14 Nisan 2020 Market Fiyatları

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
12

2020 sizin de bildiğiniz üzere pandemi yıllarıydı ve eve hapsolmuştuk. O dönemde herkes gibi biz de online market alışverişine ağırlık vermiştik. 14 Nisan 2020 tarihli market alışverişimin bir kısmını nedense bilinmez ama fotoğraflamışım. O fotoğraflar da Google Fotoğraflar'da depolanmış. Geçen önüme düşünce bir şeyler yazmak istedim 14 Nisan 2020'deki ve şimdiki fiyatlar üzerine. 


Fotoğrafını çekmediğim ürünlerin fiyatlarını da Carrefour'un sisteminden kontrol edeyim dedim ancak bulamadım. O tarihte oradan yaptığım bir alışveriş görünmüyor. Muhtemelen Trendyol Ekspres gibi aracı bir firma kullanmışımdır ama Trendyol'da da bulamadım 2020 kayıtlarını. Başka bir aracı firma tanıdığınız var mı benim aklıma gelmeyip de kontrol etmem gereken?


Neyse önümüzdeki verilerle ilerleyelim biz. Aşağıda bahsettiğim fotoğraflardan oluşturduğum kolajı görebilirsiniz. Bakalım 3,5 senede fiyatlar ne kadar artmış; hep birlikte inceleyelim görelim...





Finike Gurme Portakal'ın 14 Nisan 2020'deki kg fiyatı 7,99₺ imiş. Finike portakalı henüz şu dönemde satışa çıkmadığı için güncel fiyat yok ancak en son CarrefourSa'da 19,90₺'ye satılmış 2023'ün Şubat ayında. Muhtemelen bu sene tezgahlara tekrar çıktığında 30,00 - 40,00₺ civarında bir etiket fiyatına sahip olacaktır diye düşünüyorum. Hatta şu an aktif satışı var mıdır bilmiyorum ancak Onur Market'in sitesinde 34,99₺'ye satışı var şu anda. Tahminim doğru çıktı demek ki.




3,5 yılda fiyat 4 kattan fazla (4,38 kat) artmış görünüyor. Maaşlar da 4 kattan fazla arttı değil mi? O zaman sorun yok diye düşünüyorum. Asgarî ücret 2.324,70₺ imiş. 4,38 katı 10.182,19₺ yapıyor ama şu anda asgarî ücret 11.402,32₺. Yani portakal alım gücümüz düşmemiş demek ki 3,5 yılda. Asgarî ücrete gelen zam, Finike portakalına gelen zammın üstünde gerçekleşmiş çok şükür!

Şimdi sıra geldi kırmızı turpa. 14 Nisan 2020'de kırmızı turpun kilosu 3,99₺ imiş. Bugün hızlıca marketleri kontrol ettiğimde 19,90₺ fiyat etiketlerini görüyorum. 5 kat artmış yani. Buradaki artış hızı da maalesef asgarî ücretin çok ötesinde olmuş. Turp alım gücümüz düşmüş geçen 3,5 senede. Turp gibiymişiz eskiden ama gün geçtikçe durumumuz kötüye gitmiş maalesef. :(


O zamanlar nasıl zenginmişsek artık soframızda birden fazla zeytin çeşidi oluyormuş. İki ayrı zeytin almışız marketten. Bir tanesi Fora marka Edremit çizik zeytinmiş ki kilogram fiyatı 19,90₺ imiş. Diğeri de yine Fora marka az tuzlu az yağlı bir zeytinmiş. Onun da kg fiyatı 27,90₺ imiş. 


Fora Edremit Çizik Zeytin'in Carrefour'daki şimdiki fiyatı ise ortalama 169,00₺. Ortalama diyorum çünkü farklı büyüklüklere göre fiyatları 159,00 ile 199,00₺ arasında değişiyor fiyatları. 169,00₺'yi baz alsak 8,5 kat artmış görünüyor bu zeytinin fiyatı. Bu da demektir ki üstte incelediğimiz ürünler arasında en fazla fiyatı artan ürün bu olmuş. O zamanki asgarî ücretle 117 kg zeytin alınabiliyorken şimdiki asgarî ücretle 67,5 kg zeytin alınabiliyor. Zeytin alım gücümüz neredeyse yarı yarıya düşmüş. Diğer zeytine bakmaya hiç gerek yok bence.


Eee siz ne düşünüyorsunuz? Bu alım gücü düşmesi durumunu siz de iliklerinize kadar yaşayıp hissediyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.


Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim.

Tags:

Yorum Gönder

12Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Eski fiyatlar ile karşılaşınca bir üzülüyor insan nedense. 😔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzülmekle kalmıyor sinirleniyor da aynı zamanda insan. :(

      Sil
  2. Pazar tezgahlarındaki fiyatlarda uçtu gidiyor hiç sormayın :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey birbiriyle ilintili. Her zam başka bir zammı tetikliyor maalesef. :(

      Sil
  3. Son zamanlarda indirim ve fiyat sabitleme tarzı şeyler yapılıyor.Onları takip etmek lazım yoksa bazı ürünlerin fiyatları gerçekten yüksek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya o indirimler de tamamen göz boyama; başka bir şey değil. En iyi indirimler de yine her zamanki gibi internette oluyor. Oraları takip etmek lâzım.

      Sil
  4. Obeziteye son :) Şaka bir yana her zaman savunduğum bir tezim var; temel tüketim mallarının fiyatlarını devlet serbest piyasa ekonomisine bırakmamalı ve kendi belirlemelidir. Aksi halde, her ne olursa olsun; bakan beylere, milletvekillerine; belediye başkanları ve avanelerine ve tüm bu saydıklarımın yalakalarına bir şey olmuyor, ancak ne hikmetse ve ne oluyorsa bu ülkede hep son tüketiciye oluyor!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle kardeşim. Hangi hükümet gelirse gelsin bu hep böyle. Değişmiyor düzen. Sen bir de onu düzülene sor. :(

      Sil
  5. euro 40 50 olcak vallahi napcaaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen maaşını Euro ile alıyorsun Deep. Etkilenmezsin ki...

      Sil
  6. Market alışverişlerinin her geçen gün belimi daha da çok büktüğünü düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep aynısı oluyor zaten. Yeni bir zam dönemine kadar son aylarda belimiz iyice bükülüyor. Zam alınca da eskisine yaklaşıyoruz ve sanıyoruz ki refah seviyemiz arttı ama öyle olmuyor. Kısır döngü devam ediyor bu şekilde. :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!