En Büyük Eksikliğimiz: Başkalarına Saygı ve Empati

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
4
Haftaiçi bir müşterime gittiğimde uzun süreli genel bir sohbet etmiştik. Ülke olarak çok eksiklerimiz olduğu konusuna gelmiştik konuşa konuşa. Müşterim demişti ki bizde kimse kimseye saygı göstermiyor. Kimse kimseye güler yüz göstermiyor; selam vermiyor. Çok haklıydı. Verdiği örnekler de haklılığını kanıtlıyordu. Konuşurken bir örnek vermişti. Nizâmî bir şekilde park eden araçların arkasına gelip adam rahat rahat park edebiliyor demişti. Park eden adamın "Beklesin işi ne?" diye düşündüğünü de ekledi. (Bknz: Şekil A)
Şekil A
O gün akşam eve döndüğümde oturduğumuz sitenin otoparkına giriş yapamadım. Sebebi ise tam giriş kapısına park etmiş bir araç. Arkamda da başka bir komşumuz vardı ve trafik felç oldu. Mecburen biz ilerledik ve araçları yol kenarına koyduk. Korna çaldık; etraftaki esnafa sorduk ancak aracı kimin koyup gittiğini bulamadık. Aracı yolda bırakıp biz eve girdik üzerinden yarım saat kırkbeş dk geçmesine rağmen aracın sahibi deliğinden çıkmış değildi. Tam iş dönüşü olduğu için evine gelenler giremedi. Dışarı çıkmak isteyenler çıkamadı. Trafiği aradık. Ondan aldığımız cevap ise bir başka eksikliğimizi gösteriyordu. Numarası varsa ararız yoksa yapacak bir şey yok dedi adam. Ben de aşağı indim merakımdan. Dışarı çıkmaya çalışan komşularımızın acil çıkması gerekiyormuş. Biz de arabayı ittirdik. El freni çekili olmadığı için ilerledi. Tam da o anda aracın sahibi geldi ve pişkin pişkin "Polisi çağırayım mı?" dedi. Herkes şok oldu. Araç sahibi bir kadın olmasaydı belki de birileri kavgaya tutuşurdu ama kadın olunca herkesin ağzı açıkken kadın arabasına bindi gitti. Plakası hâlâ aklımda 16 AJ 039.

Bu olayı da yaşayınca dedim ki gerçekten de ne kadar düşüncesiz, başkalarına ne kadar da az saygı gösteren bir milletiz. Kul hakkını herkes maddî şeylerde düşünüyor ancak bunlar da birer kul hakkı aslında. Şöyle düşündüm de başka neler yaparken karşımızdakini veya başkalarını düşünmüyoruz diye aklıma şunlar geldi:

* Toplu taşıma araçlarında bacakları ayırmak


* Yasak değil belki ama topluluk içinde özellikle çocukların olduğu ortamda sigara içmek


Düşündükçe aklıma geliyor ancak siz de yorumlarınızla aklınıza gelenleri paylaşırsanız sevinirim. Başkalarına saygılı olalım; olmayanları uyaralım. :)

Yorum Gönder

4Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Söz verdiği saatte gelmemek, bekletmek mesela. Kul haklarından biri. Zaman bir insanın en değerli şeyidir.

    YanıtlaSil
  2. Evet haklısınız. Hele o bacakları yaya yaya sanki kendi evinin kanepesinde oturuyormuş gibi oturmaları yok mu! Neyse ki, belediye otobüslerinde tek kişilik koltuklar var.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!