455: Dünyanın En Pahalı Peyniri: Pule (Eşek) Peyniri

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
10
#BirYaşımaDahaGirdim etti 455!

"Dünyanın en güzel gözleri eş(ş)eklerdedir!" diye bir şarkı sözü var. Herhalde bu söz de gerçek değil mi? Yoksa Murat KEKİLLİ, "Eşek Gözlüm" şarkısını öylesine mi yazdı ki?

Neyse Pazar sabahı gündemi merkeple açtık. Google Alerts'ten bana sürekli ülke gündemi, siyaset, spor, magazin ile ilgili alt başlıklarda önce çıkan haberler gelir. O haberlerden biri de "Özgü NAMAL, dünyanın en pahalı peynirini üretecek." şeklindeydi. Dünyanın en pahalı peyniri neymiş diye girip baktım. Pule peyniri diye geçiyormuş. Uzman araştırmacı ReHiTu sizler için araştırdı hemen sayın seyirciler.

"Pule", Sırpça "sıpa" anlamına geliyormuş. Zaten bu ürünün anavatanı da Sırbistan. Sırbistan'ın Belgrad sınırları içinde yer alan Özel Doğa Koruma Alanı da olan Zasavica'da üretiliyormuş bu peynir. Peyniri gerçek altından yapsanız bu kadar pahalı olmaz dedirtecek bir fiyatı var. Her yerde farklı fiyatlar yazılmış. Muhtemelen arz - talep meselesine göre dönemsel olarak fiyatlar değişmiş. Ben tüm gördüğüm fiyatları birleştirip size ortalama bir fiyat yazacağım şimdi. (Yazar burada aritmetik ortalama işlemine başlar.) Eveeet fiyatları karşılaştırdım. Bugünkü Euro kuruyla yaklaşık 6.300,00₺ civarına geliyor bir kilogramı. (Bugünkü kurun 6,20 seviyelerinde olduğunu da belirtelim.) Özgü NAMAL üretmeye başladığında vergiler, harçlar falan derken herhalde kilosu 10.000,00₺'ye yaklaşır. 100gr alsanız 1.000,00₺ ödersiniz. :) Yer misiniz?

Pule Peyniri'nin böylesine pahalı olmasının sebebi eşek sütünden yapılıyor olması. Eşek sütü uzmanların söylediğine göre anne sütüne en yakın süt imiş. 1 kilo eşek peyniri üretmek için 25 litre eşek sütü kullanılıyormuş. Dişi eşekler her sağımda sadece 200gr süt veriyormuş. Günde de sadece 3 defa sağılabiliyormuş. Düşünün işin zorluğunu.

Bu peyniri dünyada yapan sadece bir yer var. O da yukarıda bahsettiğimiz çiftlik. Piyasa onların elinde. Eşek sütünün litresini de 45,00$'a satıyorlarmış. Direkt kendilerinden bir ürün almak isterseniz websitesi için tıklayın.

Ürünü bulmak da zormuş. Çünkü zenginler bir yıllık mahsülün tamamını peşin para ile alıyorlarmış. 2013'te ünlü Sırp tenisçi Novak Djoković yapmış mesela bunu.

Aşağıdaki videoda bu işe ilk başlayan adamın hikayesi var. 12 eşekle başlamış ama şimdi 300 tane eşeği varmış.



Bu yazıyı hazırlarken tam ortasında hanım seslendi. "Bey, bey! Evde peynir kalmadı; marketten peynir alır mısın?" dedi. Gittim Bursa Akuğur Marketler'in Millet Mah. Şubesi'nden İçim Süzme Beyaz Peynir aldım ve 500gr için 11,20₺ ödedim. Hayaller - Hayatlar olayına döndü. :)

Bu yazıyı hazırlarken yararlandığım kaynaklardan birinde "Kesinlikle çok sağlıklı bir peynirdir! Bir peynire o kadar para verdikten sonra başka yiyecek alamaz ve sağlıklı kalırsınız." şeklinde yorum yapılmış. Aynı yorumu siz yapmadan yazımı yorumlayın lütfen. :)

Yorum Gönder

10Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. İnanç açısından yemeyeceğimize göre; yine tasarruf ettik demektir. :)
    Helal olan şeyler o kadar da pahalı değil aslında. Tabii bulabilirseniz artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıya başlamadan önce helallik - haramlık kısmına da değinmeyi planlıyordum ancak yazım o kadar çok bölündü ki 3 saatte ancak tamamladım. O yüzden paragraflar arası kopukluk olabilir ve bazı önemli noktaları unutmuş olabilirim.

      Eşek eti, at sütü vs. hakkında bir yazı paylaşmanızı rica ederim Sn. Müfred.

      Sil
    2. Bir blog daha yapmayı düşünüyorum. Hikaye dışında da bir şeyler paylaşma isteği oluşuyor arasıra. Karşımıza çıkarsa eşek etiyle ilgili bir şeyler de paylaşabiliriz.

      https://kitap-iktibas.blogspot.com/

      Adres şu şekilde olacak inşaallah.

      Sil
    3. Hayırlı olsun. Hemen ön sıralardan kaptım takip yerimi.

      Sil
  2. Eşek sütü caiz mi bilemiyorum ama son derece faydalı olduğunu duymuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Caiz değil ama faydalı diyenler çok evet.

      Sil
  3. Sayının sonundaki sıfırları sayayım hemen geliyorum abi :) O nasıl bir sayı ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köydeki eşekleri toplayıp bu işe girişelim bari Ali. :)

      Sil
  4. Eşeğin şimdilik gözlerini sevsem kafi:) O kadar para verilir mi dersen, eşek sütü olmasaydı olabilirdi belki, ben bazen yapıyorum öyle. Çok pahalı ballar aldığım oldu acıcık. Buna derdim ki "şurdan 10 gram koy bakalım çeyrek simitin içine!"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeyrek simit 0,40₺; içindeki peynir 69,00₺ :) Zengin gösterir. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!