45 Saniyede Akıncıları Tanıyalım!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
13
Severek takip ettiğim, okumaya çalıştığım Yedikıta Dergisi'nin bu ayki kapak konusu "Serhad Gazileri Akıncılar".

Akıncıları ben çocukken Cüneyt ARKIN (Fahrettin CÜREKLİBATIR)'ın filmlerinden bilirdim. Ortaokul veya lisede tarih derslerinde kendilerinden bahsedildiğini nedense hatırlayamıyorum. Ortaokul tarih derslerinden hatırladığım tek anım şudur ve zaman zaman yeri geldiğinde de kendi salaklağımı anlatır hep beraber güleriz anlattığım muhataplarımla. Buraya da yazıp kendi tarihime ışık tutmuş olayım:

Artık ortaokulun hangi seviyesindeydim hatırlayamıyorum ancak muhtemelen 6. sınıftır diye düşünüyorum. Yurtta kalıyoruz. Etüdde ders çalışırken bazı arkadaşlar da kendi aralarında konuşuyor. Ben artık özet mi çıkarıyordum bilmiyorum ama deftere konuları yazıyordum. Atacağım başlık şu:

"Anadolu Türk Beylikleri"

Arkadaşlar kendi aralarında konuşurken, tartışırken birbirlerine eşek vs. demeye başlayınca benim başlık dönüşüyor:

"Anadolu Eşek Beylikleri"

oluyor. :) Bunu da hemen mi fark ediyorum yoksa okulda mı fark ediyorum anlamadım ama özellikle bu kısım aklımda kaldığına göre ve hemen ilişkilendirdiğime göre demek ki hemen fark ediyorum. 

Bu da böyle bir anımdı anlatmak istedim. :)

Şimdi tekrar dönelim asıl konumuza. Yedikıta Dergisi, her ay kapak konularını veya dergideki diğer özel konuları öne çıkarmak için paylaşımlar da yapıyor. Akıncılar ile ilgili de aşağıdaki videoyu hazırlamışlar. Bu videoyu görüp de konunun tamamını okumamak elde değil. 


Meşhur seyyah Evliya Çelebi, akıncıları şöyle tasvir etmiş:

“Mehâbetli ve şeci askerlerdir... Başlarına samur ve kaplan postundan kalpak taç koyup arkalarında bebr, kurt, ayı postları var. Koltukları altlarından karakuş kanatları bağlıdır, ellerinde kurt derisi sarılı olup nicesinin âlât ve silâh levazımı kendisini garib ve acîb şekle koyar. Korkunç ve düşmana belâ-yı âsümânî misal bir asker-i zafer-peykerdir…”

Sizlere de Yedikıta Dergisi'ni alıp okumanızı, okutmanızı tavsiye ederim. Artık dijital ortamda da okuyabiliyorsunuz Yedikıta Dergisi'ni. Bunun için telefonunuza Çamlıca Kitap uygulamasını indirmeniz yeterli. Mesela ben Aktif Okur paketine sahibim. Bu pakette Yedikıta Dergisi ile İnsan ve Hayat Dergisi birlikte geliyor. İkisi için bir yıl boyunca sadece 166,00₺ ödüyorsunuz. Dijital dergiler ve kitaplar iyi ki varlar; yoksa basılı olanlar hem çok maliyetli hem de şu anki modern yaşamımıza çok hitap etmiyorlar artık. Bahsettiğim Dijital Çamlıca Kitap'a buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ne demişler: 

"Seçkin okur, seçerek okur!"



Akıncılar hakkında bildikleriniz varsa rica etsem siz de yorumlara yazar mısınız? Bu sâyede sizden başkaları (yani ben ve diğer okurlar) da sizin bilginizden istifade etmiş olur(uz). 

Ne yapıyoruz? Bilgiyi kendimizde hapsetmiyoruz ve yayıyoruz! İlmin de zekatını vermek lâzım. 

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.
Tags:

Yorum Gönder

13Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Hafızalarımız maalesef çok kirli bilgilerle dolu ve sürekli de kirlenmeye devam ediyor. Çarşı pazarda etrafına bakmadan giden talebelerin hafızaları gibi olması lâzım ki hıfzedebilelim güzel şeyleri.

    YanıtlaSil
  2. yedi kıta karşıma çıkınca alıyom ben de :)

    YanıtlaSil
  3. Ben dergi okumak konusunda sıfırım.baya sıfır. Bu arada haziran ayı için seçtiğiniz kitabı iletmenizi rica ederim. ✌️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda ileteceğim. Kitap seçimi konusunda bir kıstas var mı peki?

      Sil
    2. Gönlünüzden nasıl geçerse, diğer aylarda seçilen kitaplardan biriyle pişti olmaması yeterli. :)

      Sil
  4. Videoda Malkoçoğlu'ndan bahsedilmiş. Filmlerden bildiğim onun bir insan olduğuydu ama bir aileymiş meğerse. Yazıya katkım olmadı ama yazının bana katkısı oldu :) Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ediyorum güzel yorumunuz için @filmgundemi.com

      Sil
  5. Uzun zamandır dergi okumuyorum. Derginin sadece web versiyonunu okudum, dergi satın alma konusunda gayretliydim çünkü geçmişte internet şimdiki kadar gelişmiş değildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık her şey dijital.

      Did you visit my new blog?

      Sil
    2. yeni blogunuzu henüz ziyaret etmedim, inşallah uğrayacağım

      Sil
    3. Beklerim her dâim, teşekkür ederim.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!