Evet ben duble babayım ancak annelerin fedâkarlıkları yanında biz babaların yaptıkları çok da bir anlam ifâde etmiyor ya hu! Bunu şu günlerde daha net bir şekilde anlıyorum. Şöyle ki, ben geceleri mışıl mışıl uyurken (Aslında aklımdan geçen tabir "fosur fosur uyumak"tı ancak TDK Amcam böyle bir kullanıma yer vermemiş. Sizin oralarda kullanılır mı "fosur fosur uyumak" deyimi?) ara sıra tuvalet için uyanıyorum ve her uyandığımda eşim (taze duble anne) uyanık ve çocukla ilgileniyor oluyor. Uyku sersemi bir hâlde hâl hatır sorup ilgileniyorum ancak sonrasında yine uyumaya devam ediyorum. Gece boyunca 3 kere de kalksam her seferinde durum hep böyle. Annelik çok farklı bir duygu olsa gerek. Normal şartlarda uyumayı çok seven bir eşim var ancak şu dönemde bir kere bile ağzından uykusuzlukla ilgili bir sitem duymadım.
Ben annemi erken yaşta kaybettim. 9 Mayıs 2012'de henüz 46 yaşındayken vefat etti. Kalın bağırsak kanseri idi kendisi. Ben, o vefat ettiğinde 24 yaşımda idim. 6 aylık evli idim. Aslında tam annemin gerçek kıymetini anlayacağım dönemde kaybettim. Annemi kaybettikten sonra yaşadığım bazı ailevî problemler eğer annem hayatta olsaydı yaşanmazdı. Annemin ailemizi bir arada tutan, olumluya doğru yönlendiren bir etkisi vardı. Keşke hayatta olsaydı rahmetli. Her şey daha farklı olurdu diye düşünüyorum.
Annelerin doğum öncesinde, doğum sürecinde ve doğum sonrasında gösterdikleri fedakarlıklar gerçekten de üst düzey. Peygamber Efendimiz (s.a.s) boşuna "Cennet ayakların altındadır." buyurmamışlar. Gerçekten de çok kutsal varlıklar. Şu son günlerde eşime en çok sarf ettiğim söz "Hakkını helal et." olmuştur. O, hakkını helal etmese bizler için yaptıkları ödenecek cinsten değil.
Babalar gününde annelere methiyeler düzmem belki tuhaf oldu ancak birkaç gündür bunu yazmak istiyordum. Bir baba olarak tekrarlıyorum; annelerin kıymeti babalardan kat kat fazla. Annelerinizi ve babalarınızı sadece bir gün değil her gün hatırlayın. Sadece bir gün hediye almayın fırsat buldukça onlara hediye gönderin. Yanınızdalarsa hemen ellerini öpün ve helallik isteyin. Uzaktalarsa da sesli veya görüntülü arayın; hayır duâlarını isteyin. Benim gibi birini veya ikisini de kaybettiyseniz ruhlarına birer Yâsîn-i Şerîf armağan edin. Duâlarınızda şu garibin annesini de unutmayın.
Sağlıcakla kalınız...
Sen yanımda olduğun sürece ben hep güçlü bir anne olarak kalırım sevgilim ❤️
YanıtlaSilHep birlikte olacağız her dâim inşallah canım benim...
SilSevgili Recep Bey,
YanıtlaSilAnnelerin öyle olağanüstü güçleri filan yok. Bedensel olarak daha dayanıksızlar, iki kadından birinde demir eksikliği, B-D vitamini eksikliği ciddi anlamda mevcut. Bebeğin ilk 3 ayında aslında anne hala hamile gibi, yüksek hormon düzeylerinin etkisi altında ve yorgunluğunu- uykusuzluğunu pek algılamıyor. Bir de eş koca özel sektördeyse zaten gergin ve yorgunsa kadın ona pek sataşamıyor. Şu da var, nasılsa o emzirecek, illa ki kalkacak yani bari birimiz uyusun diyor vs vs.
Nasıl bir eş ve baba olduğunuzu bilmiyorum, haddimi aşıyorsam affediniz ama kadınlara hakkını teslim etmek yani onları övmek, kutsal saymak vb davranışları ''marifetmiş gibi'' yazmanız beni üzdü. Ha, elbette erkeklerimizin yüzde sekseni ''Eline sağlık, teşekkür ederim'' gibi lafları bile söyleyemeyecek kadar öküz çok af edersiniz. Takdir eden, hakkını helal et diyen adam çok az, farkındayım.
Kadın-erkek ayrıştırması ve ''ama kadın..'' diye başlayan her cümle kadına şiddetin bir parçası benim gözümde. İktidar sahipleri; yani devlet adamları, din adamları, hukuk adamları, asker-polis sessiz kaldığı için her gün kadınlar ölüyor çocuklarının gözü önünde, kendi kanıyla ''kurtuldum'' yazıyor kadınlar. İşte bu yüzden. Zalime sözüm yok onun yeri zaten cehennem ama kendini zalim görmeyen sizin gibi erkeklerin çok çok daha hassas olmasını istiyorum; kendi kızlarınız ölmesin diye..
Nedense bu yorumunuzu okuyunca şu fıkra aklıma geldi:
Sil"Nasreddin Hoca oğlunu okulundan alırken eşekle gelmiş. Oğluyla eşeğin üzerinde evin yolunu tutmuşlar. Aradan zaman geçmiş. Bir grup insan önlerine çıkmış. İçlerinden biri;
-"Hoca ayıp değil mi, eşek o kadar yükü nasıl taşısın?"
Hoca da oğlunu eşekten indirip yoluna devam etmiş. Aradan zaman geçmiş bir insan;
- "Ayıp hoca ayıp. Küçücük çocuk yürütülür mü?"
Hoca çocuğu eşeğe oturtmuş. Kendi yoluna devam etmiş. Aradan yine zaman geçmiş birisi;
- "Bu zamane çocukları böyle işte, ihtiyar babaları yürür kendileri eşeğe biner."
Bu söz çocuğun ağrına gider ve eşekten iner, ikisi de yayan giderler. Oradan gevezenin birisi:
- "Enayilere bakın eşek önde gidiyor bunlar yayan."
Bunun üzerine Nasreddin Hoca:
- "Görüyorsun ya oğlum, elin ağzı torba değil ki büzesin.""
Yazdığınızı ve yazdığımı birkaç defa okudum ve bu yorumdan başkasını bulamadım. "Marifetmiş gibi" yazmadım ben ama siz öyle anlamışsınız. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Güzel bir yazı olmuş sevgiyle kalın 😊
YanıtlaSilBilmukabele.
SilTeşekkür ederim EsTen...
Ne kadar güzel yazmışsınız emeğinize sağlık. Böyle düşünmeniz çok duygulandırdı beni.. İnşallah ömür boyu böyle kıymet bilen bir insan, bir eş olursunuz.. Sizinle anne acımız ne kadar benzer..Ben de 98 yılında henüz 46 yaşında iken kaybettim anneciğimi ve ben de o zaman 27 yaşındaydım😔Kızımı görmek kısmet olmadı maalesef ona. Çok iyi anlıyorum o yüzden tüm yazdıklarınızı. Rahmetli annelerimiz nur içinde yatsınlar, mekanları cennet olsun, dualarımız ve kalbimiz her daim onlarla🙏
YanıtlaSilAllah güzel evlatlarınız ve ailenizle birlikte sağlıklı, huzurlu, mutlu nice yıllar nasip etsin size de🙏
Aynen benim çocuklarımı da göremedi benim annem. :( Amin diyorum tüm yazdıklarınıza Hayata Dair.
SilGood post.
YanıtlaSilThanks Kinga.
SilYüreğine sağlık üstad. Annelerin anneler günü dışında da hatırlanması gerektiğini tekrar tekrar hatırlattığın için.
YanıtlaSilAnneler bizim en kıymetlilerimiz. Keşke tam manasıyla kıymetlerini bilebilsek...
Silanne baba yerini hiçkimsenin dolduramayacagı statüler aslında..onlar için evlat cok olabilir. fakat evlat için anne de baba da bir tanedir., başkası olamaz..
YanıtlaSilgüzel bir yazıydı..yüreginiz dert görmesin
Çok haklısınız. Amin. Teşekkürler...
Sil