Tünektepe Teleferik'te Can Pazarı

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
12

Haberlerden de takip etmişsinizdir muhakkak Antalya'daki Tünektepe Teleferik'te çok feci bir kaza yaşandı ve maalesef teleferik kabinlerinden bir tanesinin altının çıkması ile bir kişinin ölümü ile sonuçlandı. Neredeyse 24 saat süren bir çalışmanın sonrasında ise diğer kabinlerdeki 184 kişi sağ sâlim kurtarıldı. Sanırım 17 kişinin de hastanelerde tedavileri devam ediyormuş.


Teleferikler aslında turizm için oldukça faydalı bir ulaşım aracı. Bursa'da yaşarken birkaç defa Uludağ'a çıkarken kullanmışlığımız var. Onun haricinde Ordu'daki ve İstanbul Eyüpsultan'daki teleferiğe de binmiştim. Yurt dışında ise Güney Afrika, Cape Town'da Masa Dağı'na çıkarken onlarca kişinin tek kabine bindiği bir teleferik maceram da var. 2008'de gitmiştim. Nedense o zamanlar fotoğraf çekinme merakım da yoktu. Neredeyse elimde hiç fotoğraf yok maalesef. :(



"Cape Town teleferik" olarak arattığımda üstteki görseli buldum ancak benim hatırladığım kadarıyla benim bindiğim kabinler daha büyüktü. Belki de bu görsel bana küçük geliyor bilemiyorum. :)

Ülkemizde maalesef teleferik fiyatları çok yüksek. Bursa'da zaten teleferiği yerel halktan çok Arap turistler kullanırdı. Belediyeye ciddi anlamda bir baskı vardı fiyatların yüksek olmasından dolayı. Bakalım şimdi belediye de değişti. CHP'li belediye aynı fiyatlandırma politikasına devam mı edecek yoksa farklı bir fiyat politikası mı izleyecek göreceğiz zamanla.


Korkunç kazanın yaşandığı Antalya'daki teleferik hatlarından bir diğeri olan Olympos Teleferik'in fiyatları da oldukça yüksek. Tamam yerli müşterilere pozitif ayrımcılık uygulanıyor ancak yine de yüksek bence. Antalya Olympos Teleferik'te yabancı turistlerin ödeyeceği rakam $44,00 iken (44 ABD Doları eşittir 1.423,95 Türk Lirası) yerli turistlerden fiyatları görmeleri için TC kimlik numarasının girilmesi isteniyor. Ben girdim ve bana çıkan ücret 500,00₺ oldu. 1.423,95₺ ile kıyaslandığında çok iyi fiyat. Aslında Bursa'da da benzer bir sistem uygulanabilir. Türklere ayrı bir fiyatın yanı sıra direkt Bursa'da oturanlara çok çok daha ucuz bir fiyat belirlenebilir. Tek kriter TC kimlik numarasının girilmesi olacak. Bence uygulanabilir. Mustafa BOZBEY duy sesimi! Gerçi bana ne oluyorsa. ben artık Eskişehir'de yaşıyorum ya hu!


Bursa'daki teleferiği kuran firma İtalyan Leitner firması iken Antalya'daki Olympos Teleferik'i kuran firmalar ise Doppelmayr (Avusturya) - Garaventa (İsviçre)'dır. Kazanın yaşandığı Tünektepe Teleferik'in websitesinde ne fiyat bilgisi, ne de kuran ve işleten firma hakkında hiçbir bilgi yer almıyor. Tek bulabildiğim iletişim bilgisi aşağıdaki gibidir:



Türkiye'deki teleferiklere dâir güzel bir bülten hazırlamış Kivi.com.tr 8 Kasım 2021'de. O bültene burada yer vermek isterim:

Bu hafta Türkiye’nin teleferiklerini masaya yatırdık.

Kapalı bir ulaşım kabinine sahip olan kablolu taşıma sistemlerine verilen adlandırmaya uygun olarak listemizde sadece buna uygun olan 21 teleferik sistemi yer bulabildi. İnşaatı başlamış olan Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay teleferikleri listede yer almadı ancak haritada gösterildi.

Tüm teleferik hatlarının ziyaretçi sayılarına erişmek mümkün olmadığı ve Covid19 nedeniyle yaşanan yaklaşık 2 yıllık durgunluk nedeniyle teleferik hatlarının ziyaretçi sayıları, ulaşım fiyatı ve yarattığı yıllık ekonomik değer gibi bilgiler -daha sonra tamamlanmak üzere- bu istatistikte dikkate alınmadı.

2014’te yenilenerek açılan Bursa Teleferik, Türkiye’nin ilk teleferik hattıdır ve Cumhuriyet’in 40.yılında, 29 Ekim 1963’te açılmıştır. Halen Türkiye’deki en uzun teleferik hattıdır.

Bu sene devreye alınan Babadağ Teleferiği ise 4km’lik hat boyunca 1,5km yükselmesi ile ve Ölü Deniz üzerinde yapılan yamaç paraşütü için önemli bir hizmet aracı olmasıyla dikkat çekicidir.

Ordu’daki Boztepe Teleferiği turizm açısından en başarılı örneklerden birisi iken hemen yakınındaki Trabzon Beşikdüzü’ndeki teleferik ise bir ölü yatırım olarak canlandırılmayı beklemektedir.


Bir söylentiye göre bizim Afyonkarahisar'da da Afyonkarahisar Kalesi'ne çıkmak için kurulacak bir teleferik yatırımı başlamış ancak ben henüz bir gelişme göremedim. Başlamış diyenler var ama gözle görünür bir gelişme yok sanırım. 

Tünektepe'deki teleferikte vefat eden avukat vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yaralı kurtarılanlara acil şifalar diliyorum. Umarız bir daha yaşanmaz böyle kazalar. İster istemez bu tarz kazalar, diğer teleferiklere binenleri de belli bir süre tedirgin edecektir. Hatta bugün haberlerde İzmir'deki teleferikte %90 talep düşüşü olduğu yazıyordu. 

Siz daha önce hiç teleferiğe bindiniz mi? Bundan sonra da teleferiğe binmeye devam eder misiniz? 


Tags:

Yorum Gönder

12Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çok kötü bir kazaydı.Umarım bir daha yaşanmaz.

    YanıtlaSil
  2. Hiç binmedim yükseklik korkum var binmeyi asla düşünmüyorum. Kaza için üzgünüm endişe ve dua ile takip etmiştim. Yaralı olanlara şifalar dilerim vefat eden vatandaşımıza ALLAH rahmet eylesin ailesine büyük sabırlar dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Bu kazadan sonra tüm teleferiklerin iyi bir bakımdan geçeceğine inanıyorum ayrıca fiyatlar uçmuş ben bedava da olsa binemem güvenemem yani... Hepimize özellikle kazazedelere çok geçmiş olsun vefat eden vatandaşımıza da Allahtan rahmet diliyorum... :(

    YanıtlaSil
  4. Bindim ama beni biraz korkutuyor açıkçası 🤭

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında korkulacak bir şey yok ama yine ortada insan faktörü olunca insan acaba bakımları zamanında yapıldı mı düşüncesine kapılıyor ve bu da insanı tedirgin ediyor...

      Sil
  5. Çok kötü bir kazaydı Allah bir daha yaşatmasın...Ben zaten genelde korktuğumdan ve tedbir amaçlı pek binmiyorum teleferiklere...

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!