Uzmanından 14 CV / Özgeçmiş Tavsiyesi

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0

CV'nizi düzenlemek yapmak isteyeceğiniz en son şey; bunu biliyorum ancak bunu kolaylaştıracak bilgiler paylaşacağım sizinle.

Aslında hepimiz için CV güncelleme işi, yapılacaklar listemizin en başında yer alır. Bu bize büyük bir yük gibi geldiği için de bir türlü güncelleme işine girişmeyiz. Eğer iyi bir kariyer istiyorsak CV'mizin de en iyi şekilde oluşturulması gerekiyor. Aşağıda fikirlerini paylaşacağımız Rose Keating isimli uzman, CV hazırlarken veya güncellerken dikkate almamız gereken 14 bilgiyi paylaşmış bizlerle.

1. Tek Sayfa mı, Yoksa İki Sayfa mı?
Keating'e göre çoğu işe alım / insan kaynakları uzmanları bir veya iki sayfalık özgeçmişleri tercih ederler. Ancak Keating bunun çok da önemli olmadığını da eklemiş ayrıca. Asıl önemli olan şeyin aradıkları pozisyon için senin ne kadar uygun bir aday olduklarını ne kadar hızlı ve açık olarak görebildikleridir diye de konuya iyice açıklama getirmiş kendisi.

Genelgeçer bir kurala göre de eğer beş yıldan az bir tecrübeniz varsa, CV'niz tek sayfa olmalıdır. Beş yıldan fazla tecrübeye sahipseniz o zaman ikinci sayfaya da geçebilirsiniz. Yine de belirtmekte fayda var ki 20 yıl tecrübeniz bile olsa bunu tek sayfada toplayabilirseniz en iyisi olacaktır.

2. Eğitim Bilgisini Nereye Eklemeliyiz? Başlara mı, Aşağılara mı?
CV'de amaç en son neler yaptığını göstermektir. Eğer yeni mezun olmuşsanız veya olacaksanız o zaman eğitim bilgisini en başa eklemelisiniz. Eğer okuldan mezun olup hâli hazırda bir işte çalışıyorsanız o zaman eğitim bilgilerinizi aşağılara eklemelisiniz. Hem çalışıp hem de yüksek lisans vb. bir eğitim alıyorsan o zaman yine eğitim kısmını başlara eklemelisiniz. İlk önce de söylediğimiz gibi CV'de amaç en son neler yaptığınızı eskiye göre kronolojik olarak ifade etmektir.

3. Mezuniyet Derecem İyi Değilse Ne Yapmalıyım?
O zaman özgeçmişinde bu konudan hiç bahsetme. Özgeçmişinizde dâimâ iyi yanlarınızdan bahsediniz. Çok fazla aday başvurusu olan firmalarda zaman zaman eleme kriteri olarak mezuniyet dereceleri kullanılsa da bu da sadece yeni mezun olduğunuzda söz konusu olacaktır. Çoğu insan 3 yıllık bir iş deneyimine sahip olduktan sonra eğer çok çok iyi bir dereceleri yoksa mezuniyet derecelerini CV'lerinden kaldırıyorlar.

4. Henüz Mezun Olmadıysanız!
Eğer henüz mezun olmadan bir işe başvuruyorsanız o zaman CV'nizde beklenen mezuniyet tarihinizi de belirtebilirsiniz. Bir okulda okuyup da mezun olamayacağınızı düşünüyorsanız ve de iş hayatına atılmanız gerekiyorsa bu sefer özgeçmişinizde aldığınız eğitimi şöyle ifade edebilirsiniz: "Okuduğunuz Üniversite, İşletme Alanında 3 Yıllık Lisans Eğitimi"

Ayrıca üniversitede aldığınız eğitimleri / dersleri de eğer başvurduğunuz iş ile ilgiliyse madde madde sıralayabilirsiniz.

5. Ön Yazıların Modası Geçmiş midir?
Keating'e göre bazı işe alım uzmanları ön yazıya önem verirken bazıları önem vermiyorlarmış. Ancak ön yazınızı beğenmedikleri takdirde özgeçmişinize hiç bakmayan insan kaynakları uzmanları da var. O yüzden her başvurunuza uygun olacak şekilde ayrı ayrı ön yazı hazırlamanız faydalı olacaktır. Kısacası ön yazının modası geçmemiştir ve geçmeyecektir de.

6. Nasıl Bir Ön Yazı Oluşturmalıyız?
Keating'e göre bunun farklı yöntemleri olsa da en basiti şudur:

Dört kısa paragraflık bir yazı: Giriş, iki paragraflık bir gelişme ve sonuç paragrafı

Gelişme bölümündeki ilk paragrafta şu soruları cevaplamalısınız: "Niçin sen? Neden sen bu iş için uygunsun?"

İkinci paragrafta ise şu soruları cevaplamalısınız: "Neden onlar? Niçin özellikle bu firmada çalışmak istiyorsun?

7. "Her Seferinde Bu Ön Yazıyı Göndermek Zorunda mıyım?"
Evet! Yukarıda da bahsettiğim gibi bu her başvuru için şarttır. Ancak başvurularınızda sayı yerine kaliteyi ön planda tutunuz. Keating danışmanlık yaptığı kişilere her önüne gelen işe başvurmak yerine özenle hazırlanmış bilgi ve belgelerle, ön yazılarla haftada iki işe başvurmalarını tavsiye ediyor. Yani benim de yaptığım gibi Kariyer.net'e veya Yenibiriş.com'a girip de her gördüğümüz işe başvurmak bir işe yaramıyormuş.

8. Özgeçmişime Değişik Renkler Eklemeli miyim?
Eğer bir tasarım, reklam vb. alanında iş arıyorsanız bu konuda istediğinizi yapabilirsiniz. Ancak eğer bir grafik tasarımcı değilseniz de şu sayfadaki hazır şablonlardan yararlanarak renkli bir özgeçmiş oluşturabilirsiniz.

Başvurduğunuz sektöre uygun değilse siz yine de CV'nizi geleneksel hâliyle hazırlayınız.

9. Herkes Yapsa Bile Siz Beyaz Yalanlar Söylemeyiniz!
Hiç gerek yok böyle şeylere.

10. Hep İyi Yanlarınızdan Bahsedin
Keating, bir özgeçmişi incelemenin ilk buluşma gibi olduğunu söylüyor. O yüzden bu ilk buluşmada kimse sizin kötü yanlarınızı bilmek istemez. En iyi yanlarınızdan ve iş hayatınızdaki başarılardan bahsediniz.

11. Kesinlikle "Ben" Demeyiniz!
Özgeçmişinizde "ben" ifadesini kullanmaktan kaçınınız. "Ben iki sene şu işte çalıştım" demek yerine "İki sene şu işte çalıştım" deyin. Aradaki etki farkını göreceksiniz.

12. Görevler ve Sorumlulukların Üzerine Yoğunlaşma!
Bir CV hazırlarken eski çalıştığınız yerdeki görev ve sorumluluklarınızı yazmaktan ziyade onların sonucu olan başarıları yazınız. Keating diyor ki "O görev ve sorumlulukları nasıl sonuçlandırdığını söyleyin bana!"

İş tanımlarında yer alan bilgileri yazmak yerine o görev ve sorumluluklardan çıkan olumlu sonuçları yazmalasınız. Mesela "Doğru ve zamanında dosya yönetimiyle ofisteki verimlilik artırıldı. Haftalık raporlar sâyesinde stratejik kararlar verebilmede aşama katedildi." gibi.

13. İşe Başvurun
Eğer bir iş ilanındaki yetkinliklerden %70 veya daha fazlası sizde mevcutsa muhakkak işe başvurunuz. Unutmayın, başvurmadığınız bir işe alınmanız mümkün değildir!

Eğer bir iş ilanı size %70'in altında uyuyorsa başvurmakla hiç zaman kaybetmeyin.

14. Tecrübelerden Faydalanın!
Yukarıdaki bilgilerle bir CV'yi nasıl etkili bir hâle getirebileceğinizi gördünüz. Kariyerinizde çok daha iyi yerlere gelebilmek için sürekli tecrübeli kişilerle konuşun ve onların tecrübelerinden yararlanın. Bunun için LinkedIn gibi ağları kullanabilirsiniz.

Kariyerinizde başarılar dilerim.

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!