Tööbe Tööbe TÖBANK!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
32

 Siz daha önce TÖBANK diye bir banka duymuş muydunuz veya görmüş müydünüz?


TÖBANK Logosu
Ben 1980'lerde çekilmiş üstteki fotoğraftaki tabeladan öğrendim zamanında ülkemizde TÖBANK diye bir bankanın faaliyet gösterdiğini. 1988 doğumluyum ben. Ben 4 yaşımdayken faaliyetlerine son vermiş bu banka. Açılımı Türkiye Öğretmenler Bankası imiş. Öğretmen maaşlarından kesintiler yapılarak öğretmen ve diğer memurlara düşük faizli krediler verilmesi amacıyla kurulmuş 1958'de. 34 yıl faaliyet gösterdikten sonra da Halkbank'a devredilmiş tüm hakları. Hisse senetleri 21.000 ortağa satılan banka, şube sayısını 1970'te 52'ye çıkarmış. Öğretmenler Bankası Ders Aletleri ve Malzemeleri Endüstrisi ile Öğretmenler Bankası İnşaat ve Ticaret şirketini kurmuş; Çukurova Elektrik, Emek Sigorta, Türksan ve Bolu Süt Endüstrisi şirketlerine de ortak olmuş.  

Üstteki fotoğrafa bakınca o güzelim maviliği görmedin de TÖBANK tabelasını mı gördün be adam dediğinizi duyar gibiyim. Ne yapayım bu da benim huyum. :) 

Ben yeni duydum evet ama anladığım kadarıyla zamanında popüler bir banka imiş. Grup Vitamin'in Rap Vitamin şarkısında da şöyle bir söz geçiyor:

Töbank'tan mı geliyon da
Kız sen namuslu musun
Yanakların al al olmuş
Genç Telekartlı mısın


Mersin'de de Töbank Plajı varmış. Artık aralarında nasıl bir ilişki var onu da siz değerli okurlar yorum olarak yazıversin de bilgilenelim.

TÖBANK'ın sloganı "sağlam alternatif" imiş. Bununla ilgili de Youtube'da aşağıdaki reklamı buldum.


Bizim oralarda "tevbe tevbe" veya "tövbe tövbe" demezler de "tööbe tööbe" derler. Nedense o aklıma geldi TÖBANK'ı görünce ve böyle alakasız bir başlık attım. Hâlâ faal olsaydı belki buradan bir slogan çıkarabilirlerdi yetkililer. :)

Tam kapanma öncesi biraz saçmalamış olabilirim. TÖBANK'ı genel kültür bilgisi olarak kabul edip diğer bilgileri es geçebilirsiniz. Şimdiden iyi kapanmalar herkese. Aman dikkat! Sağlığınıza mukayyet olun!

Yorum Gönder

32Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. :))

    Reklamı da ayrı bir gerilim dolu ve soğuk. Bir nevi OYAK gibi abi.

    YanıtlaSil
  2. Oyakbank, Sümerbank'ı aldıktan sonra batmaya başladı ya zaten. :) Kasalardan para yerine top top ekose kumaş çıktı, diye okumuştum bir ara :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur, araştırmak lâzım. Bizim bildiğimiz Sümerbank en son ayakkabı falan satıyordu Afyon'da. :)

      Sil
  3. Benim ilk aklıma gelen de "töbe töbe" oldu ve yazının başında kesin dolandırıcılık üzerine kurulu bir banka diye düşündüm:-)) Ama son derece ciddi ve resmi bir bankaymış:-) Yine de isme dikkat edilebilirmiş diye düşünüyorum. Mersin deki plaja bende baktım ve zamanında bankanın sahip olduğu bir işletmeymiş:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MuallimBank falan daha güzel olurmuş. TÖBANK ne ya tööbeelee töbossun. :)

      Plaj ile ilgili araştırmanız için de teşekkür ederim Sezgin Bey.

      Sil
  4. 80'li yıllarda evinizde televizyon varmışsa eğer hatırlama imkanınız var tabii ki ama zaman çabuk geçiyor, her şey çabuk unutuluyor. Bir de ilgi alanı ile ilgili. O yaşlarda bir çocukmuşsunuz, bankayla ne işiniz olacaktı ki?

    YanıtlaSil
  5. Sümerbank'tan ben lisedeyken ayakkabı falan aldığımızı hatırlıyorum ben de. Hatta babam oranın ayakkabılarını çok beğenirdi, markası da Flogart'tı yanlış hatırlamıyorsam. :)

    YanıtlaSil
  6. Bende ilk defa duydum. Ki o zamanlar biz yoktuk :))

    YanıtlaSil
  7. Evet reklamlarını bile bugün gibi hatırlıyorum. :) Sempati duyduğum bir bankaydı.. Vitamin' in şarkısını da biliyorum. Ah ReHiTu ne kadar eskiye götürdünüz beni :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşınızın bunları hatırlamaya müsaade ettiğini hiç düşünmemiştim Momentos Abla. :)

      (Abla diyerek bir kabalık ettiysem de özür dilerim.)

      Sil
  8. Eee herkes bir gün tarih olacak ama içindeki çocuğu besleyenler her daim genç kalacak :))))) rica ederim elbette diyebilirsin :) (rakamlarından tavşan yapılan senede doğdum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O rakamları üst üste koyunca köpek de yapılıyormuş. Ben de geçen hafta öğrendim bunu. Dedesi, oğlum Kayra Eymen'e gösterirken öğrendim.

      Yaşınızı tam olarak öğrenince ve blog yazılarınızı da bildiğim için enerjinize hayran kaldım. Tebrikler...

      Sil
    2. Aaa nasıl yapılıyor mutlaka öğretin bunu merak ettim. İnşallah yanlış bir rakamdan da tavşan yapılmıyordur :))))) Banka deyince bloğumda podcast yayınında ŞİİRBANK var, tam denk geldi.

      Sil
    3. Google Amcama Sordum size anlatmak için ama o konuda da birçok alternatif olduğunu gördüm. 66'lardan yapanlar da var 62 ile 61'den yapanlar da var. Siz de Google Amcamıza başvurabilirsiniz. Arama terimi "iki tane 62'den köpek" :)

      Sil
    4. Harika, çok teşekkür ederim :)))

      Sil
    5. Ben teşekkür ederim. İyi günler...

      Sil

  9. Evet hatırladım dersem yaşım ortaya çıkacak😀😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendisi 62'li olup da 92'li gibi olanları keşfettik biz bu yazıyla Yıldız Hanım. Hiç çekinmeyin bence... :)

      Sil
    2. Hahahahhahaahahhaha.. ay çok yaşayın e mi? Bu arada bir arkadaşımla bu yayını konuştuk. Bizim eski genel müdürümüzün bir zamanlar Töbank' ın genel müdürü olduğunu ve dönemin başbakanı Tansu Çiller' in gn. müdüre paralar nerde diye sorduğunu, onun da "fareler yedi" dediğini aktarayım bu da böyle bir anekdot olsun.

      Sil
    3. Tansu Çiller de dönemin dolandırıcısı Selçuk Parsadan'ın dediği gibi "saf bayan" imiş gerçekten. Ne cevap verdi acaba kendisi? :)

      Sil
  10. Kulak tırmalayıcı bir kısaltma olmuş.

    YanıtlaSil
  11. Reklamı da ayrı bir gerilim dolu ve soğuk. Bir nevi OYAK gibi abi

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!