Dünyanın En Pis Yeri Neresidir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
19
Üstteki soruya herkesin cevabı farklı farklı olacaktır. Kimisi geniş düşünüp dünyanın belki de hiç bilmediğimiz yerlerinden bir örnek verebilecekken kimisi de dar düşünüp tuvalet veya çöplük vs. diyebilir. Üstteki bu soruyu Quora'da sormuşlar. Gelen bir cevap benim oluşturduğum Most Upvoted Answer (En Çok Oylanan Cevap) sayfasına girmeye aday olduğu için sizlerle de paylaşmak istedim.


Sizce üstteki fotoğraf nereye ait olabilir? İlk gördüğünüzde size neyi / nereyi anımsatıyor?


Şu üstteki açıdan bakınca biraz daha netleşiyor değil mi her şey. Sanki bir şehrin kenar mahallesinde kalan evlerin olduğu bir caddeye benziyor değil mi? Arnavut kaldırımı gibi mübarek...


İster inanın, ister inanmayın ancak üstte gördüğünüz fotoğrafların tamamı bir nehre ait. Pisliklerden suyun görülmediği bu nehir nerede acaba?

Açıkçası ben de sizin gibi okurken hiç nehre benzetememiştim, nehir olduğunu da öğrenince dedim ki "Burası kesin Hindistan'dır." ama yanılmışım. Burası Filipinler'deki Pasig Nehri. Pasig Nehri ile ilgili Vikipedi'deki şu bilgileri okuyarak ilerleyelim:

Pasig Nehri, Filipinler'de bulunan bir nehirdir. Nehir, 3.2 km uzunluğunda olup Laguna de Bay ve Manila Körfezi'ni birbirine bağlamaktadır ve başkent Manila ve çevresindeki kentsel alanın kuzey ve güney yarım olmak üzere ikiye ayırmaktadır. Nehrin havzası Laguna de Bay da dahil olmak üzere 4,678 km²'dir. Vikipedi
Uzunluk25 km
Havza alanı570 km²

Pasig Nehri, ülkenin başkenti ve dünyanın en pis şehirlerinden biri olan Manila'dan geçtiği için maalesef bu kadar pisleniyormuş. 2. Dünya Savaşı sonrası Manila'nın nüfusu bir anda artınca Pasig Nehri, şehirdeki tüm atıkların izale edilmesi için kullanılması sonrası bu hâle gelmiş. 1990'lı yıllarda nehrin biyolojik ömrünü tamamladığı açıklanmış ve içinde hiçbir canlı organizmanın barınmadığı da belirtilmiş. Oksijen yok ki birader hangi canlı yaşasın öyle değil mi? :)

Durun hemen enseyi karartmayın. Hikâye henüz burada bitmedi. Bu hikâyenin kazananı iyiler olacak merak etmeyin.


Üstte yer alan öncesi / sonrası fotoğrafı umarım sizin de yüzünüzde bir gülümsemeye sebep olmuştur. Evet o en pis nehir, yerel halkın, Asya Kalkınma Bankası'nın ve Filipinler hükümetinin katkılarıyla 2008'den sonra bir dönüşüme uğramış ve o eski hâlinden eser kalmamış artık.


Hatta o kadar güzel temizlenmiş ve artık öldü denilen o nehir öyle canlanmış ki geçen yıllarda Asian Riverprise adı verilen "Asya'nın En Güzel Nehri" ödülünü de almış. 

Bir zamanlar dünyanın en pis yeri kabul edilen bu nehir bile artık temizlendiyse ibâdetlerle kalbimizdeki pislikler de temizlenir. O yüzden her zaman ümitvâr olmak gerekir. Niyeyse bu geldi aklıma.

Peki size göre dünyanın en pis yeri neresidir? Cevaplarınızı paylaşır mısınız? Cevaplarınızı merakla bekliyor olacağım. 

Pisliklerden uzak harika bir ömür diliyorum sizlere. Eğer okumak isterseniz forumda kaleme aldığım Sahur Vakti Şiirleri başlıklı yazıma da beklerim.

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.

Yorum Gönder

19Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ya burasıdır ya da Hindistan diye tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Direk ülke ismi bilememiş olsam da uzak doğu ve bir nehir olduğunu anladım:) Sonraki görüntüler, dünyanın neresinde olursa olsun çok sevindirici:) Dünyada en pis yer neresi bilmiyorum ama benim kendi gezilerimde beni en çok hayal kırıklığına uğratan yer İznik'ti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İznik'e çok yakınım ancak hiç göz alıcı bir ziyaret gerçekleştirmedim açıkçası. Buna çok şaşırdım ve üzüldüm. :(

      Sil
    2. Bende hiç beklemiyordum ama gördüklerim beni hem şaşırttı, hem de çok üzdü..

      Sil
    3. Umarım yerel yönetimler gerekeni yaparlar.

      Sil
  3. Nehrin kıymetini bilip de temizlemiş olmaları takdire şayan gerçekten. 🙏

    YanıtlaSil
  4. Dünyanın en pis yeri neresi olabilir diye düşündüm ama aklıma şurasıdır diyebileceğim bir yer gelmedi. Ancak şehir çöplerini nereye götürdükleri, çöplerin ne gibi işlemlere tabi tutulduğunu merak ediverdim :)
    Nehrin değişimi inanılmaz, hep böyle güzel kalır inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden şehir çöplükleri vardı ve çöpçülerin topladığı çöpler oralara bırakılır ve doğada çözünmesi beklenirdi. Artık teknoloji gelişti ve bu çöpler daha iyi değerlendiriliyor. Kimisinden yakıt elde edilmesi vs. de mümkün oluyor. Geri dönüşümü olan atık, çöp değildir. :)

      Sil
  5. Eskiden İzmir'e girişteki koku geldi aklıma. Neyse ki ıslak edildi de bu utançtan kurtulduk. Çok uyarıyorum yere çöp atanları ve bazen sana ne ile karşılaşıyorum ama yılmıyorum :( Nedensen bazı insanlar... neyse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ülkemizde altyapı olmadan üstyapı kurulduğu için maalesef tüm yerleşim noktalarında benzer pisliklerle karşılaşılmış eski yıllarda. :(

      Sil
  6. Hindistan demiştim ama Filipinlermiş. Nehrin aşırı kirli halini görünce üzülmüştüm ama neyse ki temizlenmiş ve çok güzel olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes gibi sizin de ilk aklınıza Hindistan gelmiş.

      Dediğiniz gibi temizlenmesi sevindirici olmuş.

      Sil
  7. İnsanoğlu yavaş yavaş kendi sonunu getiriyor. Tabi ülke olanakları kısıtlıdır ama yinede bu kadar olmaz..

    YanıtlaSil
  8. Öyle bir hal aldı ki abi dünya. Artık nehrin bu kadar kirli olması değil de sonradan temizlenmesi şaşırtıcı geliyor.

    YanıtlaSil
  9. Yaa burası nasıl bişey böyle resimde gördükçe daraldım.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!