Ayçiçeği Yağı Üzerine Birtakım Analizler

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
16
Memlekette her şeyin fiyatı olmuş ateş pahası. Böyle olunca da bizim gibi eli klavyeye gidenlerin en çok bahsettiği konular da maalesef hayat pahalılığı üzerine oluyor. Yıllar evvel Türk sinemasında da işleniyormuş bu konular. Zaman zaman fetret devirleri yaşanmış bu güzel ülkemizde ancak bu sefer çok daha zoru bizi bekliyor. "Bekliyor" dedim evet çünkü bence şu an yaşadığımız ileride yaşayacağımız ekonomik buhranların sadece küçük bir öncüsü. Umarım ben yanılırım. Felaket tellallığı yapmıyorum, sadece yurt dışı kaynaklı yayınları da okudukça bunun böyle olacağını tahmin edebiliyorum. 


Hatırlarsanız bir ay öncesine kadar memlekette ayçiçeği yağı krizi patlak vermişti. Biz yıllarca ayçiçeği konusunda kendi kendimize yetebilen bir ülke olarak biliyorduk kendimizi ama meğer öyle değilmişiz. Ukrayna - Rusya arasında çatışmalar patlayınca, devlet büyükleri araya girmese az kalsın ayçiçeği yağsız kalacaktık. 

Bu arada "ayçiçek yağı" kullanımı yanlışmış. Bu yazıyı yazarken onu da öğrenip teyit etmiş oldum. Doğrusu ayçiçeği yağı. TDK böyle diyor en azından. Buna rağmen çoğu firma "ayçiçek yağı" şeklinde kullanmaya devam ediyor. Bence de doğrusu "ayçiçeği yağı" olmalıdır. 



Ayçiçeği yağı konusunda sıkıntıya düşen tek ülke biz de değiliz. Birkaç gün önce ajanslara düştü ve gördük ki İngiltere'de de yine aynı savaştan kaynaklı olarak yemeklik yağ sıkıntısı yaşanıyormuş. Demek ki savaşların kimseye faydası yok!

Beni bu ayçiçeği yağı üzerine bir şeyler yazmaya iten sebep geçenlerde önüme düşen A101'in Vera Ayçiçeği Yağı ile ilgili broşürü oldu. Haftanın Yıldızları arasına seçilen bu ürünün 5 LT'lik plastik ambalajdaki fiyatı 143,50₺ imiş. 


Google Amcam sağ olsun, eski yıllarda bu ürünün fiyatı nedir diye merak edip birkaç soru sorduğumda hemen cevap veriyor. O eski tarihlerdeki fiyatları da sizlerle paylaşmak isterim. 

31.08.2015 tarihinde aynı ürün 19,95₺ imiş. (Asgarî ücretle 50 adet alınabiliyormuş.)
25.11.2019 tarihinde aynı ürün 32,95₺ imiş. (Asgarî ücretle 61 adet alınabiliyormuş.)
02.07.2020 tarihinde aynı ürün 38,90₺ imiş. (Asgarî ücretle 59 adet alınabiliyormuş.)
08.12.2020 tarihinde aynı ürün 56,50₺ imiş. (Asgarî ücretle 41 adet alınabiliyormuş.)
27.03.2021 tarihinde aynı ürün 58,95₺ imiş. (Asgarî ücretle 47 adet alınabiliyormuş.)
20.11.2021 tarihinde aynı ürün 84,90₺ imiş. (Asgarî ücretle 33 adet alınabiliyormuş.)
25.12.2021 tarihinde aynı ürün 109,90₺ imiş. (Asgarî ücretle 25 adet alınabiliyormuş.)

Üstteki fiyatlar basit bir Google görsel araması ile karşıma çıkanlar. Farklı arama yollarına tevessül etmeye bile gerek yok. Herkes de ulaşabilir bu fiyatlara. Bir de araştırmadan sonra fark ettim ki aslında bu ayçiçeği yağı krizi 2020 yılından sonra başlamış da bizim haberimiz yokmuş. Sosyal medyada ve medyada gündem olunca kriz tellallığına geç de olsa başlamışız. Hesap üstte açık seçik ortada işte. Günümüzdeki fiyatıyla bir asgarî ücretle kaç adet Vera Ayçiceği Yağı 5 LT ürünü alabiliyoruz onu da yazalım ve şiirimize geçelim. 4253,40₺ / 143,50₺ yaptığımızda çıkan cevap 29. Üstüne biraz daha para eklersek 30 tane alabiliyoruz. Ne dersiniz yakın zamanda alım gücümüzde bir iyileşme olur mu? Bir zamanlar 61 adet alabiliyormuşuz. O zamanlara dönebilir miyiz mesela? 

Ayçiçeği Yağı Güzellemesi


Derlerdi eskiden Trakya tam bir ayçiçeği cenneti,
Hayat Bilgisi'nde, Sosyal'de böyle yaptık ezberi,
Nedense bilinmemiş bu güzel nimetin kıymeti,
Şimdi her yerde yüksek ayçiçeği yağının ederi.

Asgarî ücretli birinin alabildiği adet yirmi dokuz,
Üstüne biraz para eklese olacak toplam otuz,
Bu fiyatlar böyle devam ederse eğer,
İftara gelmeyin lütfen biz evde yokuz.

Bugün yazdığımız yağın markasının adı Vera,
Kalmamış bu esnafta hiç insaf, takva ve vera,
Âkil olan insan oturup düşünüyor da acaba,
Burada suçlu olan sadece esnaf mı be ya?

ReHiTu kimseyi kırmadan toparlamaya çalıştı işi,
Acaba artan bu pahalılık kimlerin işi?
Kimileri diyor ki kesin dış minnakların işi.
Gel bakalım, gel sen çöz biraz da şu işi.

Bu şiir işini uzatabilirdim ancak birazdan bizim evdeki iki güzel, güzellik uykusundan uyanır ve ben son düzenlemeleri yapamadan elim ayağıma dolaşır diye 4 dizede kestim. :) Bu şiirimi de yakın zamanda Wattpad'e ve Antoloji'ye eklerim. Oralara sizleri de beklerim. 

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.

Yorum Gönder

16Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Peki dün akşam sizde iftarda olduktan sonra, bugün şiir gerçeğiyle karşılaşmamız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa size söylememiş miydik, yemeklerde kullandığımız yağ artık kanola yağı. :)

      Sil
  2. Söylemene gerek yok, nerede yesem tanırım kanola gardaşı :) Ama şiir acıttı...

    YanıtlaSil
  3. Bilmem mi, hem de açken :):)

    YanıtlaSil
  4. Güzelleme güzel olmuş:) Yağdan bahsetmişsiniz ama araştırmaya kalksak daha neler ile karşılaşacağız:) Belki de 2020'den beri ufak ufak, yedire yedire kim bilir nelerin fiyatları ne hale geldi:) Her doğru bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken, kör gibi yaşamakta ısrar edenlere Rabbim akıl fikir versin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Sezgin Bey. Maalesef her geçen gün paramızın değeri azalıyor. Ekranlara çıkan yetkililer birkaç defa "heyt, hüyt" diyor ama devamlılık ve takibat yönünden zayıfız. Her şey lafta...

      Sil
  5. Özal döneminde de yüksek enflasyon vardı. Ama o zamanlar çocuktum ve enflasyonun ne menem bir şey olduğunu kavrayabildiğimi söyleyemem. Bizzat yaşayınca anlıyor insan. Tarım ülkesi olup bu sıkıntıları yaşamakta can sıkıcı bir durum. Vera en ucuz markalardan birisi. Diğer markaların ayçiçeği yağı 5 litre fiyatları 200 TL'na ulaşmak üzere. Üretim maliyetleri açısından aradaki farkı anlamlandırabilirim. Ama yine de fark absürd geliyor. Fiyatların artışını ben mart 2021'den itibaren hissetmeye başladım... Son yayınımı 404 hatası yüzünden silip tekrar yayınlamak zorunda kaldım. Yorumunuz bu yüzden silindi. Yanlış anlama olmasın diye açıklama gereği duydum :) Şiiri de çok beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özal dönemindeki yüksek enflasyon hangi adımlar atılarak normal haline çekildi acaba? Bundan sonra neler yapılmalı? Biz ne kadar konuşsak da bu gerçeği değiştirme şansımız yok. Konunun uzmanları nasıl tedbirler öneriyor acaba?

      Silinen yorum ile ilgili bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Özal doneminde döviz karaborsasi kalkmış ithal ürünlerin ulkye girişi çoğalmış. Sonradan devalüasyon yapıldı. Enflasyonu düşüren bu mu oldu onu çok hatırlamıyorum. :)

      Sil
    3. Bakalım biz nasıl kurtulacağız bu beladan. :(

      Sil
  6. Şiir etkileyici olmuş. Vallahi pahalılık aldı gidiyor ve ne olcak hiç bilmiyorum ama bende size katılıyorum daha da zor günler önümüzde bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne diyelim, hakkımızda hayırlısı demekten başka bizim elimizden bir şey gelmiyor. :(

      Sil
  7. Şiir güzel olmuş abi. Arada yazmalısın böyle

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!