Bir Ay Meselesi!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
19

Hacel Obası isimli türküyü benim yaşımdaki çoğu kişi bilir sanırım. Okul yıllarında müzik derslerinde zorunlu gibi bir şeydi sanırım bu türkü. Kulağım oralardan aşina bu türküye ancak yanlış biliyormuşum ben. Türküde geçen "Ay da doğdu göremedim yar seni." kısmını ben her seferinde "Aylar oldu göremedim yar seni." şeklinde idrak ediyordum; geçenlerde bir vesile ile doğrusunu öğrendim. 

Bazı türkücüler ise o kısmı "Ay da geçti göremedim yar seni." şeklinde almış. Anonim bir eser olduğu için tam doğrusu nedir bilinmiyordur diye tahmin ediyorum. Şarkı sözlerinin yanlış anlaşılması da her zaman olan şeylerdir zaten. Sizin doğrusunu sonradan öğrendiğiniz şarkı sözleri var mı peki?

Türküden bahsetmişken aşağıya da ekleyeyim bari:


Ay, yıldızlar vs. romantiklik alametlerindendir. Romantikliği çağrıştırır en azından. Birkaç gündür oynadığım mobil İsim Şehir oyununda da zaman zaman çıkıyor romantik şeyler sorusu. Oradan esinlendim de yazı kısa kalmasın diye sıkıştırdım araya. :)


Durun aslında daha bitmedi konumuz. Ayı herkes sever ama aşırı derecede sevenlere selenofil deniyormuş. Bunu da yeni öğrendim. Onlarınki sevgi değil artık hayranlık gibi bir şey. "Ay düşkünü" terimi daha uygun bence. Bu terimin kökeni Yunan mitolojisindeki Ay Tanrıçası Selene'ye dayanıyor. 

Peki siz ayı sever misiniz? Ayı herkes sever aslında ama aya düşkün olanlar kimler? Var mı aramızda selenofil olan? Bundan sonra bol bol kullanalım bu terimi de entelektüel sansınlar bizi. :) Hayırlı, sağlıklı  ve huzurlu akşamlar diliyorum. 

Yorum Gönder

19Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Hacel Obasını ben de yanlış biliyormuşum demek. :) Benim yanlış anladığım çok şarkı türkü var. Bir tanesi Buruk Acı şarkısı. "Hangi kapıyı çalsam karşımda buruk acı." Ben sondaki sözü burukacı sanıyor, galiba buruka diye bir müzik aleti var onu çalan kişiyi kastediyor diyordum. Hayal gücüm müthiş. 😃
    Dolunayı izlemeyi severim de çok düşkünlüğüm yok aya, yine de güneşten fazla ayı severim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O şarkıyı bilmiyordum az önce dinledim. Öncesindeki "hancı"dan dolayı öyle düşünüyormuşsunuz demek ki. :)

      Yorumlarınızı esirgemediğiniz için çok teşekkür ederim Duygu Hanım.

      Sil
  2. Aynen ben de, "Aylar oldu" diye anlıyordum. Dahası, türkünün ismini "Hacer Ovası" olarak dinledim yıllarca. "Zap Suyu Derin Akar" türküsünde geçen "Yâr sinem mi" kısmını da, "Yasin emmi" sanıyordum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O türküyü de şimdi dinledim ve gerçekten Yâsin Emmi anlaşılacak şekilde geliyor ses. :)

      Sil
  3. Ayy ne severim bu türküyü. Yıllardır dinleyip ben de sizin gibi yanlış anlıyormuşum meğer :) Neyse diğer kısma geçip, tam bir Selenofil olduğumu anlamış oldum.
    Nasıl ,entelektüel görünüyor muyum ordan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EntelSelenofil koyun bundan sonra rumuzunuzu :)

      Bu şarkıyı doğru anlayan çok da yokmuş demek ki. :)

      Sil
  4. Demek ki :) Rumuz da süper oldu :)

    YanıtlaSil
  5. Nazlı Öksüz güzel söylemiş Hacer obasını,eskiden çok dinlerdim THM,TSM..80'li yıllarda çalışırken hep dilimize dolanırdı,aklımıza hangisi gelirse söylerdik.. Selenofili hiç duymamıştım,evt ay düşkünü daha uygun gibi..Ay konusunda "aya çok bakarsanız,çok kıllı olursunuz" diye bir rivayette var,ayın ışıkları,insandaki kılı etkielyen hormanları harekete geçiriyormuş,tabii ne kadar doğru bilemiyorum,rivayet böyle..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aya çok bakanın çok kıllı olacağı sadece bir rivayettir diye düşünüyorum. Yazıma farklı bir boyut kattı ama. :)

      Sil
    2. Sanmıyorsam o rivayet dolunay için söylenmiş olabilir..Dolunay zamanlarında ayın ışığı çok parlak olur ve biraz kanlı şeklinde görülür. Hollywood filmlerindeki kurt adam,vampir giib filmlerde de dolunay zamanlarında,onların insan kılığından kurtadam ve vampire dönüştükleri tavsir edilir..Yani rivayet,hollywood filmlerine yansımış gibi görülüyor.. :))

      Sil
    3. Ertuğrul Bey tezinizde çok haklısınız. Kurt adam efsanesini hepimiz biliyoruz. Yine de ayı çok sevenlerin zamanla tüylü bir ayıya (affınıza sığınarak kafiyeden dolayı tercih ettim, hakaret içermez) dönüşmesini kimse konduramaz sanırım benim gibi. :)

      Sil
    4. Evet aynen,o da mümkün..😊

      Sil
  6. Demek ki herkes bir yanlış anlama içerisindeymiş senin suçun değil :) evet yaşlı bir vatandaş olarak biliyorum bu türkiyü video eklemen de güzel olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Ayın sihirli bir gücü var. Dolunayda hiç uyuyamam ben 🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa bak bunu bilmiyordum. Sizin gibi başka insanlar da var mıdır peki Derya Hanım?

      Sil
  8. Orta Doğu müziğini seviyorum, kabilemiz buna gambus müziği diyorum. Endonezyaca kullanarak gambus ile şarkılar yapan özel bir grup bile var

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!