Yaş Otuz Beş, Sağlık İflas Etmiş!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
25

Yaş ilerledikçe insanın vücudu alarm vermeye başlıyor herhalde. Bende biraz erken başladı. Fazla yemek yersem, az su içersem ve de spor vs. yapmazsam bu sonuçlar kaçınılmazdı evet ama bu kadar erken yüzüme vurulmasaydı daha iyi olurdu. Şöyle bir 50'yi falan görseydik keşke. 18 Şubat 2023'te 35. yaş günüm olacak ama öncesinde, 35'i bile görmeden hastalıklar başladı. (Yazar, burada bir beklenti ile tam doğum tarihini yazmıştır.)

Hatırlarsanız bir aralar size bel fıtığımdan bahsediyordum. Hatta ondan kurtulduğuma dâir bir yazı da yayımladım ancak meğer kurtulamamışım. Bel fıtığı ile ilgili yazılarımı okumak isterseniz şöyle linklerini bırakıyorum:

Ah Şu Bel Fıtığı, Fıtık Eder Adamı!
Bel Fıtığından Nasıl Kurtuldum?

Burada ikinci yazımda bahsettiğim yöntemle aslında bel fıtığından kurtulmuştum. Ağrılarım vs. dinmişti ama 4 - 5 ay sonra tekrar nüksetti. Yeni taşındığımız Eskişehir'deki Şehir Hastanesi'ne gittim ve tıpkı Bursa Şehir Hastanesi'ndeki gibi aynı iğnenin uygulanmasını talep ettim. 2 - 3 hafta oldu ve şu an tekrar iyiyim. Bu iğne aslında bazılarına tam çözüm sunarken bazılarında ise benimki gibi kısa sürebiliyormuş. 4 - 5 ay sonra tekrar nüksederse tekrar gidip iğne vurdurmayı düşünüyorum açıkçası. Ameliyat da olsan benzer şekilde tekrar nüksetme ihtimali var nasıl olsa. Bel fıtığı deyip geçmeyin lütfen, çekmeyen bilemiyor dostlar! Bahsettiğim iğne, bel bölgesinden yapılan bir iğne, detayını üstte paylaştığım ikinci linkte okuyabilirsiniz. 

Ayrıca bu bel fıtığı konusu benim aşağıda yer alan iletişim formu üzerinden en fazla mesaj aldığım konu oldu. Herkes muzdarp bu dertten sanırım. Babamda da çıktı maalesef.

Kendi sağlığımın iflas ettiğini, ne kadar çürük bir adam olduğumu düşündüren ikinci hastalığım ise böbreklerimdeki ağrı oldu. Daha doğrusu sağ böbreğimdeki taş. 28 Ekim sabahında işe gitmek için arabaya bindiğimde çok şiddetli bir ağrı girdi sağ böbreğime. Yolumun üstündeki Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne girecektim ancak şiddeti azalınca anlık bir şeydi sanırım deyip yoluma devam ettim. Sonrasında ağrı tekrar girince Şehir Hastanesi'ne attım kendimi. Burada acilde hızlı bir tetkik yapıldı ve sağ böbreğimde milimetrik bir taş olduğu söylendi. İlaç tedavisi başlattı acildeki doktor, sonrasında ise ürolojiden randevu almamı istedi. O hafta sonu çok zor geçti benim için. Hele ilk 2 gün ağrıdan duramadım. Normal şartlarda eşimin baskısı olmadan doktora gitmeyen biriyim ben. O günkü ağrı çok şiddetli olunca hemen kendim gitmiştim.

Böbrekte taş varsa her hastalıkta olduğu gibi bir sürü alternatif tıp yöntemi varmış. Hepsini uygulamayı göze almıştım ben. Bir tanesi hariç, bira içmek. Kime sorsam günahı bana bira iç taşlar düşer diyorlardı. İsterseniz bana önerilen böbrek taşı düşürme yöntemlerini aşağıya tek tek maddeler hâlinde yazayım:

  • Karpuz suyu içmek,
  • Balık taşı karışımı tüketmek, (Eşkina balığının başında bulunan taşlar farklı yöntemlerle tüketilmeye hazır hâle getirildiğinde böbrekteki taşları düşürmeye yarıyormuş. Kimisi bu taşları limon ve zeytinyağı ile bir karışım hâline getirirken, kimisi de balla bir karışım yapyormuş.)
  • Nohut suyu içmek, (Nohut yemeği yapmadan önce içinde beklettiğimiz su var ya, işte o su.)
  • Aç karnına yoğurt tüketmek,
  • Limonlu su içmek,
  • Bira içmek, (Yapmayın, etmeyin, günahtır. Ben tavsiye etmiyorum.)
  • Halk arasında böbrek taşı suyu olarak bilinen sulardan içmek, (Bizim Afyon'da da Eskişehir'de var bu dağ sularından. Bilen biliyor.)
  • Deva Lokman Kırkkilit Karışımlı Bitki Çayı tüketmek. (Ben satın aldım ve birkaç defa kullandım ama iyileşince kullanmaya devam eder miyim bilmiyorum. Tadı vs. çok güzel aslında. Bitki çayı olarak tüketmek lâzım evde.)


Neyse takip eden Pazartesi günü işe gitmiştim, hâlâ ağrılarım vardı ama işler de çok birikmişti. Bol bol da su içiyordum. Açıkçası tam net anlamasam da ben bir ara tuvalete gittğimde düşürmüşüm taşı. Sonrasında ağrım hafifledi zaten. Akşam da doktor randevum vardı. Röntgen istedi, röntgende de taş görünmedi. Muhtemelen gün içinde tuvalette düşürmüşüm. Birkaç gün daha kullandım ilaçları ve suyu, şimdi ise iyiyim. 

Hep şunu düşündüm, benimki milimetrik, çok küçük bir taş olmasına rağmen beni bu kadar rahatsız etti ise daha büyük olanlar ne yapıyorlar acaba? Allah yardımcıları olsun tüm hastaların. Rabbim önce imanımızı, sonra da sağlığımızı korumamıza yardımcı olsun. Sağlık çok büyük bir nimet ama hep aldanıyoruz bu nimette. Bununla ilgili bir hadîs-i şerîf var biliyorsunuz:


Ben de zamanında bu iki nimet hadisinden yola çıkarak bir şiir yazmıştım. O şiirimi de paylaşarak yazıma son vereceğim:

Hz. Allah’ın hazinesi doludur lebaleb,
Biz asî kullar için bu ne büyük bir devlet!
Bu kadar isyana rağmen nimet üstüne nimet,
Ya Rahman, sen biz günahkar kullarını affet!

İnsanların ekserisi ders almazlar ölüden,
Hiç düşünmezler, bir gün onlar olacak giden,
Biz ne dersek diyelim devam edecek bu düzen,
Ya Tevvab, tövbe ettir şu bedenler ölmeden!

Dedim ya bu nimetlerin sayısı çoktur,
Kıymetini bilenler ise pek yoktur,
Şükredenlerin ecri ahirette bolluktur.
Ya Şekur, Eş-Şekur esmasını dilimize tuttur!

Nimetlerin arasında var iki önemli nimet,
Bunlarda aldananların sonu nedamet,
Boş vakit geldiğinde onu iyi yönet,
Ya Afüv, sen bizleri doğru işlere yönelt!

Sıhhattir nimetlerden diğer bir önemlisi,
Hatırlayalım ne demişti o Muhterem Muhibbî?
“Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi!”
Ya Metîn, gafletten uyandır artık bizleri!

İki nimet için yazdı altı dize ReHiTu,
O gafil kulun elinden gelen ancak bu,
Sağlığında boş vaktinde tüm yaptığı işte bu,
Ya Latîf, esirgeme günahkar kulundan bu lütfu!


Sizlere sağlıklı ve sıhhatli günler diliyorum. Tüm dertlilere derman, tüm hastalara şifalar diliyorum. 

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim. Ayrıca beni Twitter ve Instagram'da da @rehituhodja kullanıcı adımla takip edebilirsiniz. 

Tags:

Yorum Gönder

25Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çok geçmiş olsun ikisi de zordur. Allah acil şifalar versin. Hasta olmayınca sağlığın kıymeti bilinmiyor. Sağlıklı olan da ben hiç ilaç içmem ölmedim şimdiye kadar diyebiliyor, kötü olunca öyle bir içiyorsun ki. Büyük konuşmamak lazım.
    Benim belde hiç sıkıntı yoktu, yıllar önce bir gün buzda düştüğümden beri nadiren de olsa ağır bir şey kaldırdığımda, çok yürüdüğümde falan sinir sıkışıyor gibi oluyor, hatta dizime kadar vuruyor bazen. Ciddi bir şey değil ama düşerken biraz incitmişim sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz. İnsan zıttını yaşamadıkça o zıt hiç gelmeyecek sanıyor.

      Size de şifalar diliyorum. Umarım daha da ilerlemeden hiç değilse bu şekilde devam edersiniz hayatınıza.

      Sil
  2. Çok geçmiş olsun, acil şifalar dilerim. Sağlık olmadan hiçbir şeyin tadını alamıyorsunuz, umarım bir an önce çok daha iyi olursunuz. Böbrek taşı için salatalık kabuğunun suyu da iyi geliyordu, kuzenim bir ara içiyordu devamlı kaynatıp ondan biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık çok çok önemli evet. Dediğiniz gibi hiçbir şeyin tadı alınamıyor maalesef. :(

      Öneriler için ise teşekkürler...

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun öncelikle.
    Benim sağ böbrekte de kist var fındık kadar şuan. İdrarda kan çıkıyor ama birçok test yapılmasına rağmen nedeni bulunamadı. Kistten olabilir diyor doktor. Seneden seneye kontrole gidiyorum. Ağrım sızım yok şükür ki yok.
    Benim yaşta 39 oldu.
    Rabbim cümle hastalara şifa versin tez zamanda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kistin bir zararı olmaz ve ekstra bir tedaviye gerek kalmadan ömrünüzü sürdürürsünüz. Ağrı sızı olmaması en güzel yanı; yine de siz tedaviyi bırakmayın. Alternatif tıp kanalını da deneyin.

      Amin diyorum sondaki duânıza...

      Sil
  4. Açıkçası bende yok Sıhhat Rehberi, hemen bir tane sipariş vereyim hazır Sanal Fuar da başlamışken Çamlıca Kitap'ta.

    Tavsiyeler için çok teşekkür ederim Müfred.

    YanıtlaSil
  5. Çok geçmiş olsun böbrek taşı gerçekten çok zor yakın bir iş arkadaşım günlerce ofis merdivenlerini indi indi çıktı ama çok zor düşürdü. Allah tekrar yaşatmasın inşallah. 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki küçükmüş ki hemen ilk ofis gününde düşürdüm. Demek ki neymiş böbrek taşı en iyi ofiste düşürülürmüş. Evde yatarak olmazmış. :)

      Sil
  6. Çok geçmiş olsun zor hastalıklar. Allah dert verip derman aratmasın sağlık gerçekten çok büyük bir nimet.

    YanıtlaSil
  7. Çok geçmiş olsun abi. Sağlık gerçekten nimet. Kıymetini bilmiyoruz.

    YanıtlaSil
  8. hocam çok geçmiş olsun türlü türlü hastalıklar var Allah daha kötülerinden korusun, doğum gününüz şimdiden kutlu olsun
    şiir de çok hoş olmuş :)

    YanıtlaSil
  9. bel fıtığı, akrabalarım ve arkadaşlarım ankarada düşük basınç lazer tedavisi oldular hepsi iyileşti bir daha nüksetmedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tekrar nüksederse öğrenirim sizden detayları Sn. DeepTone!

      Sil
  10. Kardeşim çok geçmiş olsun. Dikkatle okudum. Oluyor işte; km'miz fazla olunca böyle şeylerle daha çok karşılaşır olduk. Yani aracımızı her 2 yılda bir muayeneye götürüyor, telefon alırken "ne kadar güncelleme gelecek" diye endişeleniyoruz kendimize bakmıyoruz. Lütfen gelişmelerden haberdar et ve "Insta caps'lerde karşımıza çıkan 'şu şuna iyi geliyor' görüntülere itibar etme." :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi sosyal medyada çıkanlara itibar etmiyorum da yaşlılar söylüyorsa itibar ediyorum. Var onların bir bildiği. :) Teşekkür ederim bu arada...

      Sil
  11. Ben de 38 yaşındayım ve dediğiniz gibi yaş 35 yolun yarısını geçince insan yaşlandığını anlıyor.Ben de 35 yaşında bel fıtığı oldum:) Çok sinsi birşey en ufak bir ters harekette ben burdayım der gibi kendisini hatırlatıyor.Bir de kitleme olayı var çok korkunç.Bir kaç kez geldi başıma yok böyle bir ızdırap:)Surekli spor yapıyorum iyi hissettiriyor.Halı saha maçı yaptıktan sonra pert ediyor beni ama halı saha maçı yapmadan da duramıyorum:) Bol şifalar kardeşim,dikkat et kendine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bn bu fıtıktan sonra halı sahaya falan cesaret edemiyorum. Siz yine iyi cesaret ediyorsunuz. :)

      Azıcık ayakta kalınca hemen hafiften ağrı başlıyor. :(

      Teşekkür ederim bu arada...

      Sil
  12. çok geçmiş olsun, böbrek ağrısını 20'li yaşlarımda deneyimledim ve ne yazık ki ilaçsız katlanmak zorundaydım, gerçekten çok zor ağrılardan biridir. hala daha suyu biraz az içince böbreklerim kendini hatırlatıyor. bu sebepten su içmelere doyamam, tek önerebileceğim şey bol su içmeniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O ağrılı günlerde çok güzel su içtim ama şimdilerde yine unuttum o ağrıları ve azalttım suları. :( Ahh insanoğlu ahh! :(

      Sil
  13. Geçmiş olsun 🙏🙏🙏

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!