Özellikle yeni araçların donanımları da hâliyle teknolojiyle uyumlu olarak gelişmiş oluyor. Bunu en basitinden bir araç radyosunda bile farkedebiliyorsunuz. Araçlarla birlikte kullanım kılavuzları da veriliyor ancak ben hiç zannetmiyorum birinin açıp da bu kılavuzu incelediğini. Radyosunu falan kurcalaya kurcalaya öğreniyoruz. Ekranda bir ışık yandığında öğreniyoruz aracın farklı fonksiyonlarını da.
Şu an çalıştığım firmanın kiralık aracı olan 2016 model Ford Focus kullanıyorum. Muhtemelen anteninde olan bir sıkıntıdan dolayı uzun yolda TRT FM bile çekmiyor. İlk zamanlar neden çekmiyor acaba diye kurcalarken radyo ekranında TP, TA ve AF yazılarının yanıp söndüğünü gördüm. Bunlar neyin kısaltması acaba; çekip çekmemesi ile alakası var mıdır araştırayım dedim ancak bugüne kısmet oldu. Öğrenince bu kısaltmaların açılımlarını bloga da yazayım dedim.
TP: Traffic Programme'ın kısaltması. TP aktif konumdayken henüz ülkemizde yaygın olmayan trafik ile ilgili anonsları da alabileceğiniz radyo istasyonlarını da frekans aramalarında görmenizi sağlıyor.
TA: Traffic Announcement'ın kısaltması. TA aktif konumdayken ise o anda trafikle veya farklı bir konu ile ilgili bir duyuru geldiğinde radyo veya diğer medya çalar yayını kesilerek anons başlıyor. Tünellerde olan sistem de bu sanırım.
Yukarıdaki konu aslında çok faydalı bir özellik ancak maalesef bizim ülkemizde gereken değeri görememiş. Düşünsenize bulunduğunuz bölgedeki bir afeti veya olağanüstü trafik durumunu radyo yayınından öğrenebildiğinizi.
AF: Alternative Frequency'nin kısaltması. Bu özellik açıkken ise dinlemiş olduğunuz radyo kanalının daha iyi kalitede yayın yapan farklı bir alternatif frekansı varsa yayın otomatik olarak o frekansa aktarılıyor. Böylece yayını daha kaliteli bir şekilde dinlemeye devam ediyorsunuz.
Sizin de araç radyoları ile ilgili eklemek istediğiniz bilgiler varsa lütfen yorum olarak belirtiniz.
Benzer Yazılarım
Google Amcama Sordum