Araç Radyosundaki TA, TP ve AF Nedir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
43
Özellikle yeni araçların donanımları da hâliyle teknolojiyle uyumlu olarak gelişmiş oluyor. Bunu en basitinden bir araç radyosunda bile farkedebiliyorsunuz. Araçlarla birlikte kullanım kılavuzları da veriliyor ancak ben hiç zannetmiyorum birinin açıp da bu kılavuzu incelediğini. Radyosunu falan kurcalaya kurcalaya öğreniyoruz. Ekranda bir ışık yandığında öğreniyoruz aracın farklı fonksiyonlarını da.

Şu an çalıştığım firmanın kiralık aracı olan 2016 model Ford Focus kullanıyorum. Muhtemelen anteninde olan bir sıkıntıdan dolayı uzun yolda TRT FM bile çekmiyor. İlk zamanlar neden çekmiyor acaba diye kurcalarken radyo ekranında TP, TA ve AF yazılarının yanıp söndüğünü gördüm. Bunlar neyin kısaltması acaba; çekip çekmemesi ile alakası var mıdır araştırayım dedim ancak bugüne kısmet oldu. Öğrenince bu kısaltmaların açılımlarını bloga da yazayım dedim.
TP: Traffic Programme'ın kısaltması. TP aktif konumdayken henüz ülkemizde yaygın olmayan trafik ile ilgili anonsları da alabileceğiniz radyo istasyonlarını da frekans aramalarında görmenizi sağlıyor.

TA: Traffic Announcement'ın kısaltması. TA aktif konumdayken ise o anda trafikle veya farklı bir konu ile ilgili bir duyuru geldiğinde radyo veya diğer medya çalar yayını kesilerek anons başlıyor. Tünellerde olan sistem de bu sanırım. 

Yukarıdaki konu aslında çok faydalı bir özellik ancak maalesef bizim ülkemizde gereken değeri görememiş. Düşünsenize bulunduğunuz bölgedeki bir afeti veya olağanüstü trafik durumunu radyo yayınından öğrenebildiğinizi.  

AF: Alternative Frequency'nin kısaltması. Bu özellik açıkken ise dinlemiş olduğunuz radyo kanalının daha iyi kalitede yayın yapan farklı bir alternatif frekansı varsa yayın otomatik olarak o frekansa aktarılıyor. Böylece yayını daha kaliteli bir şekilde dinlemeye devam ediyorsunuz.

Sizin de araç radyoları ile ilgili eklemek istediğiniz bilgiler varsa lütfen yorum olarak belirtiniz.

Yorum Gönder

43Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Tünele girdiğimizde polis anonsu duymamız bundanmış demek.. basit bir konu gibi gözüküyor ama radyo severler için önemli bir konu. Güzel bir detay yazı olmuş.. elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. Merhaba Efendim;

      Cızırtılı gelmesinin sebebi frekansın doğru olmamasından kaynaklanıyordur diye düşünüyorum. Dinlediğiniz radyonun frekansını netleştirin ve onu manuel olarak ayarladıktan sonra tekrar kontrol edin bence.

      Sil
  2. Radyo deyince aklıma geldi. Bilinçlenmek için yazmak istiyorum. Arabada giderken bazı hediyeler veya para veren güya yarışmalar çıkıyor. Sorular basit fakat kimse bilemiyor. Eşim netten araştırmış. Burada verilen telefon numarasını arar aramaz paralarınız gidiyormuş. Resmen dolandırıcılık. Büyük bir ihtimal düşüremiyorsunuzdur ve paralar gidiyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adı sanı duyulmamış radyo ve televizyon kanallarında bahsettiğiniz aynı oyun var zaten. Hatta TV görsel olduğu için altta minnacık bir yazı geçiyor. Bu numarayı aramanızın ücretlendirmesi 20,00 TL/dk'dır diye.

      Bu ülkede dolandırıcı olmak çok kolay ama müdahale eden yok nedense. :(

      Sil
  3. İlginç ve bilgilendirici bir yazı olmuş 😀 Bu arada benim blogdaki görsellerle ilgili bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Hep merak ettiğim kısaltmalardı. Keşke gereken destekler verilse.. Çok önemli bir sistem yapılmış ama uygulayan yok.. Dikkat Dikkat.. X yolunda yoğun trafik var. :D çok hoş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altyapı çalışmaları yapılsa araçlar kısa sürede ona adapte olur ama bakalım neler olacak hep birlikte göreceğiz Yakup Bey...

      Sil
  5. Araç radyosu göründüğü gibi bağlamak kolay olmuyor bütçesi olmayıp internetten bakarak bağlayanlar için aydınlatıcı bir metin olmuş başarılar dilerim yakup bey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar etkileyici bir yorum geri dönüş yaptınız harika..

      Sil
    2. JDSezer;

      Yakup kim? Neyi nereye bağlıyoruz? Yorumunuzu anlamlandıramadım kusura bakmayın...

      Sil
    3. Yorumu size yazmak istemiştim. aslında editleme şansım olmadığı için "yakup" yazmışım henüz yeni fark ettim.. başarılar dilerim

      Sil
    4. Teşekkür ederim. Size de başarılar dilerim...

      Sil
  6. Bilgilendirme için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Yıllar önce sanırım bir Japon arabasında görmüştüm. Kurcalayıp anlayamayınca kullanım kılavuzuna bakmıştım, olan üstü durumlar savaş , deprem, doğal afet gibi durumlar için tüm kanalları doldurmak yerine tek kanaldan tüm alıcılara ulaşmak için geliştirilmiş bir teknoloji.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu teknoloji tamam var ama acaba böyle bir durumda çalışacak, çalıştıracak bir altyapımız var mı ki bizim?

      Sil
  8. eski bir yazınızmış ama başlık dikkatimi çekti, çok teşekkür ederiz merak ettiğim bir konuydu benim de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski ve en çok trafik çeken yazılarımdan bir tanesi. Yararı olduysa ne mutlu bana.

      Sil
  9. Bunları ayak üstü biliyordum ama okuyunca şimdi hepsini daha iyi kavradım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayaküstü hazmedemezsin beyim oturarak iyice kavra :) Bu arada telefondan yorum yapmaya girince fark ettim ne kadar çok reklam çıkmış benim bloga. Gösterilecek reklam sayısını azaltayım bari :)

      Sil
  10. Benim bir sorum olacak, eski arabamda sivas 'tan trt fm ayarlayınca, istanbul a kadar frekansı kendisi ayarlayıp sabit tutuyordu, şimdiki arabamda yok, her ilde ayrı ayar yapmak gerekiyor ve bu uzun yolda büyük sıkıntı, radyo da olan bu özelliğin ismini bilen bir arkadaşım varmı acaba, bu özelliği olan teyp alacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ben de merak ediyorum. Soralım arkadaşlara belki bilen biri vardır.

      Sil
    2. Merhaba Mustafa Bey,
      Bu özelliği kullanmak için AF (alternatif frekans) modu açık olmalıdır.
      Karasal yayında lokasyona göre sinyal gücü ve frekans değişikliğin de AF modu açık ise kuvvetli olan frekansa atlama yapacaktır.

      Sil
    3. Meğer bunu yazmışım zaten yazıda ama üzerinden 3,5 sene geçince ve de dönüp yazı içeriğine bakma gereksinimi duymayınca böyle amatör bir görüntü sergilemiş olduk. Teşekkürler Mirgesan.

      Yazı içindeki ilgili bölüm şöyle:

      "AF: Alternative Frequency'nin kısaltması. Bu özellik açıkken ise dinlemiş olduğunuz radyo kanalının daha iyi kalitede yayın yapan farklı bir alternatif frekansı varsa yayın otomatik olarak o frekansa aktarılıyor. Böylece yayını daha kaliteli bir şekilde dinlemeye devam ediyorsunuz."

      Sil
  11. Enteresan bilgiler daha önce hiç duymamıştım Çok teşekkürler Recep Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için Fatih Bey.

      Sil
    2. Sevdiğim müzik çalarken kanalın değişip durması ve çıldırmam AF :)) bundan mış çok teşekkürler

      Sil
    3. Faydam olduysa ne mutlu bana @Hüseyin Bey.

      Sil
  12. Araç Almak hiç nasip olmadı hele bu devirde almak daha zor. Ama ilerde almak nasip olursa faydalanacağm bir bilgi kalsın bir köşede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkasının aracında olsak da işimize yarar bu bilgiler. :)

      Sil
  13. bu konuda cahil olduğumu şimdi anladım bilgi için çok teşekkür ederimm

    YanıtlaSil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Zaman zaman radyoda kanal ararken gözüme takılıyor TA ve TP.. TA bende aktif konumda mı kontrol edeceğim. Önemli sonuçta. Çok teşekkürler bilgilendirme için.

    YanıtlaSil

  16. Reg af, radyo frekansı ayarlarında kullanılan bir terimdir ve "otomatik frekans ayarı" anlamına gelir. Bu özellik, radyonuzun aldığınız istasyon için en iyi frekansı otomatik olarak bulmasını ve seçmesini sağlar. Reg af açık olduğunda, radyonuz sinyal zayıflaması veya parazitlenme gibi durumlarda bile en iyi ses kalitesini sunmak için frekansı otomatik olarak ayarlayacaktır.

    Reg af'ın faydaları:

    Daha iyi ses kalitesi: Reg af, radyonuzun her zaman en güçlü sinyali almasını sağlayarak daha iyi ses kalitesi elde etmenizi sağlar.
    Daha az parazit: Reg af, parazitli sinyalleri otomatik olarak filtreleyerek daha net bir dinleme deneyimi sunar.
    Kullanım kolaylığı: Reg af ile manuel olarak frekans aramanıza gerek kalmaz, bu da radyonuzu kullanmayı daha kolay hale getirir.
    Reg af'ın dezavantajları:

    Bazı istasyonlar bulunamayabilir: Reg af, bazı istasyonların frekanslarını bulamayabilir. Bu durumda, istasyonu manuel olarak aramanız gerekir.
    Pil ömrü kısalabilir: Reg af, pil ile çalışan radyolarda pil ömrünü kısaltabilir.
    Reg af'ı kullanmak için:

    Radyonuzun ayarlar menüsüne gidin.
    Reg af seçeneğini bulun ve açın.
    Radyo, en iyi frekansı otomatik olarak arayacaktır.
    Reg af'ı kullanırken:

    Arabanızla seyahat ediyorsanız, reg af'ı kapatmanız önerilir. Reg af, farklı bölgelerde farklı frekanslar kullanan istasyonlar için uygun olmayabilir.
    Zayıf sinyal alan bölgelerde, reg af'ı kapatmak ve istasyonu manuel olarak aramak daha iyi ses kalitesi sağlayabilir.
    Umarım bu bilgiler reg af'ı anlamanıza yardımcı olmuştur.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!