Nereden Gelmiş Bu Gamboç Kelimesi?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
29
Kelimelerle haşır neşir olduğumu biliyorsunuz artık. Dün ilk defa duyduğum bir kelimeyi araştırdım ancak bir türlü tatmin edici hiçbir cevaba ulaşamadım. Kelimeyi nereden duyduğumu da detaylıca anlatayım da yazı uzasın. Hem içinde yararlı bilgiler de var uzatmanın. :)

Morhipo'dan normal fiyatı 550,00 TL olan Fabrika marka yandaki takım elbiseyi 150,00 TL'ye (hatta %10 indirim koduyla 135,00 TL'ye) almıştım. Tıkla Gelsin seçeneği ile kargo parası da ödemedim ve ürünü Bursa Zafer Plaza Boyner'den teslim aldım. Hemen orada denedim ve paça ile kollarında işlem olacağı için terzi işlemi talebinde bulundum. Kolda da işlem olacağı için yoğunluktan dolayı 3 gün sonra alabileceğimi söylediler. Sorun olmadığını söyledim. Ölçüler alınırken erkek reyonundaki görevliler elbiseyi bu fiyata aldığıma inanamadılar.

Üstteki paragrafta ucuza nasıl internet alışverişi yapılırı öğrenmiş oldunuz. :) Dün teslim almaya gittiğimde takım elbiseyi koymak için bir "şey" istediğimde kasalardan "gamboç" alabileceğimi söylediler. Açıkçası "gamboç" dedikleri şeyi kuru temizlemecilerin elbiselerin üzerine taktıkları poşet korumanın adı olarak düşündüm ancak öyle değilmiş.

Kasaya gittiğimde bana bildiğiniz takım elbise taşıma kılıfı verdiler "gamboç" diye. Açıkçası ne kadar da cahilim dedim durdum kendi kendime. Bugün de aklıma takıldığı için bu kelimeyi araştırdım.

Google Amca'ya "gamboç" yazdığınızda size bir sürü takım elbisesi kılıfı gösteriyor. Google Amca biliyor ancak TDK dâhil hiçbir sözlükte "gamboç" kelimesi geçmiyor. "Kamboç" şeklinde de arattım ancak o da yok. Kamboçyalılar çıkıyor karşıma hep. :)

"Gamboç nedir?" diye bir soru 18 Aralık 2015 tarihli Kim Milyoner Olmak İster? Yarışması'nda da sorulmuş. Demek ki çok uç bir kelime değil.


Şimdi merak ettiğim bu gamboç kelimesi dilimize nereden, hangi dilden geçmiş acaba? Tekstilciler belki bilir diye düşünüyorum. Sizin bu konuda bir fikriniz var mıdır acaba?

Yorum Gönder

29Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Hiç duymamistim..biz yine elbise kılıfı demeye devam edelim bence:) acik,anlaşılır bir şekilde.
    Bu arada alışveriş çok hesaplı olmuş gerçekten güle güle kullanın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelime var ama yok gibi bir şey zaten. :)

      Teşekkürler bu arada...

      Sil
  2. Hocam bunun adının gamboç olduğunu yeni öğrendim yeminle :) sevaba girdin kılıf diyordum takım elbise kılıfı diyordum. Aklıma me gelirse yani ama adı gamboç sayenizde öğrendim. ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuri Özkan;

      Gamboç olduğunu bilmeyen tek ben değilmişim demek ki! :)

      Sil
    2. Evet hocam yeminle ☺️Bilmiyordum. Bu arada siteniz çok geç yükleniyor. Biraz daha uygun bir tema yapmanız sizin için daha iyi olur

      Sil
    3. Ben de farkındayım ve değiştirmek uzun zamandır aklımdaydı. Hemen ilgileneceğim.

      Sil
  3. Az da olsa dikiş diken biri olarak ismini ben de bu şekilde hiç bilmiyordum. Biz herşeye bir kılıf uydurduğumuz için, kılıf kelimesi bize daha uygun sanki. Osmanlıcada da gılaf olarak geçiyordu değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müfred;

      Kılıf kelimesi zaten Arapça "gılaf"tan dilimize geçmiş. Gamboçu kim uydurmuşsa yine de iyi tutturmuş. :)

      Sil
  4. çok ilginç,gamboç kelimesini ve ne olduğunu ben de ilk defa sizden duymuş oldum.. :) bilgi için sağolun..

    YanıtlaSil
  5. Günlük hayatımızda kullanılan bir eşyanın yabancı kelime olarak topluma sunulan adını öğrenmiş oldum. Ancak Hayat Cıvıltısı'nın da belirttiği gibi, biz yine de "elbise kılıfı" adlandırmasını kullanmaya devam edelim diyorum... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tülay GÜRDAL;

      En akla yatkını o zaten. Gamboç kelimesini kim ortaya attıysa helal olsun. :)

      Sil
  6. Bu kelimeyi bir yerde duymuştum. Ama nedir, ne değildir hiç bir fikrim yoktu benimde. Yazınızdan öğrendim 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cem Kazan;

      Sizin en azından bilinçaltınızda falan varmış. Bizde o da yoktu. :)

      Sil
  7. Bende kaç gündür Gamboç arıyorum nerede satıldıgını bilen varsa oda yazsın😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamboça para mı verilir ya! Firmalardan reklamınızı yapacağım diye isteyin. :)

      Sil
  8. Bende bu gece kanal 360'' ben bilirim '' yarışmasında gördüm. Araştırırken bu sayfaya ulaştım. Elbise kılıfı bencede iyidir.

    YanıtlaSil
  9. Vay be Gamboç'un anlamını öğrenmiş oldum bende bilmiyordum ,teşekkürler değerli paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş seyahatine çıktım dün ve gamboç kullandım uzun zaman sonra. Ben bunun hakkında yazmıştım diye geçirmiştim dün ki siz de bugün bu yazıma yorum yapıp beni memnun ettiniz, teşekkür ederim.

      Sil
  10. Zangoç’un kilisede çan çalan kimse, Gambot’un topu olan bir tür küçük deniz taşıtı olduğunu duyduk duymasına ama gamboç nedir bilemedik. Teşekkürler ReHiTu Bey ;)

    YanıtlaSil
  11. Ilk defa sizden duydum bu kelimeyi;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yıllar önce ilk defa yazacağım zaman öğrenmiştim.

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. teşekkürler

    https://www.teknobu.net/

    YanıtlaSil
  14. 5,5 sene sonra bile birileri ilk defa bu kelimeyi duyup arastirmaya devam ediyor. Iyi de nasil ve nerden cikti bu kelime?? Bunca zaman gecmis, hala cevap yok!! 🤔🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen bir dildeki kullanımının söyleniş şeklinin bizim dilimize uyarlanmış hâlidir ancak dediğiniz gibi aratıp gelen çok ama sonuç hâlâ yok. :) :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!