Hangi Yapay Zeka Daha Zeki?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8

Günümüzde en çok konuşulan konulardan biri de bildiğiniz üzere yapay zeka. En azından ben gün içinde defalarca mâruz kalıyorum ve de kendim de kullanıyorum. Hatta daha dün blog arkadaşlarımızdan Myvslr'nin yazılarından birine yapay zekayla yazdırdığım şiiri Instagram hesabımda da seslendirmiştim.  



Yapay zeka işimizi elimizden mi alacak diye hayıflanmak yerine yapay zekayı en basit düzeyde dahi olsa kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Her konuyla ilgili farklı yetkinliklere sahip yapay zekalar oluşturuluyor sivri zekalı insanlar tarafından. :) Mesela ben aynı direktifleri verdiğim yapay zeka sohbet uygulamalarından aldığım cevaba göre en zeki olan yapay zeka uygulamasını kendimce çıkardım. Tabii ki bahsedeceğim bu 3 uygulamayı da kullanmaya devam edeceğim ben. Hatta bir de Bing'in yapay zekası olan CoPilot'a da sorayım şimdi ve 4 uygulamadan hangisi daha zeki hep beraber görelim. :)

Evet yapay zekaya sorduğum soru birkaç gün önce Kim Milyoner Olmak İster?'de sorulan 300 bin TL değerindeki bir soruydu:


Gelen cevaplar aşağıdaki gibidir:

ChatGPT:

"Kabe, Türkiye'nin güneydoğusunda yer aldığı için, Kabe'nin tam olarak güneyde kalması için Türkiye'nin doğu bölgelerinden birinde olmanız gerekir. Bu bağlamda seçenekler incelendiğinde:
  • Erzurum ve Erzincan kuzeydoğuda yer aldıkları için, Kabe bu illerde güneydoğuda kalır.
  • Adıyaman güneydoğuya daha yakındır, fakat yine de Kabe tam olarak güneyde değil, güneydoğuda kalır.

Mardin ise Türkiye'nin en güneydoğu illerinden biri olduğu için Kabe, bu ilin tam olarak güneyinde yer alır. Bu nedenle doğru cevap D- Mardin olacaktır."


Gemini:

"Maalesef, bu sorunun cevabını kesin olarak verebilmem için konumunuza ihtiyacım var.

Dünyanın yuvarlak olması nedeniyle, Kabe'nin tam güneyinde yer alabilmeniz için Türkiye'nin güneydoğu ucunda, Kabe'ye dönük bir konumda olmanız gerekir.

Eğer konumunuzu paylaşırsanız, size bu sorunun cevabını kesin olarak verebilirim.

Ancak, genel bir bilgi olarak şunu söyleyebilirim:

  • Erzurum: Kabe'nin kuzeydoğusunda yer alır.
  • Erzincan: Kabe'nin güneydoğusunda yer alır ve en uygun ihtimaldir.
  • Adıyaman: Kabe'nin güneybatısında yer alır.
  • Mardin: Kabe'nin güneybatısında yer alır.

Dolayısıyla, Kabe'yi tam güneyinizde görebilmeniz için en uygun konum Erzincan'dır.

Ancak, konumunuza bağlı olarak diğer seçenekler de mümkün olabilir.

Konumunuzu paylaşırsanız size daha net bir cevap verebilirim."


Poe - Claude-3.5-Sonnet:

"Bu soru için verilen seçenekler arasından doğru cevap:

D- MARDİN

Açıklama:

  1. Kabe'nin yönü (kıble), bulunduğunuz konuma göre değişir. Türkiye'nin çoğu bölgesinde Kabe güneydoğu yönündedir.

  2. Mardin, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bir ildir ve coğrafi konumu nedeniyle Kabe'ye göre özel bir konumdadır.

  3. Mardin'in büyük bir kısmında, özellikle il merkezinde, Kabe neredeyse tam güney yönünde kalır.

  4. Diğer seçenekler (Erzurum, Erzincan ve Adıyaman) Türkiye'nin daha kuzeyinde veya batısında yer alırlar, bu nedenle bu illerde Kabe genellikle güneydoğu yönünde kalır.

  5. Mardin'in bu özelliği, camilerin yönelimi ve kıble tayini açısından da önemlidir.

Bu soru, Türkiye'nin coğrafi konumu, illerin yerleşimi ve İslam dinindeki kıble yönü bilgilerini bir araya getiren ilginç bir genel kültür sorusudur."



CoPilot:

"Kabe tam olarak güneyinizde kalıyorsa hangi il sınırları içerisinde olabilirsiniz B) Erzincan"


Şimdi cevaplardan gördüğünüz üzere Google'ın sahibi olduğu Gemini ile Microsoft Bing'in sahibi olduğu CoPilot doğru cevabı verdi ancak bu arkadaşların doğru cevap verebilmesinin arka planında sahip oldukları devasa arama motoru ağının olması yatıyor. Google Gemini, cevabı uzatarak vermiş ancak CoPilot, hemen kısa yoldan bir cevapla geçiştirmiş. 


ChatGPT ile Claude Sonnet sınıfta kaldı. :) Tabii ki bu onların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Onlar da başka işlerde başarılı sayın veli! :)


Bu sorunun doğruluğunu teyit etmek isteyenler için ise önerim Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz vakitleri sayfasında kıble yönünün tayini için kullanılan bir harita var. O haritayı kullanarak Kâbe-i Muazzama'nın bu illerin tam olarak neresine düştüğünü çok rahat görebilirsiniz. Ben doğru cevap olan Erzincan'ı sizler için aşağıya bırakıyorum. Şıklarda yer alan diğer iller tam düz bir şekilde güneyinde kalmıyor sizin de gördüğünüz üzere.



Siz yapay zeka uygulamalarından hangilerini kullanıyorsunuz peki? Bana tavsiye edeceğiniz bir yapay zeka uygulaması var mıdır? Peki bu soru size sorulsaydı bilir miydiniz? Açıkçası ben bilemezdim ve çekilirdim. Ya siz?

Tags:

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Abi sevdin sen yapay zekalara soru sorma işini :) Bu soruya denk gelmemiştim. Çekilirdim ben yarışmadan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekilmek en iyisi olurdu evet. Sağlam coğrafya bilgin de olsa daha önce bununla ilgili bir araştırma vs. yapmadıysan birbirine bu kadar yakın iller arasında doğru seçimi yapmak zor olurdu.

      Yapay zeka işini sevdim evet. :)

      Sil
  2. Ben bu cevaplardan hiçbir şey anlamadım. Yuvarlak cevaplar veriyor hep. Net cevap yok. Geçen eşim gösteriyordu. Birisi karpuzların fotoğrafını çekip hangisi iyidir diye sormuş. Bir kaç karpuzun ortasından bir kare şeklinde işaretlemiş. Hangisi olduğu belli değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuvarlak cevap istemiyorsanız o zaman Bing'i tercih edin. :)

      Bu arada yapay zekanın her dediği doğru değil. İnsanlar bunu göz önünde bulundurarak ilerlemeli.

      Sil
    2. ChatGPT, Bing, Copilot hepsini kullandım.. Yapay zekaların neredeyse hepsi aynı.. Bir soru sorduğunuzda, yapay zeka o soruya yanlış ve ilgisiz cevaplar verebiliyor. Buna "yanlış cevap veriyorsun" dediğimde ve soruyu tekrar ettiğimde ise yine hep aynı cevapları veriyor, farklı cevaplar vermiyor.. Önceki vermiş oldukları cevabı papağan gibi sürekli tekrarlıyorlar. Üstelik yanlış ve ilgisiz cevaplar..

      Yapay zekayı yapan mühendisler, soruları kendi kafalarına göre cevap verme şeklinde kodlamaları yaptıkları için, (yani örneğin Türkçe soru sorduysanız, cümlelerin anlamlarını, internet sayfalarında tarattırıyor ve genellikle telif içermeyen uygun olan sitelerden alıntı yaparak, cevapları veriyor.) Ancak bu, soruyu soranın tatmin eden bir cevap olmuyor.. Çünkü, mühendislerin kendi düşüncelerine göre yapmış oldukları kodlamalarla alakalı..

      Mühendislerin anlamadıkları şey ise herhalde, insan zekasının "bir soruya, cevap arayışındaki çok farklı düşünebilme yeteneğine sahip olmasını" anlamamasıdır.. Yani insan, bir soru karşısında farklı cevaplar arama peşinde; bunun nedeni de, kendi istediği tatmin edici cevapları bulabilmek için.. Büyük ihtimalle mühendisler, yapay zeka algoritmalarını hazırlarken, bu ince çizgiyi hesaplamadan hazırladıkları için, yapay zekalar, müfredin dediği gibi "hep yuvarlak cevaplar" veriyorlar.. Neyse uzun bir yanıt oldu, umarım yazınızı bölmemişimdir..

      Sil
    3. Ertuğrul Bey yazdıklarınızda çok haklısınız ancak yapay zekanın da kullanım püf noktaları var. Onlara dikkat edilirse daha doğru sonuçlar elde edilebiliyor. Yine de üstte söylediğimi tekrar ediyorum ve size de katılıyorum her dediği doğru değil. :)

      Sil
  3. Allah iyiliğinizi versin Recep Hilmi Bey. Sivri zekalı insanlar cümlenize çok güldüm. :))
    Bu soruyu şimdi sizden öğreniyorum. Şıklardaki iller birbirine yakın olduğundan cevabı bir hayli zormuş.
    Yapay zeka konusunda epey cahil olduğumu kabul ediyorum. Sıraladığınız 4 uygulamadan Gemini olanın cevabına az gülmedim. Politik cevap vermiş. :))
    Kıymetli paylaşımınıza teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim Nazlı Hanım.

      Soru gerçekten çok zor. Dediğiniz gibi iller birbirine yakın olmasa muhtemelen çözülür ama iller birbirine çok yakın.

      Gemini hep yapıyor bunu. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!