Kargalar Kaç Yıl Yaşar?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
44
Bu yanlış bilgi nereden oturdu ve böylesine popülerleşti bilinmez ancak nedense hepimiz kargaların 150 - 200 yıl yaşadığını öğrenmişizdir bir şekilde. Genel kültürümüz millet olarak çok yüksek değil esasında ancak bu soruyu kime sorsan herhalde %90 oranında 150 - 200 yıl cevabını alırsınız. Bu bilgiyi kim yaydıysa helal olsun. İyi iş çıkarmış. :)

Tabii ki bir kişi yaymadı, araştırmayı sevmeyen bir millet olduğumuz için öğrendiğimiz bu "ilginç" bilgiyi herkese yaymak için herkes elinden geleni yaptı. Ben dahi birkaç defa bu yanlış bilgiyi telaffuz ettiğimi hatırlıyorum. Geçenlerde radyo dinlerken öğrendim doğrusunu ve sizlerle paylaşmak istedim. Ata DEMİRER de bir skecinde şöyle demişti:

"O kargalara da çok gülüyorum ben, böyle tellerde tünüyorlar gelene geçene sataşıyorlar. Böyle şapkanı alıp gitse, küfür de edemezsin... Biliyorsunuz, kargalar 200 sene falan yaşıyorlar, küfretsen hayvan diyecek: 'Ben senin dedenin dedesini bilirim, Dünya Harbi'nde çarpıştım ben.', aman diyeyim, dikkat etmek lazım."

İlgili skece ait videoyu da burada paylaşalım tabii ki. :)


Ata DEMİRER'e bir suç bulamayız o da bizim gibi yanlış bilgi kurbanı. Sadece o değil ki karikatürlere bile konu oldu bu yanlış bilgi:


Özer AYDOĞAN tarafından çizilen bu karikatürden hiçbir kazancım yoktur. :) Sahi ne oldu bir ara karikatürcüler bloglara vs. dava açıyordu karikatürlerimizi yayımlıyorlar diye? Duruldular mı arkadaşlar?

Neyse biz konumuza dönelim. Kargalar sanılanın aksine 150 - 200 yıl yaşayamaz. Bugüne kadar tespit edilebilen en uzun yaşayan karga 40 yıl yaşamıştır. Amerika'da birileri kargalarının 59 yıl yaşadığını iddia etmiş ancak otoriteler bunu kabul etmiyor sanırım. Normal bir karganın ömrü ise 10 - 15 yıldır. Bazı türler 4 - 5 yıl bile zor yaşarlar. Bir karga türü olan kuzgunlar ise 15 - 20 yıl yaşayabilmektedir. Ne diyelim Allah hepsine sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür versin. :)

Kargalar çok zeki hayvanlardır. Bazen yaramazlık yapıp meraklarına yenilerek bir şeyleri aşırdıkları da vâkidir. Ses taklit etme yetenekleri de üst düzeydedir. 

Ben yazımı burada noktalandırıp bu konunun uzmanı olan iki blogcu arkadaşımı mimliyorum. Belki onların da bu konuda söyleyecekleri vardır. İkisi de önceki hayatlarında kargalarla haşır neşir olmuş kişilermiş. :) Birisi Adam Karga, diğeri ise Ben Kuzgun.

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.

Yorum Gönder

44Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Evet bu yanlış bilgiye babam ısrarla itiraz ediyor, ben ondan dolayı doğrusunu biliyordum. Babam da bir belgeselde dinlemişti, ancak çok sık karşısına çıktığı için ısrarla düzeltiyor. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takıntılı biri herhalde benim gibi. Böyle konularda hataları düzeltmek çok hoşuma gider, etrafımda bu yüzden Doğrucu Davut olarak bilinirim.

      Sil
  2. Ben bunu duyduğumu hiç hatırlamıyorum. Belki duyduysam da unuttum. :) Örnekler ilginçmiş, duyduğumuz şeyleri hemen kullanıyoruz gerçekten. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bilgileri hemen kullanmıyoruz aslında bence. İlginç ve prim getirecek bilgileri kullanıyoruz ki onlar da bazen böyle yanıltıcı olabiliyor.

      Sil
  3. Aaa valla ben de 150 200 yıl yaşıyor zannediyordum. Annem söyler hep. Şimdi siz böyle deyince araştırdım anca :D Anneme bu yeni haberi vereyim öyleyse, teşekkürler :)

    www.kayipfisilti.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annenize üstte Müfred Hanım'ın aktardığı hâliyle de anlatabilirsiniz. :)

      Sil
  4. Sayende yanlışımız düzeltmiş olduk Recep Bey. Çok teşekkürler😊🤚

    YanıtlaSil
  5. Araya video ekleyerek, ne güzel bir renk katmışsınız yazıya.. Benim bir fikrim yoktu aslında, hem öğrenmiş oldum hem de biraz güldüm sayenizde 🙃
    Teşekkürler paylaşım için🦋

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıdan keyif almanıza sevindim. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  6. Kargalara saygı duyduğumu söylemem lazım, bahçedeki ceviz ağacına tüneyip uyumaları da hep hoşuma gitmiştir. Bakışları biraz ürkütse de severim onları. 200 yıl ömür olayını ben yeni duyuyorum. Karikatüre de çok güldüm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki size kadar ulaşmamış bu yanlış bilgi :) Şanslı kişilerdensiniz...

      Sil
  7. Farkınızı ortaya koydunuz Müfred Hocam. Belgesel tadında bilgiler verdiniz, teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  8. I hope you understood what I mentioned in this post. :)

    YanıtlaSil
  9. vay be kargalar bu kadar uzun mu yaşar. yeni öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
  10. Ben de ilk kez duydum :))

    YanıtlaSil
  11. Kandırılmışız hiç araştırmayarak. Araştırmadığımız için; Utandırırken öğreten bir yazı olmuş.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  12. Evet bu yanlış bilgiye babam ısrarla itiraz ediyor, ben ondan dolayı doğrusunu biliyordum.

    YanıtlaSil
  13. 40 yıl da iyiymiş. Kargaları çok severim ☺️

    YanıtlaSil
  14. Daha öncesinde bilmiyordum öyle bir bilgiyi. Şimdi doğrusunu öğrenmiş oldum:) Ata Demirer videosu gülümsetti beni:)) Çok güzel, keyifli bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı beğenmeniz çok sevindirdi beni. İyi akşamlar...

      Sil
  15. Ben de bilmiyordum öğrendiğimiz iyi oldu..En fazla 40 yılmış demek ki..Emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vesile olduğum için mutlu oldum, teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  16. Bilmiyordum fakat öğrenmek hoş oldu. Karikatürde komikti :D Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Böylece yeni bir şey öğrendik sayenizde :) 40 yıl da fena değil hani..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatsın kalksın dua etsin 40 yıl için, öyle değil mi? :)

      Sil
  18. Aslında uzun ömürlü olduklarının galat-ı meşhur bir hale gelme sebebi bilge bir kuş olarak tanınması olabilir. Neden böylesi yanlış bir bilgi ile büyüdük hiç bilmiyorum :) Bu arada karikatür olayları çok duruldu sayılmaz. Paylaşmamak en iyisi ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karikatür olaylarında bildiğim kadarıyla birkaç karikatürist buradan nemalanma peşine düştü sadece. Özer Aydoğan onlardan biri değil diye biliyorum ama.

      Sil
  19. Emeğine sağlık yeni bir bilgi öğrendik sayenizde. Şimdi bu kargaların uzun yaşadığına dair ilk yalanı kim söylemiş onu bir araştırmam lazım müsaadenizle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulabilirsen bizimle de paylaş üstad. Yalan yazan tarih utansın!

      Sil
  20. Sayenizde doğruyu öğrendim ben de;)

    YanıtlaSil
  21. Bu bilgiye karşı çıkıyorum abi. Kargalar 150-200 yıl yaşar. Kargalar üstüne oyunlar oynanıyor :) Büyük resmi görelim.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!