@rehitublog'da Bu Hafta Paylaştıklarım - 2

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
22
Bu yazı dizim çok ilgi çekmedi sanki ama ben yine de devam edeceğim. Süreklilik başarıyı getirecektir herhalde. :) Bir de bloglardan iyice kopuyorum gibi hissediyorum. Bende de hata var tabii ki. Eskisi gibi blog ziyaretleri yapmıyorum. Bunu bir an önce düzene sokup eski blog dostlarımı ziyaret ederek onların gönüllerini almalıyım. 

Bu yazı dizimde her hafta sosyal medyalardaki yeni hesabım @rehitublog'larda paylaştığım içerikleri burada da paylaşıyorum. Bu henüz ikinci hafta. Aslında pazar günleri paylaşma niyetim vardı ancak bugün de tatil olunca bugüne sarktı. Bu vesile ile 30 Ağustos Zafer Bayramımızı da tebrik ediyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Umarım bir daha savaşlar yaşanmaz ve biz tekrar zaferler kazanmak zorunda kalmayız.

Gelelim şimdi içeriklerimize...

Kana Kırmızı Rengini Veren Madde Nedir?


@rehitublog Kana kırmızı rengini veren madde hangisidir? #yayilanbilgi #biryaşımadahagirdim #rehitublog ♬ orijinal ses - rehitublog

Videodaki arkadaşları küçümsemek değil amacım ancak gerçekten bazı konularda çok cahiliz. Buna ben de dahilim. Hiçbir konuyu tam olarak öğrenmiyoruz ama o konuda ahkam kesmeyi çok seviyoruz. Özellikle dînî konularda bu böyle. Adam ne seyahatte ne de normal zamanda namaz kılmıyor ama seferî olunca Hanefî mezhebine göre 4 rekatlik farz namazları 2 rekat olarak kılınması hakkında yorumlar yapıyor. Neymiş efendim bu devirde 90 kilometrelik yere 1 saatte gidiliyormuş da vs. vs. 

Akıllı insan her konuda yorum yapmaz. "Bilmiyorum" diyebilmek de büyük bir erdemdir. Herkes her şeyi bilmek zorunda değil evet ama genel kültür için her şeyden azıcık bir şeyler bilinse (çok biliyormuşçasına ahkam kesilmese) harika olmaz mı?

Ha bu arada üstteki sorunun cevabı videonun sonunda var. :)

Tam yerine denk geldi harika oldu. Aşağıdaki paylaşımı da yapmıştım bu hafta:


***---***---

Bu haftaki diğer iki paylaşımım ise ekonomik temelli paylaşımlardı. 

Krediler ve Yumurta Meselesi

Eskiden kredi çekmek ve kredi sahibi olmak çok zordu. Günümüzde ise bankalar kredi verme yarışında. İnsanlar da bankaların kendisine güvenip de verdiği kredi miktarlarının çokluğu ile övünüp, kredi kartlarının çeşitliliği ile cüzdanını şişirir hâle geldi artık. Ben de aynı durumday(d)ım maalesef. Geçenlerde durumun vahametini bir kez daha anlayınca kredi kartlarımı iptal ettirdim. Sadece bir tane bıraktım ki internet alışverişlerinde vs. lâzım olduğunda kullanırım diye. Cüzdanım bir anda hafifledi. Aşağıdaki tabloda 2020 ile 2021'in kredi artış miktarlarının kıyaslamasını göreceksiniz. 


Enflasyon dediğimiz canavarı bile sollamış kredilerdeki artış ancak o baz alınan enflasyon kime göre olan enflasyon acaba? TÜİK'e göredir muhakkak ama vatandaşın enflasyonu TÜİK'in ortaya koyduğu tablodan çok çok daha vahim. Burada felaket çığırtkanlığı yapmıyorum ki zaten akl-ı selîm kişiler bunu rahatlıkla görebiliyor.

En basitinden yumurta meselesi. Geçenlerde bizim mahallemizdeki yerel zincir marketlerden Akuğur'a gittim. 30'lu yumurtanın fiyatı 40 liranın üzerindeydi. Öyle organik morganik de değil hani. Bildiğimiz en çok satılan 3 numaralı koddan. Dün akşam da oturdum bununla ilgili bir araştırma yaptım. Ortaya çıkan sonuç aşağıda:


Bizim buradaki üç harfli zincir mağazalardan Şok'taki fiyatlar ile Almanya'daki aynı konsept marketlerden Aldi'nin fiyatlarını karşılaştırdım. Adamlar 1500 birim paraya bizden en az 3 kat daha fazla yumurta yiyor. En az 3 kat dememin sebebini üstteki görselden anlamışsınızdır zaten. Gerçekten Türkiye'de enflasyon çok çok fazla yükseldi. Her şey ateş pahası. Paranın bir kıymeti kalmadı artık. Her geçen gün daha da kötüye doğru bir gidiş var. Yabancı medya da bu durumu haberleştiriyor. 1,5 milyon dolarlık Porsche araba, Türkiye'de neden 6 milyon dolar diyorlar. Neden olacak vergilerden dolayı. :(

Neyse, çok fazla moral bozmayayım. Umarım her şey tez zamanda düzelir. Bu olay, hükümetlik bir şey de değil. Bir başkası gelse de kısa sürede bir şey değiştiremez. Çözümü bende yok. Umarım devlet erkanının bir çalışması vardır ekonomik istikrarla ilgili. 

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.
Tags:

Yorum Gönder

22Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ben de şehitlerimize Allah' tan rahmet diliyorum.
    İnsan bilmediğinin farkında olmalı. Bilmediğini söylemek sallamaktan daha mantıklı tabi. En azından kötü duruma düşmemiş oluruz. Gerçi insanımızda bilmediğini söyleyeni de kınayan, ayıplayan bir yan var. Ahkam kesmeyi çok seviyoruz.
    Ekonomi konusunda herkes hemfikirdir zaten. İnşallah düzelir bir şeyler.
    Paylaşımlarınız güzel bence. Reklamlar araya girdiği için okumayı biraz zorlaştırıyor ama. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağzı olan konuşuyor, her kafadan bir ses çıkıyor, o konuda haklısınız.

      Reklamlardan pek bir şey kazandığım yok ancak sanki reklamlar görsel zenginlik katıyor gibi geliyor bana. :)

      Sil
  2. Buralarda değildim seriyi pek görmedim; ama seviyorum böyle paylaşımları. Sizin yumurta paylaşımı aklıma Twitter'da bayağı konuşulan silgi olayını getirdi. Hani sınavlarda dağıtılan orta boy silgi. Neredeyse 10 TL olmuş. Şimdi çocuk olup sürekli silgimi kaybetseydim herhalde aileden aforoz edilirdim :D Ben de şunu paylaştım görünce...
    "Bunu diyeceğim hiç aklıma gelmezdi ama demek zorundayım. Silgi almak sınıfsaldır".

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okul alışverişlerine henüz başlamadık. Twitter'da ise denk gelmedim. Denk gelseydim ben de muhakkak müdahil olurdum böyle bir konuya. Oğluma yanlış yapmamayı öğretmem gerek. :)

      Sil
  3. Siz ve Türkiye'deki dostlarınız her zaman iyi durumda olun, ülkemiz ekonomisi eskisi gibi yeniden düzelsin.

    YanıtlaSil
  4. yaaa, yazını okumadan önce iki dakika bekledim reklamların açılması bitsin de yazıya gelebileyim diye :) bugünlerde kredi, borç filan aman aman hiç zaman değil, tehlikeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten o kdar fazla mı çıkıyor reklam ya? Google'a güveniyoruz otomatik reklam seçeneğini aktif ediyoruz ama. :)

      Sil
  5. Bom dia. Infelizmente a economia brasileira não está funcionando boa.

    YanıtlaSil
  6. You have interesting info , and the loan thing especially is interesting! Nice to discover your blog!

    YanıtlaSil
  7. Paylaşımlar güzel ve eğlenceli, devam edilebilir. Başlığı ilgi çekici yapabilirsin belki. rehitublogda bu hafta öne çıkanlar veya en çok beğenilenler gibi olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz o kadar fazla paylaşım ve takipçi yok, o yüzden o şekilde bir sınıflandırma yapmam da çok mümkün değil. Öneriler için teşekkür ederim.

      Sil
  8. Bilmiyorum demek aslında çok ferahlatıcı. Cehalet mutluluktur bazen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Onun dayanılmaz hafifliği bazen çok iyi geliyor insana. :)

      Sil
  9. Bazen durduk yere ümitsizliğe düşüyorum, acaba durduk yere değil mi ?

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!