ABD ile Rusya'nın Arası Kaç km?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
16
Rusya'nın adını son zamanlarda bol bol duyuyoruz. Medya bize, neyi ne kadar sunarsa o kadar görüyoruz ve biliyoruz aslında. 25 günü geçti herhalde savaş başlayalı ama artık bizim gündemimizde yer almıyor. Alışıldı veya bilerek artık gündem hâline getirilmiyor. Muhtemelen tüm dünyada bu böyledir. Savaşa mâruz kalanlar acı çekmeye devam ediyor ama diğerleri (bizler) umarsızca yaşamaya devam ediyor(uz). Tıpkı Doğu Türkistan'ı, Filistin'i, Myanmar'ı, Afganistan'ı, Suriye'yi unuttuğumuz gibi...

ABD'nin adı hiçbir zaman gündemden düşmüyor zaten. Dünya devi olduğunu iddia eden bu devletler bileşkesi, o makamı bırakmamak için her şeyi mübah görüyor ve dünyayı kaosa sürükleme pahasına da olsa elinden gelen tüm kötülükleri uygulayarak son kozlarını oynuyor. Hangi taşı kaldırsanız altından ABD çıkıyor. Üstte bahsettiğim savaşın en kârlılarından biri de ABD mesela. Neyse bu yazıda siyâsî konulara çok girmeyelim.

Dünya haritasına Türkiye'yi merkeze alarak baktığınızda ABD ile Rusya'nın birbirlerine çok uzak olduğunu söylersiniz. Dünya küresi üzerinden baktığınızda ise birbirlerine sınır komşusu olduklarını söylemek mümkün. Sınır komşusu oldukları için karışıyor demek ki ABD, Rusya'nın işlerine! :)

Diomede Adaları'nı duydunuz mu hiç? Bu adalar Bering Boğazı üzerinde Amerika ile Asya kıtalarının birbirine en yakın olduğu noktada yer almaktadır. Büyük Diomede Adası ve Küçük Diomede Adası olmak üzere iki ayrı adadan meydana gelir. Büyük Diomede Adası, Sibirya (Rusya) topraklarına bağlı iken, Küçük Diomede Adası ise Alaska (ABD) topraklarına bağlıdır. Bu iki adanın birbirine uzaklığı sadece 3,8 km'dir. Uluslararası Gün Çizgisi olarak bilinen 180° meridyeni bu iki adanın ortasından geçer. Dolayısı ile birbirlerine bu kadar yakın olan iki adanın arasındaki saat farkı 1 güne (yazın 20 saat - kışın 21 saat) yaklaşmaktadır. 



Rusya'nın en doğu noktası olan Büyük Diomede Adası'nda yaşayan yoktur. Daha çok boğazdan geçiş yapan gemilerin ara durak noktası olarak kabul edilir. Küçük Diomede Adası'nde ise 2011 sayımlarına göre 135 kişi yaşamaktadır. Vikipedi'de 2011 sayım sonuçları veriliyor nedense. 

Kış aylarında, genellikle bir buz köprüsü bu iki ada arasındaki mesafeyi kaplar; bu nedenle böyle zamanlarda teorik olarak (iki ada arasında seyahat yasak olduğu için yasal olmasa da) Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasında yürümek mümkündür. 

Bu iki ada arasında daha fazla bilgi almak için şuraya tıklayarak Wikipedia'ya ulaşabilirsiniz. "Kimsenin yaşamadığı Büyük Diomede Adası'na düştüğünüzde yanınıza alacağınız 3 şey nedir?" sorusuyla yazımızı sonlandıralım. 

Hayırlı, huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum...

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.

Yorum Gönder

16Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Alaska tarafından yakın diye biliyorum

    YanıtlaSil
  2. Vay be, ilginç bir bilgilendirme yazısıydı diyebilirim. Bilmediğim şeylerdi, o adaya düşmeyi mümkünse hiç istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşmemek mümkün, hayalini kurmamak mümkün değil. :)

      Sil
  3. Hocam 3 şeye karar veremedim ama bildiğim ABD dünyanın her yerine operasyon yapabilirken, Rusya ana karası dışında pek yok (Suriye hariç) ve olabilecek gücü olmadığını da görmüş olduk bir şekilde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gücü olduğunu düşünmüyorum ben aslında. Orada farklı işler dönüyor ve o yüzden bilerek yavaştan alınıyor bence. Rusya'nın elinde de binlerce nükleer başlık var ama ABD gibi blöf yapan bir millet değiller.

      Sil
  4. biraz önce abdnin nükleer başlıklarının ülkemizde olup olmaması ile cnnde bir program izledim hala etkisindeyim rusyayı bizim üzerimizden vurabileceği gibi birçok şey konusuldu tabii ülkemizde olduğunu varsayarak ama henüz bir resmi açıklama yokmuş sadece iddialar neysebeni asıl etkileyen şey her gelişen medeniyet -teknolojik- yok oluyor bu nükleer başlıklar bombalar kimyasallar hidrojenler derken bu sefer medeniyetler değil de dünyanın yok olacağı teorleriydi ama inanışa göre de bundan önce bir savaş vereceğiz zaten bakalım belki görürüz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim melhame-i kübra yabancıların Armageddon dedikleri büyük savaş olmadan dünya yol olmayacak. Bu inanışa göre de Müslümanlar kazanacak bu savaşı ama orada bahsedilen bizim gibi sözde Müslüman olanlar mı yoksa başkaları mı bilemiyoruz.

      Sil
  5. İlginç bilgiler.. Çin,Rusya ve ABD aslında birbirlerine çok yakınlar..Çin istese ABD'yi kısa sürede işgal edebilir,tabii Rusyanın yardımıyla..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin yabana atılacak bir ülke değil zaten. Onlar oralarda kapışırken bize zararı olmaz umarım. :(

      Sil
  6. Aslında yazı konusu ama sana pas attım bence Rusya ile ABD düşman bile değil sadece rakipler sıkı bir rekabet var.
    ABD ile İran bile düşman değil iki ülkede korkudan beslenip halkını konsoride ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bence siz bu konuda yazın ve biz de okuyup yorumlayalım.

      Sil
  7. Bak bunu hiç bilmiyordum abi. Acun görmesin milleti oraya götürür Survivor için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acun zaten biliyordur oraları da onun için uygun değildir oralar. :)

      Sil
  8. İlginç yazı, teşekkürler, Rusya; Alaskayı ABD ye sadece yanlış hatırlamıyorsam 1 milyon dolara satmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur Mesut Bey.

      Rusya'nın şimdi de paraları askerleriyle başı dertte.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!