Eyvah! Bebeğim Pil Yuttu!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
28

Evet yanlış duymadınız, 11 aylık bebeğim, kızım Miray Sâre, benim dikkatsizliğim yüzünden benim işitme cihazımın pilini yuttu. Mutlu sonu şimdiden yazayım da bizim başımıza gelenler başkasının başına gelirse ve de bu yazıya denk gelirlerse üzülmesinler, 24 saat sonra herhangi bir cerrâhî müdahaleye gerek kalmadan doğal yollarla dışarı çıktı pil. 

En başından anlatmaya başlayacağım sizlere olayı. Öncelikle beni tanıyanlar, takip edenler bilir; ben işitme cihazı kullanıyorum. Şu kulak içinde duran işitme cihazlarından. Piyasada da 10 numara pil olarak bilinen pilleri vardır bu işitme cihazlarının onu kullanıyorum. Mercimek tanesinden az büyük, nohut tanesinden ise çok küçük diye tarif etsem o pili yutmanın ve yutup da çıkarmanın ne kadar kolay olabileceğini anlarsınız sanırım. Hatta bir başka kendime has tarif şekliyle "Benim serçe parmağımın tırnağından bile çok çok küçük."



Üstte de görüyorsunuz, çapı 1 cm bile değil. Neyse ben işte bu işitme cihazımın pilini değiştirip eski pili boş kutusuna koymuştum. Kutunun ağzı açılıp da düşmesin diye de pilin olduğu kısmı kutunun ağzından uzaklaştırmıştım. Sonrasında eşimin yanına geçtim farklı bir odaya, o sırada da Miray Sâre eline almış bu kutuyu ve yaramaz hanım pili nasıl becerdiyse içinden çıkarıp ağzına atmış. Hemen ağabeyi koştu geldi, "Bu kutuyu sen mi verdin Miray Sâre'ye baba?" dedi, o anda içindeki pil aklıma gelince hemen odaya koştuk ve her yeri didik didik ettik ki pil ortada yoktu. Tahminimiz yutmuştu. İnternetten araştırma yaptık bir şey olur mu vs. diye 5 - 10 dk. İlk karşımıza çıkan yazı Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'nin şu yazısıydı. Çoğu pillerin doğal yollarla çıkacağını yazmışlardı. Hem de onların bahsettiği piller kalem piller ve ince pillerdi. İçimiz rahat etsin diye bize en yakın mesafedeki Dr. Ayten Bozkaya Hastanesi'ne gittik. Sağ olsunlar orada hızlı bir hizmet aldık, röntgen çekildi ve maalesef pili yutmuştu Miray Sâre Hanım ve pil bağırsaklarında idi. Acildeki doktor bizi korkuttu biraz. "Para vs. olsa sorun yoktu ama pil olduğu için bağırsakları yakabilir." dedi. "Hızlı bir şekilde en yakındaki tam teşekküllü bir hastaneye gidin ve orada çocuk cerrahisine görünün." dediler. Dörtçelik Çocuk Hastanesi ile Şevket Yılmaz'dan birini tercih edebilecektik. Bize yakın olduğu için eski adıyla Şevket Yılmaz, yeni adıyla Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittik. 

İşte o pil!


Burada aslında gerek olmamasına rağmen tekrar röntgen çektiler. E-nabız'dan ben bile görebiliyordum sistemdeki röntgen filmini ancak doktor hanım tekrar röntgen istedi. Çocuk maalesef tekrar radyasyona mâruz kaldı. Neyse kendi röntgenlerinde de gördüler pili ve birkaç farklı hekimle de görüştükten sonra çocuk küçük olduğu için burada gözlemleyelim diyerek yatış verdiler. Bu arada bu olaylar dün oluyor yâni 11 Mayıs 2021'de. 

Yatış işlemlerinden önce adlî vaka sayıldığı için ben gidip hastane polisine doktordan aldığım raporu işlettirdim. Oradaki polis, beni bağlı bulunduğum Yavuz Selim Polis Merkezi'ne yönlendirdi. 3 gün içinde gidip ifade vermem gerektiğini söyledi. 

Yüksek İhtisas'ta Çocuk Cerrahisi Bölümü'nde 225 No'lu odada kaldık. Şansımızdan odadaki diğer yatak boştu. Maalesef burada bir eleştiride bulunmam gerekiyor ki hastane temizlik anlamında sınıfta kalıyor. İçeride büro tipi buzdolabı var, çalışıyor ama kapağı kırık. Tuvaletlerin temizliği kötü. Nevresim vs. değiştirecek görevli bulmak zor. Hemşireye söylediğimizde ise bize temiz nevresimleri vs. bulabileceğimiz odaya yönlendirdi. Kendi işimizi kendimiz hâllettik yâni. 

Neyse biz damar yolu vs. açılır diye korkuyorduk ki hiçbir şey yapılmadı. Hatta biz çıkış yapana kadar doktoru bile görmedik. Bir defa girdikten sonra, bir defa da gece olmak üzere 2 defa lavman yapıldı. Çok affedersiniz her çıkanı kaşıkla tek tek karıştırdım ve pili aradım. Ben olmadığım zamanlarda da eşim yaptı aynı işlemi tabii ki. 

Son Sahur Hastanede

Bizim kaldığımız bölüm biraz sakin olunca açıkçası eşimi de yalnız bırakmamak adına kurallara uymadım ve çoğu zaman odada ikinci refakatçi olarak ben de bulundum. Çocuk küçük olduğu için avutması zordu. İftarı ve son sahurumuzu hastanede yapmak zorunda kaldık. Bu sabah "İnşallah bugün çıkarız da son iftarımızı da burada yapmak zorunda kalmayız." deyip durduk eşimle. Mâlum yarın bayram. Kayra Eymenimiz ise komşularımızda kaldı. Böyle durumlarda iyi komşunun önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Sitelerde, apartmanlarda komşuluk kalmamış diyorlar ama çok şükür biz o yönden şanslıyız. 

Bugün öğle vaktine kadar açıkçası sıkıntıdan patladık. Ne doktor geliyordu, ne de herhangi bir tedavi şekli uygulanıyordu. Birkaç defa hemşirelere sorduk, resmî tatil olmasından dolayı tek doktor varmış bizim alanımızla ilgilenen. Hem poliklinik hizmeti veriyormuş hem de yatan hastalara bakıyormuş. Öğle vaktinde doktorumuz teşrif etti. "Ekstra cerrâhî bir müdahale olmayacaksa ve sadece gaita kontrolü yapılacaksa biz bunu evde yapalım." dedik. Genç bir doktor hanımdı. Birilerini aradı ve çıkış verdi. Bu aşamaya kadar pil hâlâ Miray Sâre'nin içindeydi. Sabahleyin eşim tekrar röntgen de çektirmişti ama aşağıya doğru inip inmediğini bilmiyordu. E-Nabız'dan baktım göremedim. Sisteme yüklememişlerdi ki dünkü Ayten Bozkaya'daki röntgeni görebilmeme rağmen yine dünkü burada (Yüksek İhtisas) çekilen röntgeni göremiyordum. Demek ki Yüksek İhtisas'ta böyle bir sıkıntı da vardı. Neyse doktor çıkış işlemlerini yaparken röntgen filmlerini karşılaştırmış ve "Aşağıya doğru hareketlenme var. Siz evden kontrol edersiniz, kusma veya karın ağrısı olursa muhakkak hemen gelin." demiş. Çıkmadan önce lavman da yapılmasını istemiş. Neyse biz çıkıyoruz diye hazırlanırken lavman etkisini gösterdi ve Miray Sâre Hanım babasının parasının içine etti. Ama bunu öylesine çok istiyorduk ki zaten yeter ki pili çıkarsın da ona düzinelerce bez feda olsundu. :)

Evet, mutlu haber! Çıkış haberini duyan Miray Sâre Hanım doğal yollarla ufacık pili çıkardı midesinden. İlk fark eden de eşim oldu pili. Gaitasında pil aramaya da gerek kalmamıştı. Bembeyaz pil içinde kararmıştı. Mide enzimleri bu hâle getirmiş sanırım. Zaten pil bitik bir pil olduğu için de içimiz rahattı bizim. Sonuçta herhangi bir enerji yüklü değildi. İçimiz rahattı ama hastane ortamı insanı hasta ediyor. Rabbim tüm dertlilere deva versin şu mübârek günlerin hürmetine. 

O ilk acildeki doktorun söylediği gibi kimse bir şey demedi bize. Demek ki pilin yakması vs. de çok olağan bir şey değilmiş. Belki o da haklı olabilir, pil deyince ilk insanın aklına lityum veya alkali piller geliyor; ancak benim kullandığım piller ufacık ve çinko içerikli piller. 

Ha bir de şunu belirtmek isterim yazımın sonunda. Evinde oturan bir tek bizmişiz haberiniz olsun. Şu 2 günde gördüm ki herkes dışarıda ve bu ülkede tam kapanma vs. yok. Haberleri izleyenleri kandırıyorlar, haber vs. izlemeyen herkes de dışarıda herhalde. Ne polis kontrolü var, ne başka bir şey. O kadar hastane ile ev arasında mekik dokudum ama hiçbir ana arterde vs. polis yok ama trafik var. Mahalle geçişlerinde bari polis olur. Tam kapanma tedbirlerinin gevşekliğini benim gibi bir kere gören adam durur mu sonraki günlerde evinde? Bu pil yutma olayı ile ilgili Yavuz Selim Karakolu'na ifade vermeye gittim bugün ve orası daha bir başka memleket. Suriyelilere bayram gelmiş sanki! Sokakta her türlü seyyar satıcı mevcut ve insan trafiğinden araçlar hareket edemiyor. İstanbullular ve İstanbul'u bilenler için için şöyle tarif edeyim, İstiklâl Caddesi üzerinde araba ile ilerlemeye çalıştığınızı düşünün. Başka da bir şey demiyorum. Bu kalabalığın olduğu caddenin bir üstünde de polis merkezi var. 

Konu yine farklı noktalara geldi farkındayım. Biraz dağınık bir yazı oldu, kusura bakmayın. Bizim bayramımız bugünden başladı. Küçük bir sıkıntıydı belki ama söz konusu bebek olunca insan daha fazla endişe duyuyor. Neyse ki pilimiz çıktı ve normal hayatımıza geri döndük biz. Ha bu arada pili de saklıyorum. :) 

Tags:

Yorum Gönder

28Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Yahu Rehitucuğum nefesimi tutarak okudum yazını. Çok büyük geçmiş olsun. Bebeklikte maalesef görünmez ihmal ve kazalar olabiliyor. Bizimkisi de ilaç içerken genzine kaçmıştı. Morarıp, nefessiz kalmıştı, ödümüz patlamıştı. Sizin durumunuz için bir espri yapmadan geçemeyeceğim affınıza sığınarak. sizinki pili yutunca ona “pilli bebek” diyesim geldi😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilli bebeği ben de kulandım abi. :) Bundan sonra birkaç defa daha böyle çağırırız artık hanımefendiyi. :)

      Benzer bir genzine kaçma olayını biz de Kayra Eymen'de yaşamıştık abi, onu da iyi bilirim. Rabbim dermansız dert vermesin.

      Sil
  2. Çok geçmiş olsun. Bayağı sıkıntı çekmişsiniz. En azından sonu iyi bitmiş. Küçükler her şeyi yutabiliyor malesef. İyi bayramlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin, çok teşekkür ederiz Duygu Hanım.

      Sizin de bayramınız mübarek olsun.

      Sil
  3. Geçmiş olsun. Allah bir daha yaşatmasın. :)

    YanıtlaSil
  4. Çok çok geçmiş olsun, Allah'tan pilin içeriği zarar verici değilmiş. Ayrıca komşuluk kısmını pas geçmemek lazım, ne mutlu size böyle insanlar ile aynı apartmanı paylaşıyorsunuz:-) Şimdiden Ramazan Bayramınız mübarek olsun:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sezgin Bey. Gerçekten komşularımızdan yana çok şanslıyız.

      Sizin de bayramınız mübârek olsun.

      Sil
  5. Geçmiş olsun, hamdolsun çıkmış abi, Allah şifa versin.

    Tokat bile dışarıdaysa Bursa'yı hiç düşünemiyorum, tam açılınca hakkımızda hayırlısı...

    Hayırlı Bayramlar 🌙🌸 dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin.

      Hakkımızda gerçekten hayırlısı.

      Hayırlı, huzurlu bayramlar dilerim...

      Sil
  6. çok geçmiş olsun dostum. Allah a şükür sen iyi seneryo ile karşılaşmışsın... pil olayı çok tehlikeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleymiş kıymetli dostum, abim. (İsminiz çıkmamış ama.)

      Hayırlı bayramlar...

      Sil
  7. İnanır mısınız fitreleri ayarlarken bu kazaya kurban gittik ama eve gelir gelmez hemen hallettik fitre işini de. Mâli cihatımızı da yaptık Rabbim kabul buyurur inşallah.

    Biz de hastaneden geldiğimizden beri şu an aşırı dikkat ediyoruz.

    Sizin de bayramınız mübarek olsun Sn. Müfred.

    YanıtlaSil
  8. Geçmiş olsun abi, iyi ki bir sorun olmadan çıkmış. Evde küçük çocuk varken ne kadar dikkat etsek de her an her şey yapabiliyorlar. Tekrar geçmiş olsun abi.

    Ramazan bayramın da mübarek olsun abi, hayırlı bayramlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle kardeşim. Bir anlık dalgınlıkla her an her şey olabilir. Teşekkür ediyorum iyi dileklerin için.

      Sizin de bayramınızı tebrik ederim ailecek.

      Sil
  9. Öncelikle çok geçmiş olsun, mutlu haberi ilk paragrafta verdiğiniz için yazının devamını daha keyifle okudum :)

    Bebeklerde her gördüğünü ağzına sokma huyu pek çok zaman dert oluyor Allah'tan sizin sorununuzda ebat çok küçükmüş çok daha büyük cisimleri yutan bebekler görmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyleymiş Şefika Hanım. Bebek olmasalar da biz de hastanede iken anahtar ve 17 tane boncuk yutan çocuklara şahit olduk. Çok dikkatli olunmalı.

      Sil
  10. Çok geçmiş olsun. Büyük oğlum da babaannesini. Tansiyon ilaçlarını yutmustu da bir geceyi hastanede gecirdik ah bu çocuklar 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklara çok dikkat etmek gerekiyor gerçekten Derya Hanım. Bizim kız abisinden beter çıktı. :)

      Sil
  11. Sevgili recep şimdi gördüm yazını, çok büyük geçmiş olsun. Cocuklu hayat böyle işte, heran tetikte olmayı gerektiriyor, bir de en nihayetinde biz ebeveynler yasanilanlardan ders çıkarmış oluyoruz. Bekleme sürecindeki o kaygı, endişe, cok zor. Neyse ki minik ucuz atlatmış, allah korusun miniklerimizi, uzaklıklar sevgiyle kucaklarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. *ufaklıkları sevgile kucaklarım

      Sil
    2. Çok teşekkür ederiz Bigudili Anne. Her şey bir anda oldu evet neyse ki ucuz atlattık. Aldığımız dersler bizi yetiştiriyor işte böyle böyle. Sevgiler selamlar...

      Sil
  12. Bebişe geçmiş olsun. Dikkatli olmak lazım.

    YanıtlaSil
  13. Çok geçmiş olsun. Bayağı sıkıntı çekmişsiniz. En azından sonu iyi bitmiş. Küçükler her şeyi yutabiliyor malesef. İyi bayramlar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz. Daha dikkatli olmamız gerekiyordu. Geçti çok şükür...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!