Yanar Gülüm Helva Keten!?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
21

Üstteki gibi bir cümleyi duydunuz mu hiç? Bence duyduysanız bile hatırlamıyorsunuzdur. Tıpkı benim eşim gibi. Neden mi böyle diyorum? Birazdan açıklayacağım. 

Üstteki cümleyi duymamışsınızdır ama muhtemelen kelimelerin yerini değiştirerek cümlenin doğrusuna ulaşabilmişsinizdir. Değil mi? Evet bu cümlenin doğrusu "yandı gülüm keten helva" ama günümüz sanatçılarından Yalın, şu sıralar çok meşhur olan bir şarkısında başlıkta belirttiğimiz şekliyle kullanmış. Şarkının öne çıkan sözlerinden biri olmadığı için çok dikkat çekmiyor ancak benim gibi takıntılı biri için çok fazla sırıtıyor bu cümleler. Tıpkı bundan 5 sene önce Burcu GÜNEŞ'in "aleme cihan" dediği şarkı sözlerini eleştirdiğim gibi bu şarkıyı da eleştirmeyi üzerime vazife edindim. 

Yalın'ın "yanar gülüm helva keten" gibi dâhiyâne sözler sarf ettiği şarkısını dinlemek ister misiniz ilk olarak?


Şarkının sözleri de aşağıdaki gibi:

O YAZ BU YAZ 

Ben 1 aşk 5, hep sana vuruyor güneş Kıyamaz rüzgar saçına, kokunu taşıyor yanıma Sen de istiyorsun, bence duyuyorsun Az bir açık etsen, ölmezsin biliyorsun! Peşimde yandığın, gözümün içine baktığın Bana doyamadığın, işte o yaz bu yaz! Öyle de güzel olman yok mu… Böyle de güzel düşmem yok mu… Ne kalır adap, ne durur düzen Yanar gülüm helva keten.

Üst dizedeki "düzen" kelimesine uydurmak için "keten" ile "helva" kelimelerinin yerini değiştirmiş Yalın Bey. Belki de devrik cümle kurmaya çalışmış ama olmamış be azîzim!

Peki ne demek "yandı gülüm keten helva"? 

"Yandı gülüm keten helva" deyimi genelde kaçırılan bir fırsatı ifade etmek için kullanılır. Kankası ise "Geçti Bor'un pazarı, sür eşeği Niğde'ye"dir. İkisi çok iyi anlaşırlar. 

"Yandı gülüm keten helva" deyimini şiirlerinde ve şarkılarında oldukça yerinde kullanan amatör ve profesyonel sanatçılarımız da yok değil. Mesela Antoloji'de denk geldiğim Eyüp ŞAHAN Bey, 2012'de yazdığı, deyimle aynı adı taşıyan şiirinde keten helvanın ocakları nasıl yaktığını anlatıyor:

Yandı Gülüm Keten Helva

Zamlar yine sağmak yağdı,
Yandı gülüm keten helva.
Sinekten yağını sağdı,
Yandı gülüm keten helva.

Maaş zammı yüzde üçlük,
Doğal gaz oldu hörgüçlük.
Elektrik verdi güçlük,
Yandı gülüm keten helva.

Kıştan yaza kadar titre,
Yakıtta dondu filirtre.
Altın oldu zıkkım litre,
Yandı gülüm keten helva.

Yiyecekte katma değer,
Elmas alsam yokmuş meğer.
Vatandaş başını eğer,
Yandı gülüm keten helva.

Ararız kolayda zoru,
Sırıtıyor tuzu kuru.
Mevla fakiri sen koru,
Yandı gülüm keten helva.

Emekli ayvayı yedi,
Yüzü gülmedi ebedi.
Eyüp ölelim biz dedi,
Yandı gülüm keten helva.

Eyüp Şahan

Eskilerin hızlı şarkıcısı Burhan ÇAÇAN da yapmış bu deyimle bir şarkı:

 

KETEN HELVABİTEN GECENİN BU SON HECENİNGELSEN KAPIMA BENSİZ KADERİNRENGİNİ GÖRDÜM SON DEFA ÖLDÜMSENİN KADAR BEN EMİN DEĞİLİM

YANDI GÜLÜM KETEN HELVADÜŞÜN ŞİMDİ KARA KARAKAÇTI TREN BİTTİ O ŞÖLENDOĞRUYU SÖYLE ARA SIRA
ÜZDÜĞÜN KADAR SENİ ÜZERİMOLSUN SANA DA UYKULAR HARAMBENDEKİ SEVDA SENDEKİ YALANBOZUYOR KALBİ BU KADAR DRAM
YANDI GÜLÜM KETEN HELVADÜŞÜN ŞİMDİ KARA KARAKAÇTI TREN BİTTİ O ŞÖLENDOĞRUYU SÖYLE ARA SIRA


Üstteki şarkının adı "Keten Helva". İnsan böyle bir şarkıya neden "Keten Helva" ismini koyar ki? Orada ifade edilmek istenen duygu "helva" mıdır acaba? :) 

Gerçekten bazı şarkı sözleri aşırı absürt. Sırf bu konuyla ilgili blog veya sosyal medya hesabı açsan yürür gidersin ya hu! Ankara havalarına bir girdin mi tamam zaten! Hele bizim eski türküler de öyle. Ben kendim şiirler yazarken araya muziplikler ekliyorum ama onu bile usturuplu yapmaya dikkat ediyorum. Benim gibi sıradan biri buna bu şekilde dikkat ederken şarkıları, milyonlara ulaşan sanatçılar daha dikkatli olması gerekmez mi? 

Peki nedir bu "keten helva" muhabbeti?

Keten helva aşağıda fotoğrafta gördüğünüz, pişmaniyeyi andıran görüntüye sahip olan bir helva türüdür.



Hikayeye konu olan bir de koz helvası vardır ki o da aşağıdaki helvadır. Bu helvaya halk arasında köy helvası, düğün helvası, beyaz helva vs. gibi isimler de verilir. 


Rivayete göre; günün birinde bir helvacı dükkanında ustası yeni çırağına keten helva yapmasını söyler ve kısa bir süreliğine dükkandan gider. Sivri akıllı yeni çırak, ustasından daha akıllı olduğunu göstermek amacıyla hem ateşten hem de zamandan kazanmak için keten helva ile koz helvayı aynı yerde pişirmeye kalkar. Tabii ki farklı ısılarda yapılması gereken işi aynı yerde yapmaya kalkınca olanlar olur. Dükkana dönen usta ortalığın yangın yerine döndüğünü görünce “yandı gülüm keten helva” şeklinde feryadı basar. 

Yazı burada bitti, peki n'apıyoz?
Alt tarafa geçip yorum yapıyoz!
@rehituhodja'yı takip ediyoz!
Çünkü yandı gülüm helva koz! 

:) 

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim. Ayrıca beni Twitter ve Instagram'da da @rehituhodja kullanıcı adımla takip edebilirsiniz. 

Yorum Gönder

21Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Yandı gülüm keten helvanın hikayesini duymamıştım, sözün ne anlama geldiğini de kitap açıp araştırmamıştım. Yeni bilgiler edindim sayenizde.
    Şarkıya gelirsek, bahsi geçen söz dizimi bir önceki dizeyle müzikteki vurgusal duraklar anlamında uyumlu olmuş.
    Keten helva ve koz helvanın yanma hikayesini öğrenince aklım direkt olarak usta ve çırağın diyaloguna gidiyor... Helva keten olduğu için yanıyor... Keten bir kumaş türü o da yanıcı... Şarkının sözlerine kılıf bulacağım diye düşünmekten beynim yandııı :))
    Son paragrafı silmeyi düşündüm ama kalsın, şarkı dinleyeni de saçmalamaya yöneltiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kılıf bulmaya çalıştıkça ortaya benim yazı sonuna eklediğim gibi bir şiir çıkıyor. :)

      Sil
  2. Pop müziğe diyecek yok acınası durumda... Akıcı bir yazı olmuş, keten helva konusunu ben de ilk defa duydum. Bir radyo programında şiir hakkında şunu demişlerdi; ''Şiir cümledeki fazlalıkları atmaktır''
    Bir de bu kadar helva muhabbeti üzerine bir atasözü söylemek isterim :) Zengin helvasını baldan pişirir züğürt derman için pekmez bulamaz. Selamlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Helvanı yerim inşallah senin,
      Cehennem olur inşallah yerin!"

      gibi bir şey diyeceksin sandım büyük sanatçı Küçük ibo'dan atıfla. :)

      Sil
  3. Ya Bloguna tema çok yakışmış dostum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim abi. Senin kullanıcı adı olan yorumunu silmişim yanlışlıkla. :(

      Sil
  4. Ya Bloguna tema çok yakışmış dostum

    YanıtlaSil
  5. Bu yazıyı yemek pişirirken okuyordum, dur gidip hızlıca pişmesini istediğim yemeğin altını kısayım :)

    YanıtlaSil
  6. Keten helva hikayesini biliyordum. Deyimler ve atasözlerinin yerleri değiştirilemez, araya başka kelimeler eklenemez kafaya göre. Şarkı sözleri artık çok boş zaten, laf olsun torba dolsun diye yazıyorlar bir şeyler.

    YanıtlaSil
  7. Bu deyimle ilgili daha önce bir yazı okumuştum. Hatta keten helva neymiş diye bile bakmıştım. Deyimi sever günlük hayatımızda sıklıkla kullanırız ama Yalın'ın şarkısı duymamıştım. Güzel bir bilgilendirme oldu. :)

    YanıtlaSil
  8. Keten helva hikayesini bilmiyordum, öğrenmiş oldum yazınız sayesinde:)))

    YanıtlaSil
  9. Bu zaten devrik bir cümle de olmamış. Devrik cümlede yüklem yer değiştirir ki zaten bu deyimin kendisi başlı başına bir devrik cümle. Bu adam devrik cümle içinde devrim yapmış. :)

    YanıtlaSil
  10. Bu tip şarkılardan yüzlerce konu çıkar abi sana, haklısın :)

    YanıtlaSil
  11. Pazar pazar yandı gülüm keten helva pozitif bir yazı oldu benim için. Eline sağlık ReHiTucuğum

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!