Uçaklar Havada Çarpışır mı?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
18
Aslında bugünkü yazımın konusu tam da başlıkta yazan sorunun cevabı değil ancak buna benzer konulara parmak basacağız hep birlikte. Hazır başlığı da bu şekilde açtığımıza göre uçakların havada çarpışma ihtimaline de bir göz atalım olmaz mı? 

Ben açıkçası uçakların havada çarpışmalarının dünya tarihinde birkaç tane olacağını düşündüm ancak şöyle biraz Google amca ile hasbihal edince benzer havada çarpışma olaylarından onlarcasına denk geldim. Mesela ülkemizde adına Ulus Faciası denilen bir kaza meydana gelmiş 1963'te ve bazı kaynaklara göre 104, bazıalrına göre ise 120 kişi vefat etmiş. Bu kazada Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Middle East Airlines'a ait bir uçak havada çarpışıyor ve uçaklar Ankara'daki Ulus semtinin farklı faklı noktalarına düşüyor. 


İki uçak havada çarpıştığında yüksek ihtimalle ölümlü kazalar olabileceğini hepimiz tahmin edebiliyoruz; peki uçaklar havada başka canlılarla veya cisimlerle çarpışsa neler olur sizce? Havada çarpışma ihtimali olduğu şeyler nelerdir uçakların? Benim asıl yazmak istediğim konuya geliyoruz. 

Uçakların havada en çok çarptıkları (çarpıştıkları da denilebilir) kuşlardır. Mesela aşağıdaki uçak, küçük kuşlardan oluşan bir kuş sürüsünün ortasından uçmuş. Kuşlar ölmüştür evet ama bu uçak da yoluna devam edemeyip en yakın güvenli havalimanına iniş yapmıştır. Aerodinamik dedikleri olay çok hassas dengeler üzerine kurulu.


Üstteki uçak ve içindekiler küçük kuş sürüsüne denk geldikleri için şanslılarmış ancak maalesef kuşlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Peki büyük bir kuş ile çarpışma olsaydı ne olurdu? Onun cevabı da aşağıda:


Uçakların havada çarpma ihtimalleri olan objelerden biri de uçangözlerdir. "Uçangöz ne?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Uçangöz, TDK tarafından drone kelimesi için bulunan Türkçe karşılıktır. Ben kaçırdım ama TDK bununla ilgili 2017'de anket yapmış ve halka sormuş drone'un karşılığı ne olsun diye. Şıklar arasında uçangözün yanı sıra arıgözü, uçan kamera, uçarçeker ve uçurgör de varmış. Uçangöz iyiymiş aslında. Ha bu arada sozluk.gov.tr 'ye uçangöz yazınca hiçbir şey çıkmıyor. Drone yazıyorsunuz yine hiçbir şey çıkmıyor. 2017'den beri güncelleyememişler sözlüğü, devlet memurları demek ki...

Evet, bu uçangözlerin normal şartlarda havaalanlarının yakınlarında uçurulması yasak ancak bazı kural tanımazlar yüzünden uçaklar bu uçangözlere de çarpabiliyor. Sonuç da aşağıdaki gibi olabiliyor hâliyle:



Uçaklarla ilgili olan bu yazım hoşunuza gittiyse eğer daha önce kaleme aldığım şu yazılarım da ilginizi çekebilir diye düşünüyorum:

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.

Yorum Gönder

18Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Yanıtlar
    1. Yazımın tamamını okumadınız sanırım Sn. Ankara Postası.

      Sil
  2. Uppss, hepsi de birbirinden fena duruyor yahu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Uçağın kuşa çarpması, uçağın düşmesine bile sebep olabiliyor.

      Sil
  3. Kuşlara yazık, her yeri istila etmeden duramıyoruz. İnsan yapımı bir şeyden her şey beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuşlara da yazık evet ama insanların da bir yerden bir yere göçmesi lâzım. Hayırlısı diyelim artık. :)

      Sil
  4. İki uçağın havada çarpışması korkunç bir olay. Yazınızı okuyunca Tom Hanks'in oynadığı Sully filmi geldi aklıma, kuşların motora çarpması yüzünden uçak düşmesi oluyordu, gerçek olaydan alınmış bir film :) Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sully filmini hiç duymamıştım. İzlemek isterim. Teşekkürler...

      Sil
  5. Uçangözü sayende öğrendim abi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uçangözü ben sanki daha önce de öğrenmiştim ama emin olamadım. Vesile olduğum için memnun oldum. :)

      Sil
  6. Türkiye'de yaşanan uçak kazası feci sonuçlanmış.
    Kuşların motora girme durumlarında uçakların düşebileceğini biliyorum, hatta havaalanında önlem için şahin uçuran yerler olduğunu duymuştum. Kuşlar uçaklar için çok ciddi tehlike kaynağı.
    Dronlara verilen Türkçe isim güzelmiş ama ben uçan kamera ismini daha çok tuttum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahin uçurulmasını açıkçası ben ilk defa sizden duydum. Doğrudur, mantıklı bir hareket.
      Uçangöz de tutar belki bilgisayar gibi. :)

      Sil
  7. karada çarpışmaları çok daha olası gibi geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da oluyordur sanırım ama havadaki gibi fazla bir ziyan çıkmaz kara çarpışmalarında diye düşünüyorum.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!