içerikli bir balmış ama yine de rakam normal değil bence . .bal yemeyi çok severim kaymakla da çok güzel gider ehehe Çok bilgilendirici bir yazı olmuş emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sabah kahvaltıda biz de yedik elhamdülillah balla kaymak. Dediğiniz gibi çok yakışıyorlar birbirlerine ve damağımıza. :)

      Sil
  3. Müfred Hocam siz bir de bu balcıya bir uğrayın bence. 100 gr için 9.800,00₺ verirsiniz ağzınızın tadı yerine gelir. :)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar
    Öncelikle makale için teşekkür eder bir düzeltme yapmak isterim. Bal Kantaron bali degildir , Kantaron yağı vardır ama balinin olduğunu kendim üretmeme rağmen Türk medyasından duydum . Guiness Resmi Sitesinde Kantaron bali olduğu ile ilgili bir bilgi yoktur . Tercume hatası ve kopyala yapıştır arastirmayan Türk gazetecilik anlayışına hiç şaşırmadım.
    Balın fiyatı ile ilgili olarak; senede 15 kilo olarak çıkar , satışları United Nations Food Foundation ( Birleşmiş Milletler Aç ve Yoksullara yardım Vakfi ) na ve Ülkemizdeki sokak hayvanlarına gariblara , yetimlere ve muhtaç olanlara gider .
    Bal Turkiyede 2 universitede test ve analize sunulur, test ve labaravatuar ücretlerinden bahsetmeyecegim. Bal işinde 15 kiloyu 15 ton yapmak oldukca kolaydır ve bu sekilde marketlerde sizlerin 200 tl ye aldığı ve fiyatindan dolayı eleştirtirmedigi sözde ballar rahatlıkla üretilebilir. Centauri Honey antioxidant , flavanoid ve Phenol içerigi ve oranı açısından dünyadaki bütün ballardan üstündür ,bu içerikler balin kısmen artık ilaç olmasını sağlar.
    İnsanların Rolex saate 30 bin Euro verdiği bir dünyada, insanların kendi sağlığına yaptıkları yatırım için 10 bin Euroyu ben fazla olduğunu düşünmüyorum. Zira ilerleyen yaşlarda hastalıklarla beraber bu ücretin daha fazlasını yan etkisi bol olan Big Pharma ( ilaç sanayisi - kemoterapi tedavileri için harcaniyor .
    Centauri Honey olarak 15 kilonun yarısını ihtiyaç sahiplerine ücretsiz verdigimide belirtmek isterim .
    Umarım bir gün marketlerde , alışveriş magazalarinda satilan ürünlerde neden etiketlere prolin, diastaz , hmf, antioxidant , nem, iletkenlik ve diğer detayların yazılmadığını sorgulayan bir makale yazarsınız.
    Ben bu bala pahali demiyorum, dünya hazinesi diyorum
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Eren Bey Merhaba;

      Öncelikle tenezzül edip yorum yazdığınız için çok teşekkür ederim. İlk olarak buradaki "pahalı" kelimesini bir eleştiri için kullanmadığımı belirtmek isterim. Kullanılabilecek en kısa ve efektif kelime bu olduğu için bu şekilde kullandım.

      Kantaron balı kısmına gelince açıkçası dediğiniz gibi Guinness veya diğer yabancı makalelerde "kantaron" ifadesini ben de görmedim ve tereddütte kaldım; belki de Türk bal terimlerinde böyle bir şey vardır diye düşünerek "kantaron balı" ifadesini kullandım. Dediğiniz gibi kantaron yağı var ama balı da mı varmış diye ben de söylenmiştim. :) Düzelteceğim bu kısmı.

      Değil 98 bin liraya isterseniz 980 bin liraya satarsınız ve o parayla ne yaptığınızı kimseye açıklamak zorunda değilsiniz. Keşke herkes katma değeri yüksek işler yapıp helalinden daha çok kazansa ve ülke ekonomisine katkı sağlasa.

      Marketlerde satılan hiçbir ürünün mâsum olmadığının farkındayım ancak sürekli "organik" ürün tüketecek kadar da maalesef zengin değilim. Belki de çok zengin olmak değil de bilinçli olmak gerekiyor sadece ancak eğri oturup doğru konuştuğumuzda işin ucu yine paraya dokunuyor. Ha bu arada marketlerde ballar 200,00₺'ye mi çıktı? Hani eskiden 100,00₺'ye 5 kavanoz bal gönderenler nerede? :)

      "Dünya Hazinesi" tabiri de gerçekten çok güzel. Yolunuz açık olsun; kazancınız bol olsun. Kazancınızdan verdiğiniz sadaka ve zekatlardan faydalananlar her geçen gün çoğalsın.

      Sağlıklı günler & iyi çalışmalar...

      Sil
  5. Bir çok gıda maddesi gibi bal konusu da çok enteresan. Marketlerde görebildiğimiz markaların fiyat farklarına bakınca bu sektörde de kim bilir neler dönüyor demekten alıkoyamıyor insan kendini. Ama nasıl yer ettiyse damak tadımıza , hele ki kış mevsiminde olmazsa olmazlarımızdan :) Ama ilk defa duydum ve çok merak ettim doğrusu Centauri Honey markası ve balını. Honeyland belgeselini de izleyeceğim mutlaka. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bal yüzyıllardır üstte Ahmet Eren Bey'in tabiri ile tam bir dünya hazinesi konumunda. Tam bir şifa ve besin kaynağı. Tabii ki tağşiş edilmemiş olanları böyle. Centauri Honey'nin normal market raflarında satışı yok ve fiyat olarak biraz fazla rakamlar dönüyor.

      Honeyland'i de mutlaka izlemelisiniz.

      Sil
  6. Milyonlarca aç varken 98 milyara bal alınıyor 1.9 milyon dolara göktaşı alınıyor,garip bir dünyadayız..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam hadi yine onlar elle tutuluyor gözle görülüyor. Şimdilerde twitler satılıyor artık milyon dolarlara. Ben de ilk twitimi satacağım 10 liraya. :)

      Sil
    2. İlk tweetin için ilk teklifim 15 lira.

      Sil
  7. İleride küresel ısınmadan dolayı kıtlık artarsa bırak balı temel besin fiyatları bile çok artabilir malesef. Ne kadar faydası olsa da alım gücü olmayan insana fazla bu fiyat. Zenginlerin neye, ne verdiği ile karşılaştırılması doğru bulmuyorum. Paylaşım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda haklısınız. Ben de büyük bir kıtlığın yaklaştığını düşünüyorum tüm dünya insanları için.

      Sil
  8. Yazıyı okumadan önce aklımda bir miktar belirledim; ama asla bu kadarını tahmin edemezdim. :) Yesem bile tat o kadar farklı gelir ki beğenmem diye düşünüyorum. Fakirlik damak tadımı bile esir aldı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de bizdensiniz. O kadar parayı versek yerken acısını hissederiz içimizde ve yediğimizden zevk alamayız. :)

      Sil
  9. Özel ve az bulunan ürünlerin değeri yüksek olur, bu normal. Bu bal da çok özel görünüyor. Bir de her ürünün bir alıcısı olabiliyor, ticaretin bu yüzünü seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuda haklısınız, her malın bir alıcısı vardır muhakkak.

      Sil
  10. Bnce bu işte bi abartı var bizim en değerli ballarmiz kestane balı meşe Bali fenolik değerleri en değerli ballar:))

    YanıtlaSil
  11. Balın faydaları tabiki var ama bir balâ bu kadar para vermezdim galiba:) Eğer çaresiz bir hastalığın çaresi olacaksa o zaman başka tabiki;) Belgeseli izleyeyim, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  12. Pahalı, neredeyse 175 milyon rupiah 😱😱

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 175.000.000 Endonezya Rupisi eşittir
      99.634,33 Türk Lirası imiş.

      Sizin paranızın kıymeti bizden de düşükmüş. Hükümet sıfırları atmayı denesin bizimkiler gibi. :)

      Sil
    2. Haklısın, ülkemiz para biriminde çok fazla sıfır kullanıyor. Ama bu bir araba değerinde olan para. Hahaha

      Sil
    3. Sıfır bir araba mı yoksa ikinci el bir araba mı peki?

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!