Türk Milleti'nin Eksiklikleri

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
39
Kim ne derse desin her geçen gün her alanda büyük bir yozlaşma yaşanıyor. Kültürel anlamda, dinî anlamda vs. vs. Eskiden her halinden övgüyle bahsedilen o yüce, necip Türk halkından ara da bulasın artık. Bazı güzel hasletlerimizi doğuya, bazılarını ise batıya kaptırdık. Bir kısmı da bizden alındı ve semaya çekildi. 

Başlığın ne olması gerektiği konusunda da açıkçası tereddütte kaldım. Eksiklik deyince sanki "hakaret" gibi algılanmasını da istemem açıkçası ancak daha iyi ifade edebileceğim bir kelime bulamadım. Aklıma gelen diğer bir başlık ise "Türk Milleti'nin Topluca Alması Gereken Eğitimler" oldu. Eskiden roman başlıkları vs. çok uzun olurmuş. Bu iki başlığı birleştirip böyle bir şey mi yapsaydım keşke? :)

Neyse; dönelim şimdi konumuza. Ben kendimce tespit ettiğim bu eksiklikleri alt başlıklar hâlinde buraya yazacağım. Sizler de yazının sonunda kendi tespitlerinizi yazarsanız sevinirim. 

Asansör Kullanmayı Bilmiyoruz.

Bu yazıyı aklıma getiren eksiklik buydu zaten. Maalesef Türk milleti olarak asansör kullanımında ciddi sıkıntılarımız var. Genci yaşlısı, okumuşu cahili, kentlisi köylüsü, erkeği kadını bu eksiklikten nasibini almış durumda. 

Geçtiğimiz iki hafta boyunca Bursa Şehir Hastanesi'ne elektroterapi için gittim. (Bu arada belimde fıtık var. Elektroterapinin faydasını gördüm ancak henüz tam olarak iyileşmedim. Tavsiyesi olanlar var mı?) Her gün nizami olarak aracımı kapalı otoparka koyuyorum ve sonrasında 2 kat yukarı asansörle çıkıyorum. Asansördeki temel kural şudur: 

Gideceğin yönün tuşuna basarsın asansörü çağırmak için. 

Ama bizde öyle mi? Tabii ki hayır. Hem tüm tuşlara basılır; hem de ilk gelen asansörün gidiş yönüne bakılmadan binilir ve tüm katlarda dura kalka, ine çıka hedefe ulaşılır. Bunun sonucu olarak da hem asansör hizmeti verimli bir şekilde verilemez (alınamaz), hem de gideceğin yöne çok çok daha geç varırsın. 

Bununla ilgili 5 yıl önce Asansör Kullanma Kılavuzu yayımlamışım. Kimse de okuyup feyizlenmemiş mi ya hu! :( Kılavuzun üstüne tıklayıp okuyun ve paylaşın lütfen.

Otopark Kültürümüz Yok.

Bunu da yine Şehir Hastanesi günlerimden esinlenerek yazmak istedim. Hastaneye gelen insanlar ya bilgisizlikten ya da çok af edersiniz kendilerince akıllılıktan ama bence enayilikten araçlarını otoparklara koymaktansa yol üstüne, kaldırımlara koymayı tercih ediyorlar. Tam emin değilim ancak Bursa Şehir Hastanesi'nin kapalı otoparklarında LPG kısıtlaması da yok. Kapalı otoparkı bu yüzden tercih etmemiştir diyeceğim ama o da değil çünkü açık otoparklar da boş oluyor çoğu zaman. Hatta bazıları hastane bahçesine de girmeyip araçlarını hastane dışına bırakıp yürümeyi tercih ediyorlar. Onlar da sanırım otoparkları ücretli mi sanıyor, nedir anlamadım açıkçası. 

Bizim sitede de benzer durum var. Otoparklar yetersiz diye ortak alanları da açtılar. İnsanlar kendilerince uyanıklık yapıp kapısına en yakın yere çekiyor aracını. Yaz gününde çocuklar oynar mı, onları kısıtlar mıyım diye düşünen yok. Kul hakkını zaten düşünen yok. İki adım fazla adım atmaktan eriniyoruz maalesef. 

Dün mahallemize yeni açılan kapalı pazara gittik. Oraya da ne güzel kapalı otopark yapılmış pazarın altına. Pazarın dışında herkes yer kapmaca oynarken ben oraya indim. Otopark bomboş. Bir bölümünü evet pazarcıların araçları kaplamış ancak yine de 50 araçlık daha yer vardı rahat. İnsanlar dışarıda kornalarla birbirini taciz ederken ben indim direkt pazarın ortasına da çıkış yaptım. Nereden baksan güzel hizmet. Teşekkürler Yıldırım Belediyesi, teşekkürler Oktay Başkan! Bu arada bahsettiğim yeni kapalı pazar, mahallemizin pazarı yani Millet Kapalı Pazar Alanı.

Selam Sabah Yok.

En büyük eksikliklerimizden biri de maalesef bu. Gülümsemenin sadaka olduğunu belirten bir dinin mensubu olarak; "Selamı yayınız." diyen bir peygamberin ümmeti olarak bu ayıp bize yeter de artar bile! 

Hani bir şeyler desem batı hayranlığı diyecekler ama maalesef o gavur Avrupa'da insanlarda selam da var, tebessüm de var. Hem de tanımadıklarına karşı var. Bizim gibi birbirlerine karşı somurtkan değiller. Selam verirsek borçlu çıkarız diye düşünmüyorlar. Hani yazımın başında dedim ya bazı güzel hasletlerimizi batıya kaptırdık diye. İşte bu, onlardan biri. 

Kağıt Havlu Kullanmasını Bilmiyoruz.

Son gelen zamlardan sonra artık yavaş yavaş görmekte zorlansak da hâlâ daha kamuya açık alanlarda kağıt havlu hizmeti sunan camiler, işletmeler vs. var. Hacı abim abdest alıyor, sonrasında yüzü için 3 tane, kolları için 3 - 5 tane, ayakları için 3 - 4 tane derken, son olarak da kalan küçük tanecikler için de 1 - 2 tane kağıt havlu kopararak hem başkalarının da yararlanacağı kağıt havlu hizmetini azaltmış oluyor hem de israf ediyor. 

Peygamber Efendimiz'in "Irmak kenarında da olsanız abdest alırken israf etmeyiniz." hadîs-i şerîfi hiç aklına gelmiyor. Nasılsa beleş diye bol bol koparıp kullanıyor. Ya hu bana kağıdın kalitesine ve büyüklüğüne göre en az 2, en fazla 4 parça kağıt havlu yetiyor. Bu imkanları bu şekilde har vurup, harman savurursak yakında kıtlık geldiğinde ne yapacağımızı bilemeyiz. 

Dertli olduğum konulardan biri olduğu için 6 sene önce de Kağıt Havlu Kullanım Kılavuzu yayımlamıştım. Ona da bir bakınız lütfen. Şaka maka her konuya bir yazı yayımlamışım neredeyse. Hem de kılavuz! :)

Yol Ver Levhasını Tanımıyoruz.

Maalesef bu da büyük bir sorun benim için. Kavşaklara yaklaşırken herkes aşağıdaki işareti görüyordur. Tanıştırayım bu işaretin anlamı "yol ver!"



Maalesef özellikle eski şoförler arasında yaygın bir yanlış bilgi var. Aslında yanlış değil ama uyguladıkları yer yanlış. Eski şoförlere sorsanız kavşakta geçiş üstünlüğü kimdedir diye, sağdan gelen araçtadır derler. Yanlış! Geçiş üstünlüğü kavşağa girmiş olan araçtadır. Kavşağa yeni girecek arkadaşa üstteki ters üçgen vardır ama maalesef bizim ülkemizde uyan sayısı çok fazla yok. Balıkesir'de şehir merkezinde bu kural oturmuş ama. İnsanlar kavşaktaki araçlara yol veriyorlar. Başka yerlerde kavşağa araçlar o kadar hızlı geliyor ki ben kuralı bilmeme rağmen bir kazaya sebebiyet vermemek için durmak zorunda kalıyorum. Tam tersi de olabiliyor. Adam kavşağın içindeyken ben kavşağa yaklaşıyorum. Adama yol veriyorum ama adam yanlış bilgisini o kadar kanıksamış ki o benim geleceğimi düşünerek yol veriyor bana. O tarz durumlarda eğer etraf müsaitse adamın geçmesine izin veriyorum, el kol hareketleri ile de yolun onun hakkı olduğunu söylüyorum ancak eğer etraf müsait değilse de bir kazaya sebebiyet vermemek için ben geçip gidiyorum, ne yapayım başka sevgili okur?

Aslında trafikte genel olarak eksiklerimiz mevcut. Öncelikle saygımız yok birbirimize. Kimse kimseye öncelik tanımak istemiyor. Bir ara birkaç hafta furya olarak yaya geçitlerinde yayaya öncelik verildi ama sonrasında ne denetim kaldı, ne de bu kurala uyan şoför. Aslında bu kural hep var ama nedense o dönem devlet kurumları çok önem verdi. Her yere ekstra işlemler yapıldı ama sonrasında takip edilmedi. 

Yol ver tabelası ile ilgili de zamanında bir yazı yayımlamıştım. Onu okumak için de şuraya tıklayıp ulaşabilirsiniz.

*****

Benim aklıma gelen ilk sıradaki eksikliklerimiz üstteki beş tanesi. Sizin aklınıza gelenler nelerdir? Paylaşır mısınız yorumlarda? 

Âdâb-ı Muâşeret konusunda eksiklerimiz var kısacası. Geçenlerde @rehitublog sosyal medya hesaplarımdan birinde paylaştığım aşağıdaki görsel de konumuzla oldukça alakalı aslında. Ne dersiniz dostlar, yine böyle bir derse ihtiyacımız var mı, yok mu? 


Kalın selametle, sağlıkla, sıhhatle, afiyetle, saygıyla ve tebessümle...

Yorum Gönder

39Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Eyvallah kuzen. Güzel tespitler. Rabbim hidayet, inşirah nasip etsin milletimize. Yüreğine kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Hepsi çok önemli başlıklar. Ve hepsini çok güzel izah etmişsiniz. Bunlara ilave en az on, on beş madde daha eklenebilir. Lakin kendimiz yazıp kendimiz çalıyoruz. Bu kurallara uymayan insanlar zaten buraya gelip bu bloğu hiç okumayacaklardır. :)) Tabi biz yazmaktan vazgeçecek değiliz.

    Asansörler bazen tek katlar ve çift katlar için ayrılmış oluyor. Üzerindeki yazıya rağmen yanlış asansöre binip söylenenleri görüyorum. Sağlam bir meşe sopası olacak insanın yanında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dün benzer bir asansör sistemine denk geldim. Allah'tan sonradan fark ettim de doğru kata giden asansörü tercih edebildim. :)

      Sil
  3. ne çok eksiği var gerçekten de bazı insanların... :/ lpg yasağını burada da takan yok, patlamasalar bari

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Hocam aslında yazımda çok da LPG yasağından bahsetmedim ama siz de haklısınız...

      Sil
  4. Yorum değildir!!! Silebilirsiniz.

    Sayfanızda iletişim bölümü çalışmıyor. Farklı bir konuda görüş bildirecektim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dursun hocam, silmeye gerek yok. Hemen aktif hâle getireyim. Gevşekliğimi herkes görsün. Belki o sayfayı aktif hâle getiremem de yan tarafa eklenti olarak eklerim iletişimi. Teşekkürler ikaz için.

      Sil
    2. Evet hocam an itibariyle sağ tarafa koydum. Bana oradan ulaşabilirsiniz.

      Sil
  5. Adab-ı muaşeret kurallarıyla birlikte çok kapsamlı bir eksiklik listesi olmuş, başlığı da garipsemedim açıkçası. Pazar yerleri konusunda bizim burada da çok sıkıntı var. Sahil yolu trafiği park eden araçlar yüzünden tıkanıyor. Hemen yanında ücretli de olsa bir otopark var halbuki...
    Trafik konusundaki bir konu beni bazen sıkıntıya sokuyor. Yoldan karşıya geçerken tembel hayvandan daha yavaş salına salına yürüyenler... La havle çekiyorum bu durumlarda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen Kartal, Pendik civarından bahsediyorsunuz. Nedense direkt orası aklıma geldi. İzmir Bostanlı da olabilir. :)

      Tembel hayvan gibi yürüyenleri GTA 5'teki gibi ezip geçesim gelmiyor değil benim de ama işte sorunun ana kaynağı maalesef bunun da bir kul hakkı olduğunu unutup saygısızca davranmak. :(

      Sil
    2. İzmir değil, Pendik Cumartesi Pazarı :)

      Sil
    3. Tuttu yani en azından ilk tahminim. :)

      Sil
  6. Sandığımdan da önce kaybolmuş desenize...

    YanıtlaSil
  7. Ne kadar isabetli tespitler👍Asansör, otopark, havlu kağıt ve özellikle selamlaşma benim de hep dikkatimi çeken, bazen üzülüp, bazen sinirlendiğim, bazen de şaşkınlıkla izlediğim konular. Emeğinize, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonraki nesillere bunu aşılamamız lâzım ancak ebeveynlere bırakılırsa bu iş, şimdikinden kötü olur. Öğretmenlere çok iş düşüyor bu konuda...

      Sil
  8. Abi bizde lafla anlama dönemi geçti. Biz ancak musibetle yola geliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çağırıyoruz üstümüze üstümüze tüm musibetleri...

      Sil
  9. Otoparklarda engelli park alanlarının işgal edilmesine de ayrıca gıcığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da büyük bir sorun evet. Unuttuklarımdan hatta. Oğlum sorduğunda "Bunlar beyin özürlü, beyinden engelli" diyorum ben direkt.

      Sil
  10. Öncelikle yorumumu okuyan herkese merhaba John Taylor Gatto'nun "Eğitim bir kitle imha silahı" adlı bir kitabı var okumanızı tavsiye ederim.
    İnsanların kaba saba görgüsüz cahil olmaları tamamen bir proje ve bile isteye bu hale getiriliyor. Özellik son iki üç on yıldır bu proje radikal bir şekilde uygulanıyor.
    Bu kitabı okuyun en azından kendi çocuğunuzu kurtarın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamil Bey öneri için teşekkürler. Hemen PDF hâlini indirdim. Okuyacağım ilk fırsatta.

      Sil
  11. Kağıt havlu dedinizde, kağıt havlular genellikle çok ince oluyor,ince havlular tek kullanımda kurulama yapmıyor,o yüzden çok sayıda havlu kullanmak zorunda kalınıyor,bu nedenle kalın ebatlı kağıt havluların kullanılması lazım ki israf da olmasın..Diğer konularda ise dediğiniz gibi çok eksiklikler var,Âdâb-ı Muâşeret listesi gibi eğitimler lazım..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt havlularda muhakkak kalite önemli ancak tek parçayı alıp direkt kullanırsanız hiçbiri tek seferde kurulama yapmaz. O yüzden 2 - 3 parçayı üst üste koyup birleştirerek işlem yapmak gerekir. :)

      Sil
  12. Nokta atışı konulara değinmişsin üstad. Bir de trafik ışıklarında beklerken sarı yanınca kornaya basmaları yok mu... Her alanda fakat özellikle trafikte çok sabırsız ve anlayışsızız.

    YanıtlaSil
  13. maalesef üretkentlik olmadığı için avrupaya yayılıyoruz!

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam beni bilenler biliyor zaten. Bloglar âlemine hoş geldiniz. Bir ukalalık yapma derdinde değilim. Size başarılar diliyorum.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  15. Yazının altına okuduktan sonra imza olarak yorum bırakıyorum

    YanıtlaSil
  16. dostum özür dilerim beni affedebilir misin acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah hocam. Benim bir kırgınlığım olmadı. Siz de hakkınızı helal ediniz.

      Sil
    2. Estağfirullah hocam. Benim bir kırgınlığım olmadı. Siz de hakkınızı helal ediniz.

      Sil
  17. benden yana helal olsun yolunda başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  18. Başka bir insanın ya da canlının varlığına saygı konusunda sanırım biraz düzenlemelere ihtiyaç var.Sosyal medyada bile insanlar,kendiyle aynı düşünmeyen kişiye kolayca hakaret edebiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenleme ile olmuyor maalesef bu işler. İnsanların içinde olması gerekiyor merhamet duygusu. :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!