Tripofobik misiniz?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
23
Bugün sizlerle ilginç bir bilgi paylaşacağım. (Evet, evet bunu genelde de yapıyorum zaten. Daha fazlasını @rehitublog kullanıcı adı ile tüm sosyal medya hesaplarımda da bulabilirsiniz.)

Tripofobiye geçmeden önce daha önce blogumda da yer verdiğim pagofobi, frigofobi ve agorafobi terimlerine de göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Bazı fobiler gerçekten çok ilginç gelebiliyor. Eskiden çocukken ve gençlik dönemlerindeyken birbirimize çok sorardık "Hobileriniz nedir, fobileriniz nedir?" diye. Fobi deyince ilk akla gelen genelde yükseklik korkusu veya herhangi bir hayvandan korkmak falan olurdu. Yaşadıkça öğreniyoruz ki değişik değişik korkular var ve bu korkuların da belli bir adı var. Biz bu adları çok da bilmiyoruz bence. 

Gelelim şimdi tripofobiye...


Delikli veya gözenekli nesnelerden korkma durumuna deniliyor tripofobi diye. Biraz daha açıklayacak olursak: Tripofobi, yan yana kümelenmiş küçük küçük deliklerden kaçınma, korku veya tiksinme durumuna verilen fobik bir durumu ifade etmektedir. Tripofobiyi tetikleyebilecek nesnelere örnek olarak yüzeyi delikli kabuklar, herhangi birinin cildinde bulunan gözeneklerin yakından görüntüsü verilebilir. İnsanlar fobilerini tetikleyici nesneler gördüklerinde şiddetli korku, mide bulantısı, kaşıntı, terleme, titreme ve hatta panik atak gibi belirtiler yaşayabilirler. Yaygınlığı net olarak bilinmemekle birlikte, bazı araştırmalar tripofobinin oldukça yaygın olabileceğini göstermektedir.

Siz de var mı acaba böyle bir korku merak ettim.

Yenilebilir En Büyük Mantar



Üstteki mantar ile Zambiyalı bir aile birkaç gün boyunca doyuyormuş. Telegram kanalımda paylaşmıştım. Burada da paylaşmak istedim.

Anı Yaşa!



Anı yaşa evet ama Rabbin rızâsına muvâfık olacak şekilde yaşa. Hastalanınca veya yaşlılıkta her şey için geç olmuş olabilir. 

Milwaukee Packout



6 aydan beri Milwaukee ürünleri ile yatıp kalkıyorum. Gerçekten çok kaliteli ürünler. Makineleri vs. çok iyi ama benim en çok hoşuma giden tarafı Milwaukee Packout sistemler oluyor. Adamlar bir şantiyedeki tüm ihtiyaçları analiz etmişler ve ustaların işini kolaylaştırmak için her şeyi yapmışlar. Milwaukee Packout, Milwaukee tarafından geliştirilen taşıma ve depolama çözümlerine verilen bir ad. Bu sistemle üstteki fotoğrafa gördüğünüz gibi 100'den fazla kombinasyon oluşturabiliyorsunuz. Ustalar daha iyi anlar tabii ki bahsettiğim şeyi. 

Bendeki Milwaukee aşkı, Milwaukee ürünlerin satışını yapmamla başladı. Eli alet tutan bir adam değildim esasında ama her geçen gün bir şeyler öğreniyorum. Milwaukee ürünlerini paylaştığım Instagram kanalıma da abone olabilirseniz sevinirim. 

Siz yoksa hâlâ Milwaukeelendiremediklerimizden misiniz?


Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.

Yorum Gönder

23Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. korku veya tiksinti olmuyor bende, ama bakamıyorum bazen böyle şeylere
    mantar güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  2. sessiz gemi arkadaşımızda var bu fobi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmış mıydı sanki zamanında bu konu ile ilgili bir şeyler? Anımsıyorum sanki de...

      Sil
  3. Ben de yokmuş şu an anladım :D Bazı fobileri duyunca çok şaşkınlık duyuyorum, küçümsediğimiz birçok şey insanlara farklı yansıyor. İsimleri de bayağı bir değişik oluyor fobilerin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Latin kökenli isimler konuluyor tıbbî terminoloji olduğu için. Dediğiniz gibi biz o hissi bilmediğimiz için şaşkınlık yaşıyoruz evet.

      Sil
  4. Mağaralarda yaşayan eski insanlar, mağaraların deliklerinden içeri giren vahşî ve zararlı hayvanlardan, böceklerden korktukları için, nesilden nesle gen yoluyla delik korkusu (tripofobi) rahatsızlığı ortaya çıkmış. Böyle biliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Fobi ismini hiç duymadım:) Ayrıca içeriği de gerçekten ilginç ve var mıdır acaba bu fobiye sahip insanlar?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varmış evet Sezgin Bey. En azından Sessiz Gemi ismiyle ma'rûf blogcu arkadaşımız buna örnek teşkil ediyor.

      Sil
  6. Bir de dediğiniz gibi nelere fobi denir nelere denmez acaba? Kapalılık ne kadar bir kapalılık olmalı. Havlayan köpekten korkmak mı yoksa her geçen köpekten tırsmak mı fobidir?

    Farklı bir açı kattınız olaya. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Ağğ! Delikler ve ismini dahi bilmediğim birçok korku. Bir arkadaşım çıplak ayaktan korkuyordu. Dünya bizi her zaman şaşırtacak birilerini karşımıza çıkarabiliyor.

    YanıtlaSil
  8. bu fobi türünü yeni duydum ben de yok:)

    YanıtlaSil
  9. Bu fobiyi bilmiyordum, yeni duydum. Çok çeşitli fobiler varmış. Ben kapalı yerde kalamam asla ve yükseklik korkum var. Bir de akşam evde tek kalırsam televizyon geç saatlere kadar açık kalacak ve en az iki odanın ışığı. Bunlar o fobinin içinde onu bilemedim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benzer bir taktiği ben evde yoksam eşim de uyguluyor. Televizyon açık kalmaz da ışıklar açık kalır sabaha kadar. :)

      Sil
  10. Mantar çok güzelmiş. Delikli ürünler fobisi ilk defa duydum, ilginç:) Son paylaşımımda sizin de linkinizi verdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen geliyorum yazınızı incelemeye. :)

      Geç oldu biraz ama...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!