Huşû İle Namaz

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
17

Bunu kabul edelim, Müslüman bir memlekette yaşıyoruz ancak namaz kılanımız az. Bu azınlık içerisinde de namazlarını dosdoğru kılanlar çok çok az. Buna şahsım da dâhil. Mektubât-ı Şerîfe'de huşû ile namaz kılmak ile ilgili mektupta şu değerli bilgiler yer alıyor:

Mümin kimsenin, namaz kılacağı zaman namaza, tam bir taharet ve iyi bir abdestten sonra niyet etmesi icap eder.

Farzları cemaatle kılmaya ehemmiyet göstermek, hattâ iftitah tekbirini imamla beraber almayı hiç terk etmemek, namazları müstehab vaktinde kılmak ve kırâatte sünnet olan miktara riâyet etmek lâzımdır.

Rükû ve secdede, âzâların sükûnet bulması muhakkak lâzımdır... Kavmede (rükûdan doğrulduktan sonraki kıyamda) her âzâ yerine dönüp karar kılacak şekilde, tam olarak kalkıp doğrulmak icap eder. Doğrulduktan sonra da âzâların sükûnet bulması lâzımdır. İki secde arasındaki oturuşta da, kavmede olduğu gibi taʻdîl-i erkana riâyet etmek lâzımdır.

Rükû ve secde tesbihlerinin en azı üç, çoğu ise -farklı görüşlere göre- yedi veya on birdir. İmamın tesbihlerinin adedinin, cemaatin hâline göre olması lâzımdır. Yalnız kılan insanın, imkânı yettiği vakit, tesbihleri en az mertebede (yani üç kere) okumaktan hayâ etmesi; en az beş veya yedi tesbih okuması lâzımdır.

Secdeye giderken, yere en yakın olan uzvundan başlayarak; evvela dizlerini, sonra ellerini, sonra da burnunu ve alnını yere koyar. Ellerini ve dizini yere koyarken sağdan başlaması, secdeden kalkarken de semaya en yakın uzvundan başlaması lâzımdır. O hâlde secdeden kalkarken önce alnını kaldırması icap eder. 

Kıyâmda secde mahalline, rükûda ayaklarının üstüne, secdede burnunun ucuna, kaʻdede ellerine bakmalıdır. Peygamber Efendimiz’den (s.a.v.) rivâyet olunduğu üzere; huşû ile namaz, ancak, kılan kimsenin, gözlerini bu yerlere sabitlemesi ve bakışlarını başka taraflara çevirmemesi ile mümkün olur.

Parmakları rükûda açık tutmak ve secdede birleştirmek sünnettir. Bu hususa riâyet etmek lâzımdır. Parmakları rükûda açmak, secdede kapamak faydasız değildir, bilakis bunda birçok faydalar vardır. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), bu faydaları mülâhaza ederek böyle yapılmasını emretmiştir. Bizim için Peygamberimiz (s.a.v.)’e uymaya denk, başka hiçbir fayda yoktur... (Mektûbât-ı İ. Rabbânî, c. 1, m. 266

 Geçenlerde yukarıdaki konuyla birebir ilgili bir vaaz videosunu Youtube kanalıma da eklemiştim. Onu da aşağıya ekliyorum ve muhakkak üstteki yazıyı okuduktan sonra bu videoyu da izlemenizi rica ediyorum. Hüseyin KUMAŞ Hocaefendi'nin bu sohbetini muhakkak dinleyiniz ve namazlarınızda azamî dikkati gösteriniz.


Bu yazıyı oğlumun ikinci orucu için sahura kadar beklerken kaleme aldım. Hz. Allah tuttuğumuz ve tutacağımız oruçları, kıldığımız ve kılacağımız namazları dergâh-ı izzetinde kabûl eylesin inşallah. 

Yorum Gönder

17Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Paylaşım için teşekkürler. Dikkat etmemiz gereken çok şey var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Duygu Hanım. Müslüman adam uyanık olmalı.

      Sil
  2. Hayırlı Ramazanlar ve çok güzel bir bilgi paylaşımı teşekkürler, umarım dikkat ederiz hepimiz..

    YanıtlaSil
  3. Amin, Rabbim tüm ibadetlerimizi kabul etsin. Bende Sayın Müfred'in tavsiye ettiği bir kitabı okumuştum ve aynı şeylerden bahseden çok faydalı bir kitaptı. Şimdiden mutlu haftalar:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Sezgin Bey. Müfred Hanım'ın önerdiği kitaplar gerçekten tam bir doğru kaynak kitabıdır.

      Sil
  4. Kafada hep dünya işleri, sıyrılmak lazım işte.
    Küçük beye de maşallah 👏👏

    YanıtlaSil
  5. Allah razı olsun amin ecmain abi

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten öyle namaz kılan çok az müslüman var maalesef :( oysa namaz dinin direğidir. Sadece İbadetlerimiz Ramazan ayında aklımıza gelmemeli .
    Çok başarılı bir yazı olmuş tebrikler. Umarım insanları bilinçlendirir bu yazınız. Oğlunuza da Maaşallah , Allah tüm oruçlarımızı kabul eylesin İnşaallah :))

    Hayırlı Ramazanlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Gamzeli Kız. Dediğiniz gibi 11 ayı laylaylom geçirip sadece 1 ayda kendimize çeki düzen vermek de çok işe yaramayacaktır.

      Sil
  7. ''Bu yazıyı oğlumun ikinci orucu için sahura kadar beklerken kaleme aldım'' kusura bakmayın bunu alıntı yapıp buraya yapıştırdım nedeni çok samimi ve güzel olması. Tebrik ederim sizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterdiğiniz ilgi için ben teşekkür ederim @Sanatın Penceresinden...

      Sil
  8. Aamiin. dua ederken vakur olmak kolay değildir, ancak yine de dikkatimizi duaya odaklamaya çalışmalıyız. Allah başından beri yaptığımız duaları kabul etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Naia. Bu gece burada Kadir Gecesi. Siz dün mü kutladınız? Kadir Geceniz mübârek olsun...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!