Fazilet Takvimi'nin telefonlardaki uygulamasına Kur'ân-ı Kerîm eklendi. Daha önceleri Muhtasar İlmihâl'in de eklendiği Fazilet Takvimi, her müslümanın telefonunda yer almayı hak ediyor.
Dinî konularda oldukça hassas olan Fazilet Takvimi şu an Türkiye'de temkinli namaz vakitleri sunan iki kurumdan bir tanesi. Diğeri ise Türkiye Takvimi'dir. Böylesine hassas olan Fazilet Takvimi, Kur'ân-ı Kerîm'i de hizmetleri arasına ekleyince aşağıdaki uyarıları yayımlamış. Gerçekten bunların düşünülmesi bile takdire şayan.
Okunması zor olur düşüncesi ile üstte yazan hatırlatmaları aşağıya da ekliyorum:
1- Kur'ân-ı Kerîm'e muhakkak abdestli iken dokunmalıdır. Zira Allâhü Teâlâ buyurmuştur ki -meâlen-: "Ona, tamamen temizlenmiş (abdestli) olanlardan başkası el süremez." (Vâkıa Süresi, âyet 79)
2- Kur'ân-ı Kerîm'i, abdestli iken, temiz elbise ile güzel ve nezih yerlerde, mümkünse kıbleye dönerek, yere dik oturup, sukūnet halinde sallanmadan ve bir yere yaslanmadan okumalıdır.
3- Kur'ân-ı Kerîm okuyan kimse, ihlâslı olmaya ve kırâatin edeplerine riâyete dikkat etmelidir. Kendisine, Cenâb-ı Hakk'ın nidâ edeceğini düşünerek, mânen bir hazırlık içerisinde olmalı; Allâhü Teâlâ'nın huzurunda olduğunu bilen bir kimsenin hâli üzere okumalıdır. Çünkü her ne kadar o, Allâhü Teâlâ'yı görmüyorsa da Allâhü Teâlâ, onu görmektedir.
4 - Kur'ân-ı Kerîm okumak arzu edildiği zaman, misvak veya uygun başka bir şeyle ağız temizlenmelidir.
5- Kur'ân-ı Kerîm okumaya istiāze (Eüzübillāhimineşşeytanirracîm) ve besmele (Bismillahirrahmanirrahîm) ile başlamalıdır.
6- Kur'ân-ı Kerîm okuma esnasında esneme geldiğinde okumaya ara vermeli, esneme bittikten sonra besmele ile âyet başından tekrar alarak devam etmelidir.
7- Kur'ân-ı Kerim'in Allah kelâmı olduğu akıldan asla çıkarılmamalı ve ona göre tazim, hürmet ve edeb ile Kur'ân-ı Kerîm'i mümkünse manasını düşünerek okumalıdır.
8- Kur'ân-ı Kerîm okurken tertile (tecvid) son derece riâyet edilmelidir. Hızlı okumak veya herhangi bir sebeple tecvid kaideleri atlanılmamalıdır. Zira Kur'ân-ı Kerîm'i tecvid ile okumak, farzdır.
9- Secde âyetleri okunduğu zaman tilavet secdesi yapmalı.
10- Bulunduğunuz mekanda Mushaf-ı şerîf varsa ondan okunmalıdır. Hürmetsizliğe sebebiyet verecek hållerden kaçınmalıdır, okuma bittikten sonra ekranda Kur'ân-ı Kerîm'ı açık bırakmamaya, üzerine bir şey koymamaya, bel hizasından aşağı indirmemeye dikkat etmelidir.
11- Kur'ân-ı Kerîm okumayı bitirince, (Sadekallâhü'l-azîm) demelidir.
12- Kur'ân-ı Kerîm hatmedilince de hatim duası yapmayı ihmal etmemelidir.
13- Hatim duasına geçmeden önce Nâs ve Fâtiha sureleri ile Bakara suresinin başından beş âyet okumak sünnettir. Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem; Nas sûresini okuduğu zaman, Fâtiha suresine başlar, sonra Bakara suresinin başından ve ülâike hümü'l-müflihûna kadar okur, hatim duasını yapar, daha sonra da kalkardı. (Suyûtî, ltkân, 1/313)
Sizler de bu en hassas düşüncelerle hazırlanmış Fazilet Takvimi edinmek isterseniz aşağıya bırakacağım link üzerinden ücretsiz aboneliğinizi başlatabilirsiniz.
Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.
Forum'a da beklerim...